Gündem

EMEP yerel seçim için ittifak planını açıkladı

"Emekten ve özgürlüklerden yana daha geniş bir ittifak kurmak tek çıkar yol”

29 Eylül 2023 12:38

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, İstanbul’da gazetecilerle yaptığı görüşmede Gezi davasında verilen mahkumiyetler, halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu uluslararası sorunlara dair değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda EMEP’in yerel seçimlerde nasıl bir strateji izleyeceği de açıklandı.

EMEP Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekilleri Sevda Karaca ile İskender Bayhan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Gürkan, Gezi ve Kobane davaları hakkında şunları söyledi:

“Bu davalarda ne adil bir yargılama söz konusudur ne de hukukidir. İktidarın kendi yasalarına koyduğu hak ve özgürlüklere bile aykırıdır. Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater’i ve bu davalarda yargılanan hiçbir arkadaşımızı yalnız bırakmayacağız. Demokrasi mücadelesi devam edecek.”

Duvar'da yer alan habere göre, iktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Gürkan, “Yüksek faiz de düşük faiz de halkı gözeten uygulamalar değil. Orta Vadeli Plan halkın bütün kesimlerine saldırı programıdır. Halkımız çocuğuna bir öğün yemek sağlayamayacak hale gelmiştir. Ekmek ve Gül’ün başlattığı öğrenciye bir öğün yemek kampanyasının gördüğü yüksek ilgi bu durumun ispatıdır” dedi.

Trendyol, Agrobay, Sputnik, Yunus Emre Kömürcülük gibi farklı sektörlerdeki işyerlerinden düşük ücretlere karşı ve farklı taleplerle grev ve direnişler olduğunu belirten Gürkan, “Bütün bunlar Türkiye’deki genç işçi sınıfına deneyim kazandırıyor. Seçimlerden sonra bir hayal kırıklığı ve umutsuzluk yaşandı ama bunu kıracak olan bu mücadele birikimidir. Önümüzdeki yerel seçimler için de bu durumun önemi büyük” değerlendirmesini yaptı.

"Emekten yana daha geniş bir ittifak kurmalıyız"

İskender Bayhan da EMEP’in yerel seçime dair yaptığı açıklamada, “Cumhur İttifakı kendi istediklerini yapma konusunda daha atılgan oldu. Millet İttifakı dağıldı. Son seçimden önce bir araya gelmeye çalıştığımız Sosyalist Güçbirliği’ndeki dostlarımız bir iç değerlendirme sürecinde. Biz Aralık’ta kongremizi yapacağız, ittifak güçlerimiz Yeşil Sol ve TİP de kongre sürecinde. Ancak bütün bu süreçlerin sonunda sınıf dengeleri mevcut halindeyken emekten ve özgürlüklerden yana daha geniş bir ittifak kurmak tek çıkar yol” dedi.

Bu doğrultuda 24 parti ve kurumun katıldığı bir toplantı yapıldığını belirten Bayhan, “Bütün arkadaşlarla birlikte Türkiye’deki yerel yönetim anlayışına karşı çevreyi ve insanı gözeten bir yerel yönetim için çalışmak durumundayız. Genel seçim kaybedildi evet ama aynı zamanda yerel seçimlerde önemli sonuçr alabileceğimizi de gösterdi” şeklinde konuştu.

Sevda Karaca da yaptığı açıklamada, “Bu seçimler birlikte tarihin en karanlık Meclis’i kuruldu dendi ancak biz bu durumun değişmesi, o Meclis’in halkların üzerine bir gölge gibi çökmesine engel olmak için çalışacağız” dedi.

Selma Gürkan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

 Kritik eşiklerde ortak çalışma ve birlik olur. Ancak biz ülkenin demokratikleşmesi yolunda mücadele ittifakları kurulmasının önemli olduğunu da söyledik. Önümüzdeki yerel seçimlerde de izleyeceğimiz hat demokratik, halkçı bir belediyecilik için bir araya gelebileceğimiz ittifak olacaktır. Yerel seçimlerin kendi özgünlüklerini de göz önünde bulunduracağız.

 Emperyalistlerin politikalarının dünya halkları için Suriye’den Dağlık Karabağ’a her noktayı cehenneme çevirdiğini görüyoruz. AKP kapitalistler arası çelişkileri değerlendirerek ilerlemeye çalışıyor ancak bunun da sonuna gelindi.

Toplantıda ayrıca TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın, Gezi Davası’nda verilen mahkumiyet kararlarını protesto etmek için 1 Ekim’de, Hatay’dan Ankara’ya yapacağı yürüyüşe de katılacağı belirtildi.