Dünya Basınında Bugün

"Düzinelerce bakan Brexit sebebiyle istifa etmeye hazır"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

22 Ocak 2019 10:48

T24 Haber Merkezi
Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

İngiliz basınının gündeminde birçok bakanın "anlaşmasız Brexit'e karşı önlem alınmaması durumunda istifa edeceği" söylemi var. ABD basınında ise terör örgütü Taliban'ın Afganistan'da yaptığı saldırı geniş yer buldu. Ekonomi gazetelerinde Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu hakkında haberler ve Çin'in büyüme oranındaki rekor düşüş var.

22 Ocak 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...


The Guardian | May ikinci bir referandumu "sosyal tutarlılığa tehdit" diyerek ihtimal dışı bıraktı

The Guardian'ın haberine göre Britanya Başbakanı Theresa May ikinci bir Brexit referandumu olmayacağı söylemini yineledi ve önceliklerinin İrlanda ile sınır problemlerini çözmek olduğunu belirtti.


The Times | Düzinelerce bakan Brexit sebebiyle istifa etmeye hazır

The Times'ın aktardığına göre 40 tane hükümet yetkilisi kendilerine anlaşmasız Brexit hakkında oy kullanma hakkı verilmezse istifa edecek. Habere göre bazı bakanlar AB yasasının 50. maddesinin devreye sokulması için bir oylama yapılmasını istiyor. Eğer 50. madde kullanılırsa Brexit süreci uzatılacak ve dolayısıyla Britanya'nın yeni bir anlaşma üzerinde çalışmak için daha çok vakti olacak. Bu sayede de anlaşmasız Brexit olasılığı düşecek.


New York Times | Taliban üsse saldırdı, ardından ABD ile barış görüşmelerinde bulundu

NYT'nin haberine göre terör örgütü Taliban'ın Afganistan'daki bir istihbarat üstüne yaptığı saldırı sonucunda düzinelerce insan hayatını kaybetti. Afgan yetkililer bunun "Taliban'ın istihbarat servisine yaptığı en büyük saldırılardan biri" olduğunu belirttiler. NYT saldırıdan kısa süre sonra Taliban'ın ABD ile yaptığı "barış görüşmelerinin devam ettiğini" açıklamasına dikkat çekti.


The Washington Post | Global durgunluk korkusu artıyor

WP'nin haberine göre Çin'in büyüme oranlarındaki rekor düşüş ve ABD'deki hükümet kapanmasının dünya ekonomisinde durgunluk yaratma ihtimali uzmanları endişelendiriyor.


Wall Street Journal | Trump ve kilit Avrupa liderleri memleketlerindeki karışıklıklar sebebiyle Davos'a gitmedi

WSJ'nin haberine göre ABD Başkanı Donald Trump  hükümet kapanması sebebiyle, Britanya Başbakanı Theresa May Brexit sebebiyle, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Sarı Yelek eylemleri sebebiyle Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na katılmıyor.

 


Moscow Times | Rusya Uzay Başkanı uzaya daha çok kadın gitmesi için çağrıda bulundu

Moscow Times’ın Rus medyasından aktardığına göre Rusya tamamı kadın kozmonotlardan oluşan bir ekip kurmayı planlıyor


Le Monde | Macron yeniden ikna sürecinde nasıl çalışıyor?

Le Monde’da yer alan habere göre, Sarı Yelek hareketinin durgunlaşmasıyla, Fransa Cumhurbaşkanı ulusal müzakere sürecini kamuoyu yapmak ve krizden çıkmak için kullanıyor. 27 Ocak Pazar günü Paris’te yapılacak olan “Cumhuriyetçilerin Özgürlük Yürüyüşü” hakkında Macron seçmenleri henüz fikir birliğine varmadı.


Die Welt | Yüksek miktarda yatırım olmasına rağmen Almanya köprüleri kötü durumda

Almanya hükümeti ülkedeki köprülerin durumunun iyileştirilmesi için yüksek miktarda bağış topladı, ancak Die Welt'in haberine göre çoğu köprünün durumunda yeteri kadar iyileşme olmadı.


Al Arabiya | Sudanlı protestocunun ölümünün ardından yüzlerce kişi eylemde bulundu

Sudan’da hükümete karşı yapılan protestolarda hayatını kaybeden kişi için yüzlerce kişi sokağa çıktı.

Protestolar ilk olarak hükümet ekmek fiyatlarını arttırmaya karar verdikten sonra başlamıştı.