Gündem

Ekrem İmamoğlu: CHP ile ilgili hiçbir sorun yoktur

24 Kasım 2019 16:21

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Saray'a giden CHP’li" iddiası sonrası yaşanan tartışmalarla ilgili ilk kez konuştu. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ekrem İmamoğlu, "CHP ile ilgili hiçbir sorun yoktur" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sultanahmet’teki Tunuslu Hayreddin Paşa Konağı’nda, İstanbul’da görev yapan yabancı ekonomi gazetecileriyle ve Türk basınıyla bir araya geldi.

"CHP ile ilgili hiçbir sorun yoktur" diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

"CHP şu anda yerel anlamda mahalle seçimlerini yapıyor, ilçe seçimlerini yapacak. Kurultaya gidecek. Partimiz en düzgün en başarılı dönemlerinden birini yaşamaktadır. Halkına hizmet etmek zorundadır, Türkiye’nin birleştirici gücü olmak zorundadır. Bu konuda da yol almaktadır. Diğer konular da benim ilgimin dışındadır."

İmamoğlu, ayrıca Avrupa şehirlerine yaptığı ziyaretlerde kendisine, “Ekrem İmamoğlu’nun merkezi hükümetle ilişkileri nasıl? Önünüze engel çıkarılıyor mu” sorusunun yöneltildiğini belirtti. 

İmamoğlu, bu soruya, “Elbette ki bu ilişkilerin normalleşeceğine inandığımı ve normalleşmesi gerektiğini özellikle dile getirdim. Bu siyaseten bir gereksinim. Sonuçta amacımızın ortak olduğu bir ülke çıkarı aynı zamanda. Türkiye’ye veya İstanbul’a yapılacak hizmet sürecinde birbirine engel olmanın doğru bir şey olmadığını, tümüyle bu sürecin insanlarını mutlu etme gayretine dönüşmesine gerektiğini dile getirdim. Ben, bu kentin 16 milyon insanına iş yapma arzusuyla dolu bir insanım. Hangi engel önüme konulursa konulsun, beni hiçbir tavır ve davranışın engelleyemeyeceğini de ortaya koyduğumu ifade ettim” yanıtını verdi.

"İklim konusu ekonomi kadar siyasi seçimleri etkileyebiliyor"

İmamoğlu'nun öne çıkan açıklamaları şöyle:

"(Kopenhag'daki C-40 İklim Zirvesi hakkında) Zirvenin başlığı, ‘Ulusal Liderlerin Yardımı Olmaksızın İklim Eylemini Gerçekleştirmek’ti. Burada 2020 belgesine İstanbul adına imza attık. Kopenhag dışında da yaptığım tüm ziyaretlerde iklim değişikliği konusunun Avrupa’nın gündem konusu olduğunu tespit ettim. Öyle ki iklim konusu artık bir ekonomi sorunu kadar, siyasi seçimleri etkileyecek ana gündem maddesi olmuş durumda. Ülkemizin de içinde yer aldığı Akdeniz havzası küresel iklim değişikliği konusunda yeryüzünün en hassas noktalarından biri. Özellikle kış aylarında yağışların azalması, kuraklık ve su kaynaklarında yaşanan problemler ciddi bir tehdit olarak gelecek perspektifinde karşımızda duruyor.

“(Finans çevreleriyle temasları hakkında) Göreve geldiğimizde gördük ki, İstanbul’da başta metro projeleri olmak üzere, çok sayıda yatırım, ne acı ki, finansman ihtiyaçları sebebiyle 2 yıldır durmuş idi. Bu durağan dönem, şehrimiz adına farklı tehditleri de ortaya koyuyor. Çünkü yer altında yapılan imalatların aynı zamanda fiziki olarak şehri tehdit ettiğini de bilmek gerekir. Türkiye’deki mevcut ekonomik kriz sebebiyle, ülkede kaynak bulma konusundaki zorluklardan ötürü yeniden başlamanın zor olduğu düşünülüyordu. Açıkça söylemem gerekir ki, devlet bankaları ne yazık ki İBB’ye, göreve başladığımız andan itibaren gördük ki, mesafeli duruyorlar. Bu üzücü. Ankara’dan finansman ihtiyacımıza dönük acil çözümler gelemeyeceğini gördük. Bunu, kurum temsilcilerine de bizzat şahsen dile getirdim.”

"Hedefim, mutlu, adil, yaratıcı bir İstanbul"

İmamoğlu, İstanbul’la ilgili hedeflerini de şöyle sıraladı: “Benim en önemli hayalim, bu kentin gelmiş geçmiş en başarılı, en demokrat belediye başkanı olmak. Bu şehirde, dünyaya ilham veren başarılı bir yerel demokrasi modelini çıkartmaktır benim hedefim. Dünyanın sadece sermayesini, yatırımını ve turistini değil, göreceksiniz bu kent dünyanın çok yetenekli insanlarını da çekecek olan bir cazibe merkezi olacak. Mutlu, adil, yaratıcı bir İstanbul’u gelecek nesle miras bırakabilmektir benim hedefim.”

İmamoğlu, konuşmasının sonunda gazeteciler tarafından adeta soru yağmuruna tutuldu. 22 farklı gazeteci, İmamoğlu’na, finans çevreleriyle yaptığı görüşmelerden Boğaziçi için yapılması tasarlanan taslağa, Haydarpaşa Garı ihalesinden kamu bankaları ile olan ilişkilerine kadar onlarca soru yöneltti. 2 saati aşkın süren toplantıda İmamoğlu, her soruya detaylı yanıtlar verdi.