Gündem

Erdoğan: Almanya FETÖ'yü terör örgütü ilan etmeli

Erdoğan, Almanya ziyareti öncesinde Alman basınına yazdı

27 Eylül 2018 01:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya ziyareti öncesi Frankfurter Allgemeine Zeitung'a yazdı. Erdoğan yazısında, "Türkiye, PKK ve FETÖ ile mücadelesinde Almanya'nın desteğini bekliyor" ifadelerini kullandı.

27-29 Eylül tarihlerinde Almanya'ya resmi devlet ziyareti gerçekleştirecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyareti öncesinde Frankfurter Allgemeine Zeitung için bir yazı kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya'dan beklentiler" başlıklı yazıda Almanya ve Türkiye'nin ortak çıkarlarına işaret ederek daha sıkı bir işbirliği önerisinde bulundu. "Amerikan hükümetinin tek taraflı ve sorumluluk sahibi olmaktan uzak tutumunun” dünyayı ticaret savaşlarına götürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların diyalog yoluyla giderilebileceğini savundu. Erdoğan Ankara - Berlin ilişkilerinde "yeni bir sayfa" açmanın iki taraf için de elzem olduğuna dikkat çekti.

"Yatırımcı sayısını artırmayı hedefliyoruz"

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere de değinen Erdoğan, Türkiye'nin "güneş ve rüzgâr enerjisi tesislerinin artırılması ile yerli kaynaklardan üretimi teşvik etmek ve bu yolla da iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım atmak istediğini" belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı, "Yenilenebilir enerji alanında ve diğer alanlarda Alman yatırımcıların sayısını artırmayı ve karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

'FETÖ' mesajı

Avrupa'da yükselen sağ radikalizm ve "kurumsal ırkçılığa" da dikkat çeken Cumhurbaşkanı hem Almanya hem de Türkiye için İslam karşıtlığı ile mücadelenin önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan ayrıca Federal Hükûmetten Türkiye'nin PKK, DHKP-C ve FETÖ yapılanmasıyla mücadelesinde destek talep etti. Erdoğan, 'FETÖ' yapılanmasına dahil olan kurum ve kişilere karşı Almanya'dan "kararlı adımlar" atmasını beklediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya'nın PKK ve FETÖ ile mücadeleyi desteklemesini bekliyoruz. Almanya'nın FETÖ'yü bir terör örgütü olarak tanımasını istiyoruz. Türkiye ile Almanya bir ticaret savaşını önlemek için ortak çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Almanya'ya yönelik beklentimiz, Almanya'da iç güvenliği tehdit eden ve Alman vatandaşlarını terör hedefleri haline getiren FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerine karşı mücadele desteği sağlamasıdır. Özellikle Alman istihbarat teşkilatlarının raporlarında belirtildiği gibi PKK, uyuşturucu kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı yapmaya, çeşitli şekillerde gasp ve terör propagandası yapmaya devam ediyor." dedi.

Türkiye ile Almanya'nın ticaret savaşını önlemek için ortak çalışması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Özellikle ABD hükümetinin tek taraflı ve sorumsuz yaklaşımı, herkese zarar verecek acımasız bir ticari savaş dönemine doğru giderek artan bir şekilde sürmektedir." sözlerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın öğle saatlerinde Almanya'ya gelmesi bekleniyor. Cuma günü Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı'nda askeri törenle karşılanacak olan Erdoğan, Başbakan Angela Merkel ile de görüşecek. Erdoğan cumartesi günü Merkel ile ikinci kez görüştükten sonra Köln'e hareket edecek. Erdoğan Köln'de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camii'nin resmi açılışını yapacak.