Gündem

Edirne Ziraat Odası Başkanı: Buğdayda enflasyon oranında aylık artış yapılması gerekiyor

25 Temmuz 2023 18:30

Edirneli çiftçiler, buğdaylarını satmak için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım noktaları önünde kuyrukta bekliyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Mazota 6-7 lira zam geldi. Bu zamlar karşısında, tarımın sürdürülebilirliği adına bizim ürünümüzün daha değerli olması gerektiğini düşünüyorum. Yani TMO’nun 12 ay boyunca alım yapması ve buğdayda enflasyon oranında aylık artış yapılması gerekiyor. Biz, şu an 8 lira 25 kuruş ve 1 lira primle ürünümüzü satıyoruz. Bakanlığımızdan 1 lira primin tekrar revize edilmesini talep edeceğim" dedi.

TMO’nun Edirne’deki buğday alım noktasında bugün yaptığı açıklamada, son günlerde mazota gelen zamları değerlendirdi. Arabacı, TMO’nun 12 ay boyunca buğday alımı yapması gerektiğini ve buğday satış fiyatına da enflasyon oranında aylık artış yapması gerektiğini belirtti. Arabacı, Tarım Bakanlığı’ndan, TMO’ya satılan buğdayın kilogramına ödenen 1 liralık primin revize edilmesini talep etti.

"Girdi maliyetlerimiz sadece mazotla kalmıyor"

Hüseyin Arabacı, şunları söyledi:"TMO, fiyat açıkladığı günden itibaren alımlara devam ediyor. TMO Genel Müdürü’müzün 'Üreticimizin buğdayı kalmayana kadar alım yapacağız. Alım yerimiz dolsa da yeni alım yerleri açacağız' demesi, üreticilerimizin içini bir nebze rahatlattı. Çünkü biliyorsunuz son zamanlarda piyasalarda buğday fiyatları 5 TL’ye kadar düşmüştü borsada. Bugünlerde biraz canlanmaya çalışsa da yine de TMO’nun açıkladığı fiyatın altında seyrediyor. TMO’nun tabii alım garantisi vermesi üreticileri bir nebze olsa da sevindirdi. Biz, alım fiyatının en azından 10 liranın üzerinde olması gerektiğini savunmuştuk ama açıklanan fiyata da çok kötü diyemeyiz demiştik. Fakat o günden bu yana mazota 6-7 lira zam geldi. Bu zamlar karşısında, tarımın sürdürülebilirliği adına bizim ürünümüzün daha değerli olması gerektiğini düşünüyorum. Yani TMO’nun 12 ay boyunca alım yapması ve enflasyon oranında da aylık artış yapılması gerekiyor. Biz, şu an 8 lira 25 kuruş ve 1 lira primle ürünümüzü satıyoruz. Bakanlığımızdan 1 lira primin tekrar revize edilmesini talep edeceğim. Çünkü bizim girdi maliyetlerimiz sadece mazotla kalmıyor. Üreticimizin geçim şartları, yediğinden giydiğine her ürün artmaya başladı.

"Eski sisteme döndük"

Bununla birlikte şu an alım yerindeyiz. TMO’nun alım yeri doldu. Lisanslı depolarda da alım yapıyoruz ama şu an eski sisteme döndük. Burada silolar var. Toprağın üzerine, eskisi gibi alımlar yapılıyor. TMO üreticinin yanında durdu ama biz bu alım yerlerinin, lisanslı depoların, gerek TMO’nun kendi depolarının, tekrar ilave depolar yapılarak üreticinin rahat bir ortamda ürünlerini teslim edebileceği alanlar olmasını da talep ediyoruz."

"Bizim fiyatlar hâlâ aynı"

Üretici Ahmet Korkmaz ise şöyle konuştu: "Bugünün durumuna göre mazot, gübre pahalandı. Baştan iyi dedik ama geride kaldı. Girdilerimiz çoğaldı, bilmiyoruz Allah sonumuz hayır etsin. Şu anda Ofis’in baremi 7,5 ile 8 lira 25 kuruş arası. Bu sene verimler iyi gibi. 7,5-8 lira 25 kuruş arası gidiyor diyelim. Borsaya göre Ofis biraz daha iyi ama ileride ne olur bilemiyoruz. Döviz, mazot, gübre artıyor ama bizim fiyatlar hâlâ aynı. Devletimizden buğdayımıza biraz daha fazla para vermesini bekliyoruz açıkçası. Zaten geçen sene de yapmıştı, fiyatlar 1 lira artırmıştı. Bu sene de onu bekliyoruz."

(ANKA)