Ekonomi

Enflasyon Ramazan alışverişiyle birleşti: Kredi kartıyla yapılan işlem adedi 324 milyonu aştı

15 Mart 2024 20:06

Seçimden sonra kredi kartlarına sınırlama ile iğneden ipliğe zam beklentisi Ramazan alışverişiyle birleşince 8 Mart haftasında kartla yapılan işlem adedi 324 milyonu aşarak yılbaşı alışverişinin yoğunlaştığı aralık ayının son haftasını solladı.

Kredi kartlarına seçimden sonra limit ve taksit sınırlaması gelmesi beklenirken, işlem adedinde rekor kırılıyor.

Kredi kartlarına seçimden sonra sınırlama ve iğneden ipliğe zam beklentisi Ramazan alışverişiyle birleşince, kartla alışveriş adedi 8 Mart haftasında yeni bir rekor kırdı. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 8 Mart haftasında banka ve kredi kartı işlem adedi 324 milyonu aşarak yılbaşı alışverişi rekorunun üzerine çıktı. En son 29 Aralık 2023 haftasında 320 milyonun üzerinde işlem adedi gerçekleşmişti.

10Haber'in aktardığı verilere göre en yoğun işlem yapılan segment 111 milyon adetle market ve alışveriş merkezleri oldu. Harcama tutarlarında da 8 Mart haftasında 251,9 milyar TL ile yüksek seviyenin devam ettiği gözlendi. Bir önceki hafta kartlı harcamalarda 262,6 milyar TL ile rekor kaydedilmişti.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan kredi kartı değerlendirmesi: Kolay olmayacak

Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, X hesabından yaptığı paylaşımda ABD’de kredi kartı faizlerinin enflasyonun 7 katı olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de ise kredi kartlarına enflasyonla aynı düzeyde faiz uygulandığını aktardı. Prof. Dr. Kara, grafikli paylaşımında şunları söyledi:

"Kredi kartı faizi ABD’de enflasyonun 7 katıyken, bizde neredeyse enflasyonla aynı seviyede.
Yıllardır bir yandan yüksek enflasyonla vatandaşın peşin alım gücü düşürülürken diğer yandan kredi kartı faizinin düşük tutulması ciddi bir sorun biriktirdi. Çözümü kolay olmayacak."

Önlemler yavaş yavaş başlıyor

Kredi kartlarıyla alışverişin sınırlandırılması konusundaki çalışmalar devam ederken, henüz resmi bir düzenlemenin olmamasına rağmen bazı bankalar sınırlamaları hayata geçirmeye başladı. Bazı bankalar kredi kartı nakit avansta taksit sayısını 8’den 3’e indirirken bazılarının da nakit avansı kart limitinin yüzde 25’iyle sınırlandırdıkları belirtiliyor. Bununla birlikte bazı bankaların alışverişlerde kurumların yaptıkları taksite “ek taksit” uygulamasına da son verdikleri öğrenildi.

Bazı bankaların seçim sonrasında gelebilecek limit sınırlamalarına karşın önceden yaptıkları limit artışı uygulamasını sürdürmemeleri konusunda sözlü olarak uyarıldığı da söyleniyor. Limit artışlarının maaş beyanları ile sınırlı olmasının gerektiği hatırlatılırken, buna uymayan bankalara üstü kapalı uyarı gittiği de belirtiliyor.