Ekonomi
BBC Türkçe

Enflasyon rakamları açıklanıyor: Beklentiler ne yönde?

03 Mayıs 2024 09:40

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00'da açıklayacak.

TÜİK'ten önce kendi verilerini açıklayan Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAGrup) göre yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 124,35 oldu.

Anadolu Ajansı Finans'ın 14 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette enflasyonun yükseleceği beklentisi hakim.

Buna göre, ekonomistlerin Nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,22 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin yıllık enflasyon beklentisiyse yüzde 69,87'di.

Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de yüzde 43,65'e yükseldi.

Bloomberg'ün anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminlerine göre, yıllık enflasyon, Nisan ayında yüzde 70'e ulaşacak.

Bloomberg ekonomistleri yıllık enflasyonun Mayıs'ta yüzde 73 ile zirveye ulaştıktan sonra Temmuz ve Ağustos'ta 10'ar puanlık düşüşler yapacağını öngörüyor.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Mart ayı enflasyonu yıllık olarak yüzde 68,50 olmuştu.

Enflasyon aylık olarak ise yüzde 3,16 olarak gerçekleşmişti.

Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAGrup) göre ise yıllık enflasyon Mart ayında yüzde 124,63 omuştu.

Merkez Bankası'nın aylık olarak güncellenen piyasa katılımıcları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi Nisan'da yüzde 36'ya çıkmıştı.

Banka Nisan ayında politika faizini yüzde 50'de sabit tutmuştu. Para Politikası Kurulu, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini açıklamıştı.

Enflasyonda "belirgin ve kalıcı bir bozulma" öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun daha sıkılaşacağı belirtilmişti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir