Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ekonomist Fatih Özatay, Suudi Arabistan Veliahat Prensi Muhammed Bin Selman'ın Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesini değerlendirdi.
Özatay, iki ülke arasında yapılacak swap anlaşmasına ilişkin olarak "Birincisi, ülkelerarası swaplar TCMB’nin net döviz rezervini artırmıyor. İkincisi, döviz kurunu baskılamak için swapı kullanmanıza izin verecek mi yaptığınız anlaşma? Üçüncüsü, diyelim ki kullandınız, net döviz rezerviniz iyice erimeyecek mi (borcunuz duruyor, varlığınız uçtu)?" dedi.
Merkez Bankası'nın altınlarının bir kısmının Suudi Arabistan'a satılmasının daha gerçekçi bir alternatif olduğuna vurgu yapan Özatay, bunun telaffuz edildiği gibi 40-50 milyar değil, 20-25 milyar kadar olabileceği görüşünü belirtti. Özatay, Aralık 2021'den bugüne dek doları baskılamak için 40 milyar lira satıldığı söylentilerine değinerek şöyle devam etti:
" Kırk milyar doların üzerinde bir tutar söz konusu. İşe yaradı mı? Yaklaşık altı ay sonra döviz kuru Aralık ayındaki zirve değerine yaklaştı. “Ama altı ay idare edildi” diyebilirsiniz elbette. Ancak bu işler doğrusal değil. Yani, altı ayda 40 milyar dolarla idare ettiysek dört ay daha idare etmemiz için 26.6 milyar dolar yeterli olur denilemez (26.6 doğrusal orantıdan çıktı: altı ayda 40 idare ederse, dört ayda kaç idare eder?). Hele CDS 800 baz puanın üzerine çıkmışken. Hadi diyelim dört ay daha idare edildi. Ya sonrası? Acilen düzgün bir ekonomi programına ihtiyaç var"
Yazının tamamı için tıklayın