Ekonomi

Ekonomist Fatih Özatay: Yüzde 145 üretici enflasyonu daha kötü günleri gösteriyor

"Ülkenin fiyat istikrarını sağlamaktan sorumlu kurumunun başkanı, yani Merkez Bankası Başkanı o ‘yüksek’ faizden kredi almaması tavsiyesini veriyor"

04 Ağustos 2022 08:59

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Ekonomist Fatih Özatay, TÜİK'in açıkladığı üretici enflasyonunun yüzde 145 olduğuna dikkat çekerek, "İleride, Türkiye ekonomisinin 2022 yılında içine düştüğü durumun nedenlerini araştırmak isteyenlerin çok derin araştırmalar yapmalarına gerek kalmayacak o kadar ilginç olaylara şahit oluyoruz ki, şaşırmamak mümkün değil. Alın mesela İstanbul Sanayi Odasının (İSO) toplantısını.
Bir sanayici, bankaların kredi faizlerini yüzde 40 gibi ‘yüksek’ bir düzeye çıkardığından şikâyet ediyor. Bu ‘yüksek’ faize karşın, kredi bulmakta yaşanan zorlukları dile getiriyor. Ülkenin fiyat istikrarını sağlamaktan sorumlu kurumunun başkanı, yani Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ise o ‘yüksek’ faizden kredi almaması tavsiyesini veriyor" diye yazdı.

Yüksek kredi faizinden ve bu faizden kredi bulunamamasının aslında ekonomi politikasından şikayet anlamına geldiğini savunan Özatay "Bu duruma gelinmesindeki kilometre taşları hatırlandığında, yüzde 40 faizden kredi alınmaması öğüdü bir ‘hoş’ duruyor açıkçası. Neden ekonomimizin içinde bulunduğu durumda olduğunu da iyi anlatıyor" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinde yayınlanmıştır...