Dünya

Düşen Etiyopya Havayolları uçağıyla ilgili ilk rapor: "Pilotlar doğru prosedürleri defalarca tekrarladı"

Bu kazanın ardından Boeing MAX 8'lerin uçuşu neredeyse tüm dünyada durdurulmuştu

04 Nisan 2019 12:47

T24 Dış haberler

Addis Ababa'dan havalandıktan sadece altı dakika sonra yere çakılan Etiyopya Havayolları'na ait Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağının pilot ve kabin ekibinin gerekli prosedürleri defalarca yerine getirdiği, ancak uçağın kontrolünü geri alamadığı belirtildi.

The Guardian'ın aktardığına göre Etiyopya Ulaştırma Bakanı Dagmawit Moges, kaza ile ilgili hazırlanan ilk rapor hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Moges, "Uçaktaki ekip, uçağı üreten firma tarafından kendilerine verilen bütün prosedürleri tekrar tekrar yerine getirdi ancak uçağın kontrolünü geri alamadı" dedi. 

Hava kazaları ile ilgili yönetmeliklere uygun olarak ilk raporda kimin suçlu bulunduğu direkt olarak açıklanmadı. Tam raporun bir yıl içinde tamamlanmış olması bekleniyor. 

Moges, uçaklarda tartışmaya sebep olan "Anti-stall sistemi"ne de değindi. Etiyopya ulaştırma bakanı, "Pilotun istemi dışında uçağın burnunu aşağı doğru verdiği fark edilmiştir. Bu yüzden uçağın içindeki sistemlerin kontrol edilmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu. 

Ne olmuştu? 

Boeing’in ürettiği en son model yolcu uçakları, son 5 ay içinde iki defa, birbirine çok benzer şekilde yere çakıldı. Bu iki kazada 356 kişi hayatını kaybederken tek bir kişi bile kurtulamadı.  

Endonezya’da Jakarta açıklarında denize düşen Lion Air uçağı 29 Ekim 2018’de, kalkışından sadece 12 dakika sonra yere çakılmıştı. 10 Mart 2019’da Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan havalanan Etiyopya Havayolları’na ait uçak ise kalkıştan sadece altı dakika sonra yere çakıldı. İki uçak da Boeing 737 MAX 8 idi ve ikisi de dengesiz bir kalkış yaptıktan sonra düştü.

Boeing 737 MAX 8'lerin uçuşu bu iki kaza arasındaki benzerliklerden sonra dünyanın neredeyse bütün ülkelerinde durduruldu.