Gündem

Elazığ Cezaevi’ndeki işkence iddiaları Meclis gündeminde: En son ne zaman denetim yapıldı?

Cezaevinin ikinci müdürü Ercan İnceler'in ve gardiyanların tutuklulara işkence yaptığı iddia eidliyor

16 Mayıs 2019 14:20

HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 2’nci müdür olarak çalışan Ercan İnceler’in cezaevindeki tutuklulara işkence uyguladığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Birgün'den Dilek Yeğin'in haberine göre, Elazığ Cezaevi’nde mahkumlar, Ercan İnceler ve gardiyanlar tarafından birçok kez işkenceye maruz kaldıklarını ifade etti. Mahkumlar, avukatlar aracılığı ile ilettikleri şikâyetlerin işleme alınmadığını ve çabalarının sonuçsuz kaldığını bildirdi. Bu iddiaları Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e soran HDP’li Temel, İnceler’in daha önce çalıştığı Şakran Cezaevi’nde de “işkenceci” olarak bilindiğini ve hakkında yolsuzluk iddiaları bulunduğunu da hatırlattı.

Son denetim ne zaman oldu?

Temel, işkence iddiaları ile ilgili TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şu sorulara yer verdi:

Bakanlığınızca Ercan İnceler adlı şahıs hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmamasının gerekçesi nedir? Söz konusu şahıs hakkında yasal işlem ne zaman başlatılacaktır?

Ercan İnceler adlı şahsın Şakran Cezaevinden Elazığ 2 No’lu Cezaevine kurum müdürü olarak gönderilmesinin gerekçesi nedir? “İşkenceci” olarak bilindiği iddia edilen ve yolsuzluk iddiaları ile anılan bir şahsın hala görev yapmasının hukuki dayanağı nedir?

Cezaevi yönetimlerinin kendi inisiyatifleri ile talimat vermeleri bilginiz dâhilinde midir?

Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde insan hakları ihlallerini önlemek ve gerekli tedbirleri almak amacıyla denetim yapılmakta mıdır? Söz konusu cezaevinde en son ne zaman denetim yapılmıştır?