Merkez Bankası beklenen enflasyon seviyesinin düşük olacağını ve 2010 ortasına kadar etkisini sürdüreceğini tahmin ediyor
Merkez Bankası,önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşük düzeylerde seyredeceği öngörüldüğünü belirterek, baz etkisi nedeniyle 2010 yılının ortalarına kadar yıllık enflasyonda sınırlı ölçüde dalgalanmalar gözlenebileceği tahmininde bulundu. Merkez Bankası, elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağının not edilmesini istedi. Merkez Bankası Ağustos ayında temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimi düşük düzeylerdeki seyrini sürdürürken, hizmet grubunun yıllık fiyat artış oranı istikrarlı olarak gerilemeye devam ettiğini açıkladı. Merkez Bankası, son bir yıl içinde emtia fiyatlarında gözlenen birikimli düşüşlerin, 2008 yılının son aylarından itibaren özellikle işlenmiş gıda ve enerji fiyatları kanalıyla yurt içi enflasyon üzerinde aşağı yönlü etkide bulunduğunu açıkladı.
Merkez Bankası Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. 2010 yılının ortalarına kadar yıllık enflasyonda sınırlı ölçüde dalgalanmalar gözlenebileceği tahmininde bulunan ve elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağının not edilmesini isteyen Merkez Bankası, açıklamasında Ağustos ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 0.30 oranında gerilediğinin ve yıllık enflasyon yüzde 5.33’e düştüğünün anımsattı.
Açıklamada, "Temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimi düşük düzeylerdeki seyrini sürdürürken, hizmet grubunun yıllık fiyat artış oranı istikrarlı olarak gerilemeye devam etmiştir. Son bir yıl içinde emtia fiyatlarında gözlenen birikimli düşüşler, 2008 yılının son aylarından itibaren özellikle işlenmiş gıda ve enerji fiyatları kanalıyla yurt içi enflasyon üzerinde aşağı yönlü etkide bulunmuştur. Önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşük düzeylerde seyredeceği öngörülse de, söz konusu baz etkisi nedeniyle 2010 yılının ortalarına kadar yıllık enflasyonda sınırlı ölçüde dalgalanmalar gözlenebileceği tahmin edilmektedir" denildi.
Yıllık enflasyonmal grubunda yüzde 5.25’e çıktı
TÜFE’nin yüzde 0.30 oranında gerilediği Ağustos ayında, enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranının 0.13 puan gerileyerek yüzde 2.65 olarak gerçekleştiğinin ifade edildiği açıklamada, ÖKTG-H endeksinden işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranın da 0,02 puan azalarak yüzde 3.76 olduğu belirtildi.
Ağustos ayında mal grubunda fiyatların yüzde 0.57 oranında azalırken, hizmet grubu fiyatlarının yüzde 0.49 oranında arttığına dikkat çekilen açıklamada, yıllık enflasyonun mal grubunda yüzde 5.25’e yükselirken, hizmet grubunda yüzde 5,59’a gerilediğinin altı çizildi.
Hizmet grubunda yavaşlama eğilimi sürdü
Bazı mali hizmetlerde Temmuz ayı ortasında yapılan yüksek oranlı ayarlamaların endekse gecikmeli yansımalarına rağmen, Ağustos ayında hizmet grubundaki yavaşlama eğiliminin (başta ulaştırma hizmetleri ile kira olmak üzere) sürdüğü gözleminde bulunan Merkez Bankası, hizmet grubu yıllık enflasyonundaki azalışın yılbaşından bu yana 4.87 puana ulaştığını kaydetti.
Elektrikte planlanan artış, ekim ayı enflasyonunu önemli ölçüde etkiler
Uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselişle akaryakıt fiyatlarının Ağustos ayında yüzde 5.02 oranında arttığına işaret eden Merkez Bankası, açıklamasında bu dönemde, başta İstanbul olmak üzere şebeke suyu fiyatlarında gözlenen artışların da etkisiyle, enerji grubu yıllık enflasyonu yüzde 1.48’e yükseldiğini vurguladı. Merkez Bankası, elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağının not edilmesini istedi.
Tütün ürünlerinde gözlenen yüzde1.83'lük artış yıllık enflasyonu yükseltti
Merkez Bankası’nın açıklamasında, Ağustos ayında enerji ve gıda dışı mal grubu fiyatları yüzde 0.84 oranında gerilerken, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 5.70’e yükseldiği belirtilerek, şu noktalara dikkat çekildi: Giyim grubunda Ağustos ayı sezon indirimlerinin (yüzde 5.22) geçen seneye kıyasla daha sınırlı kalması, tütün ürünlerinde gözlenen yüzde 1.83 oranındaki artış ve bazı dayanıklı mallarda gözlenen fiyat artışları grup yıllık enflasyonunun yükselmesinde etkili oldu.
Dayanıklı möal grubu fiyatları Ağustosta yüzde 0.52 arttı
Dayanıklı mal (altın hariç) grubu fiyatları Ağustos ayında yüzde 0.52 oranında artarken ve bu grupta yıllık enflasyon yüzde ?1.71’e yükseldi. Alt kalemler bazında incelendiğinde, Ağustos ayında otomobil fiyatlarının yüzde 0.61, mobilya fiyatlarının ise yüzde 0.23 oranında arttığı gözlendi. Elektrikli ve elektriksiz ev aletleri fiyatları da beyaz eşya fiyatlarındaki artışın (yüzde 1.80) etkisiyle yüzde 0.62 oranında yükseldi.
İşlenmemiş gıda fiyatları Ağustosta yüzde 3.71 azaldı
İşlenmemiş gıda fiyatları Ağustos ayında yüzde 3.71 oranında azalırken, grup yıllık enflasyonu 3.27 puan gerileyerek yüzde 17.30 oldu. Bu gelişmede, meyve ve sebze fiyatlarında gözlenen azalış belirleyici olurken, et fiyatlarındaki artış bu yavaşlamayı sınırladı. Diğer taraftan, aylık bazda fiyatları yüzde 0.31 oranında artan işlenmiş gıda grubunda, yıllık enflasyon düşüşünü Ağustos ayında da sürdürerek yüzde -0,69 düzeyinde gerçekleşti. Sonuç olarak, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu 1.68 puan azalarak yüzde 6.83’e geriledi.
ÜFE’de tarım fiyatlarında belirgin bir değişim olmadı
Ağustos ayında üretici fiyatları yüzde 0.42 oranında yükselirken, yıllık enflasyon ise baz etkisiyle 2.71 puan artarak yüzde ?1.04 oldu. Bu dönemde tarım fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmezken, grup yıllık enflasyonu yüzde 2.03’e yükseldi. İmalat sanayi fiyatları, petrol imalatı fiyatlarındaki yüksek oranlı artışın (yüzde 6.94) etkisiyle aylık bazda yüzde 0.91 oranında artarken, bu grupta yıllık enflasyon 3.91 puan yükselerek yüzde -2.37 olmuştur. Petrol hariç imalat sanayi fiyatlarının yıllık artış oranı ise yüzde 0.28 düzeyine yükseldi.
Emtia fiyatlarında artışın etkisiyle dayanıkllı ve dayanıksız tüketim malları dışşındaki grupta ÜFE; yıllık bazda arttı
Emtia fiyatlarında yakın dönemde gözlenen artışların etkisiyle Ağustos ayında dayanıklı ve dayanıksız tüketim malı imalatı dışındaki alt grupların yıllık artış oranında yükseliş gözlendi. Ağustos ayında ara malları fiyatları ana metal imalatı fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 0.81 oranında yükselip, bu grupta yıllık enflasyon 3.19 puan artarak yüzde ?5.22 oldu. Sermaye malları fiyatları ise makine ve teçhizat imalatı fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle aylık bazda yüzde 0.24 oranında gerilemiş ve grup yıllık enflasyonu yüzde 4.52’ye yükselmiştir. Öte yandan, Ağustos ayında dayanıksız tüketim malları fiyatlarında gıda ürünleri imalatı kaynaklı bir artış gözlenirken, grup yıllık enflasyonu yüzde 6.48’e geriledi. Dayanıklı tüketim malları fiyatları mobilya ve televizyon imalatı fiyatlarındaki azalışın etkisiyle bir önceki aya kıyasla yüzde 0.85 oranında azalıp, grup yıllık enflasyonu 2.38 puan düşerek yüzde 0.47 oldu. Enerji grubu fiyatları, petrol ürünleri imalatı fiyatlarındaki artışın etkisiyle aylık bazda yüzde 1.54 oranında yükselirken, yıllık bazda geriledi.