Gündem

Çalışan emeklilere 5 bin TL verilmesini öngören teklif, Meclis'ten geçti

Çalışan emeklilere 5 bin lira verilmesini öngören 55. madde kabul edildi

26 Aralık 2023 20:30

TBMM Genel Kurulu'nda, çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesini de içeren ekonomiye ilişkin düzenlemelere yönelik kanun teklifinin görüşüldü. TBMM Genel Kurulunda görüşülen ekonomiye ilişkin kanun teklifinin, çalışan emeklilere 5 bin lira verilmesini öngören 55. maddesi kabul edildi.

AKP Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ Başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, çalışan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödenmesi ile ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren torba kanun teklifinin görüşmelerine devam ediliyor. Çalışan emeklilere 5 bin TL verilmesini öngören teklif ise Meclis'ten geçti.


Teklife ilişkin partilerin grup konuşmaları şu şekildeydi:

CHP'li Başarır: Parlamentoda hiçbir grubu, hiçbir milletvekilini kimse tehdit edemez

CHP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, şunları söyledi: 

"Hiçbir zaman hiçbir tehditten, hiçbir zaman hiçbir hakaretten korkmadık, çekinmedik, bir milim eğilmedik, bir milim geriye gitmedik. Şunu herkes bilsin ki, Pençe Kilit Operasyonu’nda şehitlerimiz hepimizin, ülkemizin büyük bir acısı. Onlara bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Bölücü terör örgütü PKK’yı bir kez daha lanetliyorum, bunu bildirimizde de yayınladık. Aslında bugün bu konuları konuşmak istemiyordum ama bu çatıda, bu Parlamentoda hiçbir grubu, hiçbir milletvekilini kimse tehdit edemez. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi’yiz. 85 milyonun, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, bu ülkenin üniter yapısını, bölünmez bütünlüğünü sonuna kadar savunuruz, bir santim toprağımız için de canımızı veririz ama biz, 81 vilayet, tüm ilçeler, tüm mahalleler; Osmaniye’den Edirne’ye, Edirne’den Trabzon’a bu sokakta korumasız emin adımlarla, kararlı adımlarla da hiç çekinmeden yürürüz Bizim alnımız açık, başımız dik."

AKP'li Gül: İşçinin, çiftçinin, emeklinin, memurun alım gücünü artıracak çalışmaları sürdüreceğiz

AKP Grup Başkan Vekili Abdülhamit Gül ise yoğun bütçe mesaisini dün tamamladıklarını hatırlatarak, "Bu bütçe bir yatırım bütçesi, bir kalkınma bütçesi, depremin yaralarını sarma bütçesi. İşçimizin, çiftçimizin, esnafımızın, öğrencimizin, gençlerin, kadınların bütçesi yani 85 milyon vatandaşımızın, insanımızın bütçesi" dedi. Gül, AKP'nin seçim beyannamesinde, kalkınma planında, Orta Vadeli Program'da hedeflerini ortaya koyduklarını söyleyerek, şöyle dedi:

"245 milyar dolar ihracatımızı 2028 yılında 400 milyar dolara çıkaracağız. 1,5 trilyon dolar olan milli gelir büyüklüğüne ulaşacağız. Kişi başı milli geliri 16 bin dolara çıkaracağız. Enflasyonu kademeli olarak tek haneye düşüreceğiz. Çiftçilerimize yeni istihdam alanları yaratacağız. Aile ve Gençlik Fonu'yla gençlerimizin, kadınların yanında olmaya devam edeceğiz. Esnafımızın 9 bin olan prim gün sayılarını emeklilikte 7 bin 200’e düşüreceğiz. Çalışanlarımızın, emekçilerimizin, emeklilerimizin yanında olmaya yine devam edeceğiz. Bugün görüşeceğimiz kanunla beraber yaklaşık 5 milyon çalışan emeklimize de yine 5 bin lira ödeme yapılması öngörülmekte. Bunu da kanunlaştırıp, yine en kısa zamanda emeklilerimizin hesabına yatıracağız birkaç gün içerisinde. Esnaf, Bağ-Kur emeklileri başta olmak üzere çalışan emeklilerimiz bu anlamda kapsama dahil edilecek. İşçinin, çiftçinin, emeklinin, memurun alım gücünü artıracak çalışmaları yine sürdüreceğiz, enflasyona ezdirmemek üzere çalışmalarımızı başarıyla tamamlayacağız."