Gündem

El Beşir ziyareti Türkiye ve Dünya gündeminde

İslam Konferansı Toplantısı için Türkiye'ye gelecek olan Sudan Devlet Başkanı El Beşir'le ilgili tartışmalar sürüyor.

06 Kasım 2009 02:00

T24 - Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir bugün Türkiye'ye geliyor. İslam Konferansı Örgütü toplantısına katılmak için Türkiye'ye gelen El Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tututklama emri çıkarılmıştı. Ancak hakkındaki tutuklama kararına rağmen El Beşir ile ilgili herhangi bir tutuklama işlemi yapılmayacağı belirtild. El Beşir'in ziyareti haberi sonrasıysa Avrupa Birliği cephesinden Türkiye'ye nota iletildi. Konuyla ilgili olarak konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'se, "Ziyaret AB'yi ilgilendirmez" diyerek sert bir cevap verdi.

ABD'den Türkiye'ye El Beşir ve İran uyarısı


Türkiye dışında dünya gündemine de oturan El Beşir ziyareti için sivili toplum örgütleriyse Türkiye'nin Ömer El Beşir'i tutuklamasından yana.

El Beşir her şeye rağmen geliyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama emri çıkarttığı Sudan lideri Ömer El Beşir, uyarılara rağmen bugün Türkiye'ye geliyor. Beşir'e hakkındaki emre rağmen Türkiye'de hiçbir hukuki işlem yapılmayacak.

Sudan liderinin Türkiye'ye yapacağı ziyaret dünya gündemine de oturdu.

Sivil toplum örgütleri ve dünya medyası, Darfur'da insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekten hakkında Mart 2009'da tutuklama emri çıkarılan Sudan liderinin Türkiye'de gözaltına alınmasından yana.

Ancak, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama emri çıkarttığı Sudan liderine Türkiye hiçbir işlem yapmayacağını duyurdu. Peki neden?

Türkiye, Roma'da imzalanan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf olmadığı için alınan tutuklama kararı Ankara'yı bağlamıyor. Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu konuda bir açıklaması ya da kararı olmamasını da esas alıyor.

Roma Sözleşmesi 1 Temmuz 2002'de yürürlüğü girmiş ve ABD sözleşmeye sert muhalefet etmişti.

Mahkeme Birleşmiş Milletler'e bağlı değil, ancak etik açıdan büyük önem taşıdığı için Avrupa Türkiye'den Beşir'i tutuklamasını istiyor.

Hafta sonu Türkiye'de olacak olan Beşir mahkeme kararını tanımıyor ve mahkemeyi "neo-sömürgeci" planların bir parçası olarak tanımlıyor.

Ömer El Beşir, görev başında iken hakkında tutuklama kararı çıkan ilk lider.

İşte hakkındaki suçlamalar

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 4 Mart 2009'da, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama emri çıkartmıştı. El Beşir, Darfur'da insanlık ve savaş suçu işlemekle itham ediliyor.

İnsanlık suçları başlığı altında; cinayet, toplu infaz, işkence, tecavüz ve zorla uzaklaştırma yer alırken, savaş suçları başlığı altında ise; kasten masum sivillere yönelik saldırı emri vermek ve yağma yapmak bulunuyor.

Karara göre, bu suçlar, Darfur'daki sivillere karşı işlendi. Sivillerin büyük bölümünün, hükümet tarafından isyancı grupları desteklediği düşünülen Fur, Masalit ve Zaghava gruplarına mensup olduğu belirtilmişti.

200 bin ölü

BM verilerine göre, Darfur'da 4 yıldır süren iç savaşta en az 200 bin kişi öldü, 4 milyon kişi insani yardım olmaksızın yaşayamayacak durumda. 2.5 milyon insan ise yerlerinden oldu.

Bugün Sudan hükümetinin izniyle Afrika Birliği Barış Gücü Darfur'da asker bulunduruyor. Şiddet ise eskisi gibi olmasa da hala sürüyor.

AB'den Türkiye'ye 'El Beşir' notası

Hakkında tutuklama kararı olan Sudan lideri El Beşir'in Türkiye'yi ziyaret edecek olmasıyla ilgili AB Türkiye'ye nota verdi.

Avrupa Birliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı çıkarttığı Sudan Cumurbaşkanı Ömer El Beşir'in ziyaretiyle ilgili Ankara'ya nota iletti.

Notada, Türkiye'nin katılım sürecinde Avrupa Birliği politikalarıyla uyumlu olmayı taahüt ettiği hatırlatılıyor.

Sudanlı yetkililer dün, Beşir'in İstanbul'da yapılacak İslam Konferansı Örgütü toplantısı için Türkiye'ye geleceğini duyurmuştu.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında aldığı tutuklama kararının ardından ilk kez Türkiye'yi ziyaret edecek.

Gül: Ziyaret AB'yi ilgilendirmez

AB'nin Sudan lideri El Beşir'in ziyaretiyle ilgili Türkiye'ye nota vermesine cevap Cumhurbaşkanı Gül'den geldi: "Ziyaret AB'yi ilgilendrimez."

Avrupa Birliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama kararı çıkarttığı Sudan Cumurbaşkanı Ömer El Beşir'in ziyaretiyle ilgili Ankara'ya nota iletti.

Notada, Türkiye'nin katılım sürecinde Avrupa Birliği politikalarıyla uyumlu olmayı taahüt ettiği hatırlatılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül notanın ardından yaptığı açıklamada ziyaretin AB'yi ilgilendirmediğini söyledi ve "El Beşir özel bir toplantı için geliyor" dedi.

Sudanlı yetkililer dün, Beşir'in İstanbul'da yapılacak İslam Konferansı Örgütü toplantısı için Türkiye'ye geleceğini duyurmuştu.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında aldığı tutuklama kararının ardından ilk kez Türkiye'yi ziyaret edecek.

El Beşir kimdir?

Dafur'da yaşanan insanlık utancının baş sebebi olarak görülen Ömer El Beşir 1944 yılının ilk günü Sudan'ın ufak bir köyünde dünyaya geldi.

Okul hayatına köyde başlayan El Beşir ailesinin Hartum'a taşınmasıyla eğitimine burada devam etti.

Asker olmak isteği ağır basınca 16 yaşında Sudan ordusuna katıldı ve Kahire'deki Mısır Askeri Akademisi'nde eğitim aldı. Mezun olduktan kısa bir süre sonrqa yükselmeye başladı ve paraşütçü oldu.

1973'deki Mısır-İsrail savaşında, Mısır ordusunda yer aldı. Savaştan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nde askeri ataşelik yaptı.

Sudan'a döndükten sonra garnizon komutanlığı yapan El Beşir, generalliğe terfi ederek Hartum'daki paraşüt garnizonunun başına atandı.

1989 yılında 30 Haziran günü demokratik yollarla seçilen devlet başkanı Sadık El Mahdi'yi deviren kansız darbede yer aldı. Darbeden sonra tüm basın sansürlendi, siyasi partiler kapatıldı ve parlamento fesh edildi.

Yasama ve yürütmeyi birlikte yöneten 15 üyeden oluşan Devrimci Hareket Konseyi'nde kürsü başkanı oldu.

El Beşir televizyonda darbeyi açıklarken bunun ‘çürümüş politikalardan halkı kurtarmak için’ olduğunu söyledi. Darbe ayrıca John Garang'ın Sudan Halk Özgürlük Hareketi ile yapılacak anlaşmayı da engelledi.

Anlaşmada Sudan'ın laik bir yönetim olması isteniyordu ancak El Beşir şeriat hukukundan yanaydı.

1990 yılında konseye karşı yapılacak bir başka darbe hareketi öğrenildi ve 31 polis ile asker idam edildi. 1993 ekiminde Devrimci Hareket Konseyi kendisini fes ederek sivil yönetime geçildiğini, El Beşir'in de Devlet Başkanı olduğunu açıkladı. Tabii bu arada bütün diğer partiler de fes edilmişti.

Hasan El Turabi ile 1999 yılında kurduğu Ulusal Meclis Partisi daha sonra onun gücünü kısıtlamak isteyince, El Beşir sıkıyönetim ilan ederek parlamentoyu fesh etti.

Ertesi yıl yapılan seçimlerde de yüzde 80 civarında oy alarak tekrar Devlet Başkanı sıfatını kazandı. Sudan’ın tüm yaşadığı uluslararası baskılar ve sıkıntılara karşı ekonomik olarak büyümesi de El Beşir’in seçilmesinde etkiliydi.

Ülkenin özellikle güney bölgesinde bulunan petrol yatakları Çin ve Rus firmalarca çıkarılıp işlenmekte.

El Beşir halen hükümetin desteklediği Cancavidlerin (süvari) Darfur'da yaşayan iki milyon insanı göçe zorlayıp, yüz binlercesini öldürmekten sorumlu olarak gösteriliyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Mart 2009'da Sudan Devlet Başakanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama kararı çıkardı.