Gündem

Erdoğan: Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum, bazı istismar şebekelerine sakın kulak vermeyin

" Özellikle sosyal medya platformları vasıtasıyla yalan yanlış haberlerle sizleri galeyana getirmek isteyen provokatörlere kesinlikle prim vermeyin"

10 Şubat 2023 17:17

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum, bazı istismar şebekelerine sakın kulak vermeyin" diye seslendi. 

Erdoğan OHAL ilan edilmesine ilişkin olarak da, "Milletimizin acısı üzerinden ister ticari, ister siyasi, ister başka amaçla istismar peşinde koşanların hepsini de mahşeri vicdan kaydediyor. İşte OHAL yasasını niye çıkardık, bunu istismar etmesinler diye. Bazı yerlerde soygunlar oldu, marketler soyuldu, düşünün bu millet harama hiçbir zaman tevessül etmez. O marketlerin sahiplerine müracaat etseler onlar zaten marketlerinde ne var ne yok hepsini seferber eder." açıklamasını yaptı. 

"Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 19 bin 388'e yükseldi"

Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin yıkıma neden olduğu Malatya'yı ziyaret etti. Erdoğan, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 19 bin 388'e yükseldi. Depremlerde yaralanların sayısı 77 bin 711 oldu. Ülkemizin dört bir yanından deprem bölgesine gelen STK’lar ve görevlilerimiz sahada aktif olarak çalışmaya devam ediyorlar." dedi.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Ordumuz, polisimiz, jandarmamız gerek güvenlikle ilgili bir zafiyet olmaması, gerekse yardım faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için olağanüstü gayret sarf ediyorlar. Şu an 10 ilimizde yurt dışından gelen ekiplerle birlikte 141 bini aşkın personel bilfiil görev yapıyor.

AFAD ve diğer kurumlarımız depremzedelerimizin barınma ihtiyaçlarının süratle karşılanması için çadır, konteyner, prefabrik yapıların kurulumunu gerçekleştiriyor. Kurumlarımız ve hayırseverler seyyar mutfak ve aşevleri aracılığıyla depremzedeler için yardım ekiplerimize sıcak yemek  sağlıyor.

Kendi yerlerinde, kendi imkanlarıyla günlük 20-50-100 bin kişilik yemek hazırlayıp, ekmek yapıp dağıtan kişiler, kurumlar, sivil inisiyatifler  olduğunu biliyoruz. Kamu kurumlarımız, belediyelerimiz, ülkemizin dört bir köşesinden yemek ve ekmek üretim aracını bölgeye gönderdi. Hiçbir ayrım gözetmeden burada canla, başla çalışan herkesten Allah razı olsun. Devletimiz, personeliyle, kurumlarıyla, aracı- gereciyle vatandaşının yanındadır.

"Konteyner kentler dışında barınacaklara, ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız"

Tüm bu çalışmalar için öncelikle 100 milyar liralık kaynak tahsis ettik. AFAD acil yardım ödeneğinden oturduğu binalar yıkılmış, ağır veya orta hasar görmüş vatandaşlarımıza hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz. Konteyner kentler dışında barınacaklara, ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız.

AFAD’ın yardım kampanyasınaMeclisimizden iş dünyamıza kadar geniş bir katılım olduğunu biliyoruz. Uluslararası camiadan da hem üzüntü beyanları hem de yardım teklifleri almaya devam ediyoruz. Amacımız en kısa sürede acıları dindirmek ve insanımızın mağduriyetini gidermektir.

"Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum"

Enkaz kaldırma çalışmalarının ardından inşallah yeniden inşa çalışmalarına başlayacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanıma talimatı verdim, TOKİ aynı şekilde gerekli talimatı aldı ve süratle 10 ilimizde bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarını yapacak, diğer tarafta rezerv alanlarda da inşaatlarımızın yapımına başlayacağız.  Sizlerden de bu konuda bir yıl müsaade istiyorum. Bir yıl içerisinde bu işi bitireceğiz. Hiçbir insanımızı çaresiz, sahipsiz bırakmayacağız. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum. Bazı istismar şebekelerine sakın kulak vermeyin.  Bu süreç istismar süreci değildir. Bugün birlik olma ve dayanışma günüdür. Tek yürek olarak vatandaşlarımızla el ele verme günüdür.

"Sosyal medya platformları vasıtasıyla yalan yanlış haberlerle sizleri galeyana getirmek isteyen provokatörlere kesinlikle prim vermeyin"

Özellikle sosyal medya platformları vasıtasıyla yalan yanlış haberlerle sizleri galeyana getirmek isteyen provokatörlere kesinlikle prim vermeyin. Milletimizin acısı üzerinden ister ticari, ister siyasi, ister başka amaçla istismar peşinde koşanların hepsini de mahşeri vicdan kaydediyor. İşte OHAL yasasını niye çıkardık, bunu istismar etmesinler diye.  Bazı yerlerde soygunlar oldu, marketler soyuldu, düşünün bu millet harama hiçbir zaman tevessül etmez. O marketlerin sahiplerine müracaat etseler onlar zaten marketlerinde ne var ne yok hepsini seferber eder.  Şu anda binlerce TIR deprem bölgesine geliyor. Yiyecek, giyecek her şey geliyor. Ya bu millet vefakar, cefakar. Bu millet hiçbir zaman mağdura, mazluma el uzatmadan yapamaz. Bizim mayamızda bu var.

Her şeyden önce Müslümanız. Biz bir ekmeği paylaşmasını da gayet iyi biliriz. Her zorluğun sonunda kolaylığın her karanlığın sonunda bir aydınlığın, her gözyaşının sonunda bir ferahlığın olduğunu çok iyi biliyoruz. Hiç kimseyi aç açıkta bırakmayacağız."