Gündem

Erdoğan ABD basınına konuştu: Rusya'ya, Batı'ya güvendiğim kadar güveniyorum

"Rusya konusunda AB üyeleri ne yapıyorsa onu mu yapacağız? Türkiye ve AB'nin durumu ve pozisyonu farklıdır"

19 Eylül 2023 06:15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gittiği New York'ta Amerikan PBS televizyona röportaj verdi. Erdoğan, Tahıl Koridoru’nun şu an sekteye uğradığını, ancak Putin'e olan inancının hâlâ devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde bir milyon ton tahıl sevkiyatının başlayacağı müjdesini verdi. "Batı ne kadar güvenilirse Rusya da en az o kadar güvenilirdir" diyen Erdoğan, Putin'in Ukrayna savaşını en kısa sürede bitirmek istediğini söylediğini aktardı.

Erdoğan, New York'ta PBS televizyonundan Amna Nawaz'ın sorularını yanıtladı. Röportajın kısa bir bölümü PBS'in sosyal medya hesabından yayınlandı. Yayınlanan bölümde Erdoğan'a Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesi soruldu. Erdoğan, Tahıl Koridoru'nun şu an sekteye uğradığını, ancak Putin'e olan inancının hâlâ devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde bir milyon ton tahıl sevkiyatının başlayacağını söyledi.

Ardından Erdoğan'a Rusya'ya güvenilip güvenilmeyeceği soruldu. Erdoğan, "Batı ne kadar güvenilirse Rusya da en az o kadar güvenilirdir. Bizi 50 yıldır Avrupa Birliği'nin kapısında bekletiyorlar. Şu anda Rusya'ya Batı'ya güvendiğim kadar güveniyorum" dedi.

Rusya konusunda Avrupa ülkelerinden farklı politika izlemekle eleştirilen Erdoğan, "Rusya Konusunda AB üyeleri ne yapıyorsa onu mu yapacağız? Türkiye ve AB'nin durumu ve pozisyonu farklıdır" diye konuştu.

“Amerika'yı mı Rusya'yı mı tercih ediyorsunuz” sorusuna yanıt

Erdoğan, "Amerika'yı mı Rusya'yı mı tercih ediyorsunuz" sorusuna, "Diplomasi dünya çapındaki uluslarla kazan-kazan senaryosuna dayalı temaslar kurmaktan ibarettir, tıpkı ABD ile iyi ilişkilerim olduğu gibi, aynı şekilde Rusya ile de iyi ilişkilerim olacak. Bu şekilde devam edeceğim" cevabını verdi.

"Putin savaşı en kısa sürede bitirmek istediğini söyledi"

Erdoğan, Ukrayna savaşı hakkında Putin ile yaptığı görüşmelerle ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

"Çok açık ve net olmak gerekirse, bu savaşın uzun süreceği ve savaşın bir an önce bitmeyeceği çok açık. Çok umutlu olmak istiyoruz. Sayın Putin de aslında bu savaşın bir an önce bitirilmesinden yana. Ben sadece onun sözlerine göre bunu söylüyorum, Sayın Putin, bu savaşın bir an önce bitirilmesini istiyor. Onun söylediği şey bu ve onun sözlerine inanıyorum."

"Bu görüşmelerde başarılı olamadım”

Diğer yandan Putin ile 2014'te Kırım konusunda görüşmelerde bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu görüşmelerde başarılı olamadım ve onların Kırım'dan çekilmesini sağlayamadım. Bunun şu anda da mümkün olmayacağını düşünüyorum. Bence bunu sadece zaman gösterecek" değerlendirmesinde bulundu.

İsveç'in NATO'ya üyelik süreci

Erdoğan'a Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç'in NATO'ya üyelik süreci de soruldu. Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım teklifinin TBMM tarafından değerlendirileceğini ve en sonunda onaylanacak yerin burası olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu TBMM'nin gündeminin bir parçasıdır. Meclis kendi takvimi çerçevesinde durumu değerlendirecek. Bu öneri milletvekillerinin oylamasına sunulacak. Bunun gerçekleşmesi için İsveç'in elbette verdiği sözleri tutması gerekiyor. Terör örgütlerinin Stockholm sokaklarındaki gösterilerini ve faaliyetlerini derhal durdurmaları gerekmektedir. Çünkü bunun gerçekten gerçekleştiğini görmek Türk halkı için çok önemli olacaktır. İsveç mevzuatta değişiklik yapmış gibi görünüyor ama bu yeterli değil." 

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı ile İsveç'in NATO'ya üyeliği konularının birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüp düşünmediğine ilişkin Erdoğan, "Bana göre bağlantı olmamalı. Başkan Biden, bu konuda kararı Kongre'nin vereceğini söyledi. Biz de her zaman diyoruz ki bizim de Türkiye Büyük Millet Meclisimiz var. Yani bu konulara parlamento karar verir. Parlamento bu konuda olumlu bir karar vermezse o zaman bu hususta yapacak bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'li senatörün Türkiye açıklaması

Erdoğan, ABD'li Senatör Bob Menendez'in "Türkiye Yunanistan'a karşı savaşçılığını sona erdirmeli" ifadelerini de yanıtladı. Erdoğan, "Bob Menendez, Türkiye'yi tanımıyor. Öyle görünüyor ki Bob Menendez, Tayyip Erdoğan'ı da tanımıyor" dedi.

Yunanistan ile Türkiye'nin kadim bir dostluğu olduğuna işaret eden Erdoğan, "Menendez'in Türkiye'ye düşmanca bir yaklaşım sergilediği görülüyor ve bizi kendi seçtiği belirli tartışma alanına çekmeye çalışıyor. Ancak bunun bir parçası olmayacağız. Yunanistan'la dostluğumuz onların sandığı gibi değil" diye konuştu.

Sedef Kabaş, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş sorusu

Türkiye'de Sedef Kabaş, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi "üst düzey tutuklamalar" bulunduğu savunularak, "Bu kişileri susturmaya mı çalışıyorsunuz? Söz konusu kişilerden tehdit algılıyor musunuz" sorusu üzerine Erdoğan, şöyle dedi:

"Sizi bu niye bu kadar ilgilendiriyor? Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde bu tür kararları yargı verir. Eğer yargı bu yönde bir karar vermişse, o zaman yargının verdiği bu karara saygı duyalım. Ben yargı adına konuşacak durumda değilim. Bahsettiğiniz bu kişi (Kavala) protestoların finansörüydü."

Erdoğan'la sunucu arasında gerginlik: Kesmeye hakkın yok, saygı duyacaksın!

Erdoğan, davalarla ilgili, "Ben onlarla uğraşacak değilim" diyerek, kararların yargı tarafından verildiğini tekrar vurguladı. Selahattin Demirtaş'ın terörist olduğunu ve 200'den fazla kişinin ölümüne yol açtığını, bu nedenle yargının bir karar verdiğini belirten Erdoğan, program sunucusunun sözünü kesmesinin ardından, "Kesmeye hakkın yok. Saygı duyacaksın, yargının verdiği karara saygı duyacaksın" tepkisini gösterdi.

Erdoğan, "Amerikan yargısı yargı da Türkiye'nin yargısı yargı değil mi? Türkiye'nin yargısına da saygı duymaya mecbursunuz" ifadelerini kullandı.

Tutuklanan gazeteciler: Onlar terörü destekliyorlarsa dünyanın neresinde özgürce yaşayabilirler?

Türkiye'de hapsedildiği öne sürülen gazetecilerle ilgili soruya da Erdoğan, "Eğer teröre destek verdiyseler, onlar terörü destekliyorlarsa, dünyanın neresinde özgürce yaşayabilir veya dolaşabilirler? Bu insanlar terörü destekliyor ve bu kişiler hakkında yargı kararını veriyor" yanıtını verdi.

Erdoğan, Amerikan halkının Türkiye ile ilgili haberleri takip ettiğini belirterek, Amerikan medyasının Türkiye ile ilgili sağlıklı ve doğru haberler üretmesinin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'ye geldi

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere New York'a geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve bazı yetkililer de ABD'ye geldi.

Erdoğan, Türkevi'nde birçok isimle bir araya geldi.

Fotoğraf: AA, Irakli Garibaşvili ve Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan, ilk olarak Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile Türkevi'nde görüştü.

İletişim Başkanlığı, basına kapalı yapılan görüşmeye dair şu ifadeleri kullandı:

"Orta Koridor'un hayata geçirilmesinin öneminden bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun süratle operasyonel hale getirilmesinin beklendiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan'daki FETÖ okullarının kapatılarak mal varlıklarının dondurulmasının önemli olduğunu belirterek, bu konuda Gürcistan yönetiminin attığı adımları tebrik etti."

Fotoğraf: AA

Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile yaptığı görüşmenin ardından Elon Musk'la bir araya geldi. Musk'ın Erdoğan ile yapacağı görüşmeye, kucağında oğlu ve korumaları ile gitmesi Türkiye basınında geniş yer buldu. Musk, Erdoğan ile yaptığı görüşmeden elinde Erdoğan'ın yazdığı "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabıyla çıktı.

İletişim Bakanlığı'nın sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan-Musk görüşmesine dair şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musk’a Türkiye’nin teknoloji alanındaki atılımlarından, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nden bahsetti.

Togg’un Türkiye’de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla’nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla’nın yedinci fabrikasını Türkiye’de kurması için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uzay programı kapsamında atılan ve atılacak adımlarda SpaceX ile iş birliği imkanlarının doğabileceğini ifade ederek Musk’ı İzmir’de düzenlenecek Teknofest’e davet etti."

Fotoğraf: İletişim Başkanlığı

TIKLAYIN | Elon Musk'ı Teknofest'e davet eden Erdoğan, Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurmasını istedi

Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde, Ahıska Türklerine de hitap etti. 

"Ahıska Türklerinin Türk Vatandaşlığı almaları için gerekli adımları atıldığını ve bu süreci hızlandırma gayretinde olduklarını ifade eden Erdoğan, "ABD’deki diğer Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğinizi güçlendirmenizde fayda görüyorum. Son dönemde artan ırkçılık ve İslam düşmanlığı karşısında birlikte hareket etmeniz gerekiyor" dedi.

TIKLAYIN | Erdoğan, Ahıska Türklerine hitap etti: Türk vatandaşlığınız için süreci hızlandırıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta Türkevi'ndeki temaslarının ardından Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi tarafından düzenlenen programda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, programda, Kur'an saldırılarına ilişkin, "İnsan hak ve hürriyetlerine saygı duyan hiçbir devlet bu furyaya sessiz kalmamalıdır. Cezasız kalan her suç, failini azgınlaştırır" açıklamasında bulundu. Erdoğan Ayrıca, "Türk Amerikan ilişkilerini zehirlemek isteyen bazı çıkar grupları var. Bunlara set çekeceğiz" dedi.

TIKLAYIN | Erdoğan'dan ABD'de çarpıcı konuşma: Cezasız kalan her suç, failini azgınlaştırır

Erdoğan: Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz

Erdoğan,  ABD'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu temsilcileriyle Türkevi'ndeki yuvarlak masa toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir" dedi. 

Erdoğan, New York'ta düzenlenecek BM 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere ABD'ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz" demişti.

TIKLAYIN -  Erdoğan: Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB ile gerekirse yolları ayırırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta gerçekleştirilen BM 78. Genel Kurulu kapsamında eşi Emine Erdoğan'ın önderlik ettiği Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nı da imzaladı.

Emine Erdoğan öncülüğünde Türkevi'nde 'Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru' etkinliği kapsamında imza töreni düzenlendi. Erdoğan, www.zerowastecommitment.com isimli internet sitesi üzerinden ilk defa küresel imzaya açılan iyi niyet beyanını çevrimiçi olarak imzaladı. 

Erdoğan, salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edecek

Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap edecek olan Erdoğan'ın, göçmenler, iklim değişikliği ve terörizmle mücadele gibi konularda mesajlar vermesi bekleniyor.

Erdoğan, New York programı kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve bir dizi isimle ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Ayrıca yatırımcılarla da bir araya gelecek.

Cezayir ve Polonya cumhurbaşkanı ile görüşecek olan Erdoğan, İtalya, İsrail ve Yunanistan başbakanlarını da kabul edecek, Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'ın liderler onuruna vereceği resepsiyona da katılacak.