Gündem

Elektrik Mühendisleri Odası, “çadırlara elektrik götürelim” dedi, AFAD reddetti

Oda Başkanı Ulutaş: Umarım bu yanlış karardan dönerler

09 Şubat 2023 15:09

AFAD’ın, Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) deprem çadırlarında elektrik tesisatına yönelik destek talebini reddettiği ortaya çıktı. EMO Başkanı Mahir Ulutaş, “Umarım bu yanlış karardan dönerler” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “AFAD'ın kararı kabul edilemez. Gün husumet değil dayanışma günüdür. Karar gözden geçirilmelidir” tepkisini gösterdi. AFAD Başkanı Yunus Sezer, iddialarla ilgili, "Ne öyle bir yazı ne de bir talep var" dedi. Ulutaş, bunun üzerine kuruma çektikleri faksın kayıtlarını paylaştı. 

EMO, deprem bölgesindeki çadır/konteyner kentlerin tesisatı ve elektrifikasyonunun sağlanabilmesi amacıyla dün hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na hem de AFAD’a yazı yazdı. Bakanlık yetkilileri, EMO’ya verdiği yanıtta destek talebini olumlu bulduklarını, ancak bu konunun AFAD ile görüşülmesi gerektiğini belirtti.

AFAD, “desteğe ihtiyaç yok” dedi

Ancak AFAD, EMO’nun yazısına bir yanıt vermedi. AFAD’dan yanıt alamayan EMO yetkilileri, bugün de AFAD’ın binasına giderek barınma birimi yetkilileri ile görüştü. EMO Başkanı Ulutaş, AFAD yetkililerinin sözlü olarak kendilerine, “Biz kendimiz projelendireceğiz. Desteğe ihtiyaç yok” yanıtı verdiğini ifade etti. Çadır ve konteyner kentlerde elektrik sorunu yaşandığına dikkati çeken Ulutaş, gönüllü olarak projelendirme konusunda yer almak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Umarım bu yanlış karardan dönerler”

“Sanırız bu işe odaların dahil olmasını istemiyorlar. Neden istemiyorlar onu da anlamadık. Herkesin acil desteğe ihtiyacı var. Biz halkımıza hizmet vermek üzere iş birliği talebinde bulunduk. Yanlış bir karar olduğunu değerlendiriyoruz. Sözlü olarak desteğe gerek olmadığını belirtiyorlar. Ama şimdi biz yazılı bir şekilde yanıt da bekliyoruz. Ortada büyük bir yıkım var, artık gelinen noktada en hızlı şekilde yaraların sarılması için herkesin harekete geçmesi gerekiyor.”

Özel: Gün husumet değil dayanışma günüdür

EMO’nun AFAD’a yazdığı resmi yazıyı sosyal medya hesabından paylaşan CHP Grup Başkanvekili Özel de işbirliği teklifinin reddedilmesine tepki gösterdi. Özel, “Elektrik Mühendisleri Odası'nın çadır/konteyner kentlerin tesisatı ve elektrifikasyonu için gönüllülük esasıyla destek verme taleplerinin AFAD tarafından reddedildiğini öğrendim. AFAD'ın kararı kabul edilemez. Gün husumet değil dayanışma günüdür. Karar gözden geçirilmelidir” ifadesini kullandı.

Sezer: Ne öyle bir yazı ne de bir talep var

Bu arada AFAD Başkanı Sezer, iddialara sosyal medya hesabından yanıt verdi. Sezer, "Sayın vekilin iddialarını araştırdık, ancak ne öyle bir yazı ne de bir talep var. Dünyanın karşılaştığı en büyük afetlerden birini yönetmek için çalışırken, bir de bu dezenformasyona zaman ayırmak zorunda kaldık. Şimdi işimizin başına dönüyoruz" ifadelerini kullandı.

EMO Başkanı Ulutaş ise Sezer'in açıklamalarına, kuruma gönderdikleri e-posta ve faks kayıtlarıyla yanıt verdi. Ulutaş, "Sözlü olarak ifade edilen reddin yazılı olarak tarafımıza verilmesi ve yeniden gözden geçirilmesi talebiyle oda yetkililerinin AFAD ile sürdürdüğü görüşmeler devam etmektedir" dedi.