Ekonomi

Sudan ile Türkiye'nin yatırım anlaşmalarının akıbeti belirsiz

Sevakin Adası'na üs, Afrika'da ilk Türk üssü

12 Nisan 2019 16:32

Sudan’da ordunun Ömer el Beşir iktidarını devirip yönetime el koymasından sonra Türkiye ile imzalanan yatırım anlaşmalarının akıbeti belirsizliğini koruyor.

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre iki ülke arasında milyarlarca dolarlık projeleri kapsayan anlaşmalar bulunuyor. Bunların birçoğu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2017’deki Sudan ziyaretinde imzalanmıştı.

En dikkat çeken anlaşmanın, 5 yıllık süreçte hayata geçmesi planlanan Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği (YENİAD) tarafından imzalanan 1.2 milyar dolarlık ön anlaşmalar olduğunu belirten Ülker, bu anlaşmaların kapsamının yol, köprü, baraj, otel, okul, yurt, spor sanayi, kıymetli madenler, ziraat-gıda, eğitim, yazılım, enerji ve sulama faaliyetleri gibi alanlarda olacağını ifade etti.

Ancak anlaşmayı imzalayanların yeni yönetimde görev almayacağı düşünüldüğü için anlaşmanın yakın zamanda hayata geçmesinin zor olduğunu belirten Ülker söz konusu projeleri anlattı:

Havalimanı projesi 

Sudan'da 200'e yakın Türk şirketi var. Bu şirketlerin yatırım tutarı ise 650 milyon dolar. Altyapıya yoğunlaşan bu işler arasında ise en dikkat çekeni başkent Hartum'a kurulacak olan yeni havalimanı. Geçen yıl ihale süreci tamamlanan yeni havalimanını Türk şirketi Summa İnşaat yürütmek üzere anlaştı. Yapılacak yeni havalimanının bedeli ise 1.1 milyar dolar olarak belirlendi.

Tarım bakanlığından dev arazi

2014 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde 7.8 milyon dekar tarım arazisi 99 yıllığına kiralandı. Hükümetin büyük destek verdiği bu projeyle, bu topraklarda ananas, mango, avokado, pepino, jambu, kanola, pamuk ve yağlı tohum gibi Türkiye'de yetişmeyen ya da üretim açığı olan tropikal tarım ürünlerinin ucuza yetiştirilmesi hedefleniyor.

Bu anlaşmayla Türkiye tarihinde ilk kez yabancı bir ülkeden toprak kiralayıp bu ülkede tarımsal ürün üretme kararı aldı.

Petrol yatırımı

Geçen yıl Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Sudan Petrol Bakanlığı arasında ülkedeki bir petrol sahasının geliştirilmesi için çalışma anlaşması imzalanmıştı. 100 milyon dolarlık projede petrolün Port-Sudan üzerinden Türkiye’ye gönderilerek, işlenip satışı sağlanacaktı.

Tekstil fabrikası

Türk ortaklı Sur Textile adlı şirket, Sudan'ın Hasahisa kentinde 100 milyon dolarlık fabrikanın temellerini 2016'da atmıştı. 

Sevakin Adası'na üs kurulacaktı

Afrika'daki ilk Türk üssü olması planlanan projenin hayata geçip geçmeyeceğine ise yeni yönetim karar verecek.