Gündem

Erdoğan'dan Ordu'daki VIP krizine ilk yorum: Valiler o ilin temsilcisidir. Devletin valisini küfürle anmak kabul edilebilir bir şey değildir

"Bizim yaklaşımımız olmasaydı İdlib'deki durum çok daha farklı olacaktı"

14 Haziran 2019 16:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu'daki VIP krizine ilişkin olarak ilk kez konuştu. Erdoğan, Ekrem İmamoğlu'nun affedilemez bir yanlış yaptığını belirterek, "Valiler o ildeki temsilcidir. Devletin valisini küfürle anmak kabul edilebilir bir şey değildir. Vali Bey seçim süreciyle bir suç duyurusunda bulunmuş olabilir. Bana gelen bilgiler seçim öncesi doğru olmayacağına inandığım için işi hızlandırmak istemiyorum yaklaşımı.  Bu işin arda bırakılır yanı yoktur. Valimiz seçim sonrası da bu işin takipçisi olacaktır. Bu devletin valisine kimsenin böyle bir ifadeyi kullanma hakkı yoktur, kullanamaz. Demek ki henüz bu devleti tanımamış. Protokolün çeşitli yerlerdeki giriş çıkışlarını bilmiyor. Affedilemez bir yanlışı yapmışlardır. Kim bilir bundan sonra daha neler çıkacak" dedi.

16 Haziran pazar günü Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu'nun ortak yayınıyla ilgili Erdoğan, "Müşterek çalışma ile isim belirlendi. Yayın platformu olarak buranın tamamıyla her yerden olacak olması, kim istiyorsa, rahatlıkla buradan yayını yapma imkanı yakalayacak. Görevlendirdiğimiz arkadaşlar ön hazırlıkları iyi bir şekilde yaptılar. Sadece İstanbul değil tüm Türkiye'nin bu tartışmayı izleme imkanı olacak. Son bir haftaya da çok ciddi bir ışık verecektir" ifadesini kullandı.

Erdoğan, İdlib'deki gelişmelere ilişkin olarak, "Bizim yaklaşımımız olmasaydı İdlib'deki durum çok daha farklı olacaktı. Çok ciddi bir göç dalgası ülkemize gelebilirdi. Rusya ile yapmış olduğumuz müzakereler sonucunda silahlar sustu ancak arzu edilmeyen neticelerde oldu. Sürecin üzerinde tüm ekiplerimiz duruyor" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Tacikistan'a hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni askerlik sistemine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

"Terörle mücadelede en ufak bir tereddütümüz yok. Birileri konuşuyor. Şu anda bu ülkede bizim bir silahlı kuvvetlerimiz var. Güvenlik zaafı bu yasada olur gibi ifadeler kullananlar var. Bu yasayla ilgili çalışma yaklaşık 1,5-2 yıla varan bir çalışmadır. Talep bize çok daha eski gelen bir taleptir."

Erdoğan'ın havalimanındaki açıklamaları şöyle:

(Yıldırım-İmamoğlu ortak yayın) Görevlendirdiğimiz arkadaşlar ön hazırlıkları iyi bir şekilde yaptılar. Sadece Türkiye'de İstanbul değil tüm Türkiye'nin bu tartışmayı izleme imkanı olacak. İstanbul sadece İstanbul'da yaşayanlara hitap eden bir yer değil. İstanbul adeta 81 vilayetin özeti olan bir ilimiz. O akşam burayı izleyenler Sivaslı bile İstanbul'daki Sivaslı hemşerisini arayıp bu müzakerenin kendi arasında onlar da müzakeresini yapacak. Son bir haftaya da çok ciddi bir ışık verecektir.

(İdlib'deki hareketlilik) İdlib'e bizim yaklaşımımız olmasaydı şu andaki durum çok daha farklı gelişirdi. Son olarak bir karara varıldı ve adeta silahların sustuğu bir an oldu. Ama ardından yine bazı arzu edilmeyen gelişmeler oldu. Sürecin üzerinde bütün ekiplerimiz duruyor. Gözlem kulelerimizden bölgeyi takibe aldık. Yaralılarımız oldu, şehidimiz de oldu. Bunların faturasını karşı tarafa çok ağır ödettik. Rejim gözlem kulelerine bazı saldırıları devam ettirirse bizim sessiz kalmamız mümkün olmaz. Biz burada barışın egemen olmasını istiyoruz. Ölümlerin durmasını istiyoruz.

(Yeni askerlik sistemi) Terörle mücadelede en ufak bir tereddütümüz yok. Birileri konuşuyor. Şu anda bu ülkede bizim bir silahlı kuvvetlerimiz var. Güvenlik zaafı bu yasada olur gibi ifadeler kullananlar var. Bu yasayla ilgili çalışma yaklaşık 1,5-2 yıla varan bir çalışmadır. Talep bize çok daha eski gelen bir taleptir. Başarılı bir astsubay eğer başarabiliyorsa generalliğe kadar çıkabilecek. Bundan önce böyle bir şey yoktu. İsteyen kalabiliyor. Sayılar azalıyor halimiz ne olacak... Sürekli olarak bir hücre tazelenmesi olacak. Sürekli her ay askere alma diye bir durum söz konusu olacak. Sayıda azalma diye bir şey söz konusu değil. KKTC'de de askerimizin azalması söz konusu değil. Bedellide 30 bin lira fazla oldu deniyor, el insaf. 

(Ordu'daki VIP krizi) Valiler o ildeki temsilcisidir. Devletin valisini küfürle anmak kabul edilebilir bir şey değildir. Vali Bey seçim süreciyle bir suç duyurusunda bulunmuş olabilir. Bana gelen bilgiler seçim öncesi doğru olmayacağına inandığım için işi hızlandırmak istemiyorum yaklaşımı... Bu işin arda bırakılır yanı yoktur. Valimiz seçim sonrası da bu işin takipçisi olacaktır. Bu devletin valisine kimsenin böyle bir ifadeyi kullanma hakkı yoktur, kullanamaz. Demek ki henüz bu devleti tanımamış. Protokolün çeşitli yerlerdeki giriş çıkışlarını bilmiyor. Affedilemez bir yanlışı yapmışlardır. Kim bilir bundan sonra daha neler çıkacak.