Gündem

Erdoğan'dan 'elektronik sigara' ve 'nargile' çıkışı: Aldatıcı bir hali var, yasağı getirdik

09 Haziran 2024 19:08

"31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü"nde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, tütün endüstrisine seslenerek; "Biz bugüne kadar bu oyuna gelmedik, inşallah bundan sonra da gelmeyeceğiz" dedi. 

Nargile ve elektronik sigara kullanımına ilişkin de konuşan Erdoğan, "Elektronik sigarayla da bizim ülkemize değişik kanallarla girmenin mücadelesini çok veriyorlar. Kaçak yollardan da maalesef sızmalar oluyor. Biz şu ana kadar buna müsaade etmedik. Nargile kullanımı çok çok popüler ve nargile içme olayı bize de Mısır'dan geçme. Şu anda biz de birçok yerlerde buna yasağı getirdik. Aldatıcı bir hali var" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü' nedeniyle İstanbul Üsküdar'daki Vahdettin Köşkü’nde düzenlenen programda milli sporcular ve farklı ülkelerden çocuk ve gençlerle biraraya geldi.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada "Ülkemizde her yıl 85 bin insanımızı tütün canavarına kurban veriyoruz. Tütün sadece insanı zehirlemiyor aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor" dedi ve ekledi: "Sigaranın bütün zararlarına rağmen tütün endüstrisi büyümeye, her yıl 700 milyar dolar kazanç sağlamaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

-Kapalı mekanlarda sigara içme yasağından para cezalarının arttırılmasına ve yüksek vergi uygulamasına kadar çok önemli adımlar attık. Sağlık uyarılarının sigara paketleri üzerinde daha görünür ve etkili şekilde yer almasını sağladık. 'Dumansız Hava Sahası' ve 'Havanı Koru' kampanyalarıyla toplumsal farkındalığı arttırmaya çalıştık. Tütün ürünlerine karşı en etkili, en kararlı mücadeleyi yürüten hükümetler bizim hükümetlerimizdir. Tavizsiz tavrımız neticesinde, ülkemizde sigara kullanımında az da olsa bir gerileme yaşandığını memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bu sinsi tehlikeye karşı bütün vatandaşlarımızın, tüm insanlığın teyakkuz halinde olması gerektiğine inanıyorum. İnşallah bundan sonra da mücadelemizi daha kararlı ve çok boyutlu bir şekilde sürdüreceğiz.

- Tavizsiz tavrımız neticesinde ülkemizde sigara kullanımında az da olsa bir gerileme yaşandığını memnuniyetle müşahede ediyoruz.

- Elektronik sigarayla da bizim ülkemize değişik kanallarla girmenin mücadelesini çok veriyorlar. Kaçak yollardan da maalesef sızmalar oluyor ama bizim şu anda gümrükler bu konuda iyi bir mücadele veriyor. Bize farklı yollardan gelenler oluyor. Biz şu ana kadar buna müsaade etmedik. 

- Bazı, hepinizin de duyduğu, bildiği markalar var. Müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz çünkü onun daha zararlı olduğunun tespitini de yaptık, çıkardık. Çünkü biz insanımızı zehirlemeye asla müsaade edemeyiz, bunun için de bu gayretin, bu önlemlerin alındığı bir yapıyı inşa ediyoruz

- (Tütün endüstrilerinin hükümetlere etki etme çabası) Çok değişik kanallardan girmek suretiyle acaba 'Türkiye'ye nasıl sızarız?' ve bunlar dünyada güçlü, dev markalar ama biz bugüne kadar bu oyuna gelmedik, inşallah bundan sonra da gelmeyeceğiz.

- (Nargile kullanımı) Çok çok popüler ve nargile içme olayı bize de Mısır'dan geçme. Şu anda biz de birçok yerlerde buna yasağı getirdik. Aldatıcı bir hali var. Biliyorsunuz 'meyveli nargile' diyorlar, o şekilde aldatıyorlar.

- Bunların hepsi maalesef gençlerimizi zehirliyor ve bunlar için de belli yerlerde, özellikle kıraathaneler diye ifade ediliyor, buraların hepsinde nargile içmeyi yaygın hale getiriyorlar. Fakat mücadelemiz var, başarıyoruz. Daha olumlu neticeler alacağımıza da inanıyorum.