Gündem

Ege ve Akdeniz'de köpek balığı var mı, saldırma ihtimalleri ne?

Muğla'nın Marmaris ilçesinde köpek balığı paniği yaşanmış, köpek balığı zannedilen balığın Akdeniz Zarganası olduğu açıklanmıştı

05 Temmuz 2022 09:06

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Halit Filiz, Marmaris'te görüntülenen, köpek balığı sanılan zargana için, “Görüntülerde sadece sırt ve kuyruk yüzgecinin uç kısımları görülüyor. Deniz üzerinde görülen her yüzgeç ‘köpek balığı’ değildir. ‘Akdeniz Zarganası’ adını verdiğimiz kılıçbalığı (Tetrapterus belone) türü var, ona çok benziyor. Bu zamanlar da buralar ve Datça taraflarında sıklıkla gözleniyor, insanlar da köpek balığı diye panik oluyor ama endişeye mahal yok" dedi. 

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Prof. Fliz, Ege ve Akdeniz kıyılarında 36 kadar köpek balığı türü olduğunu ama saldırma ihtimallerinin türlerinden dolayı pek olmadığını söyledi.

Prof. Filiz, şöyle konuştu:

"Köpek balıklarının sayısı dünya genelinde azaldı ve koruma altındalar. İnsanlar onlardan daha tehlikeli. Her yıl dünya genelinde 15 insan köpek balığı saldırısı yaşıyorsa bir milyonun üzerinde köpek balığı da insan aktivitesi nedeniyle ölüyor. Beyaz köpek balığının Kuzey Ege ve Marmara’da varlığına dair tarihsel kayıtlarımız var ama ilginçtir saldırma olayı hiç yok. Bunun en iyi örneği de Gökova’daki Boncuk Koyu’dur. Bu koy kum köpek balıklarının üreme sahası. Mayıs-haziran gibi üremeye gelirler. İnsanlar da o koydan yıllardır denize girer. Hiçbir saldırı olmadı bugüne kadar."

TIKLAYIN - Marmaris Belediyesi açıkladı: Sahilinde köpek balığı paniğine neden olan balık Akdeniz Zarganası