Dünya

Dünyanın gözü, iki otorite liderin masaya oturacağı Vladivostok'ta: Kuzey Kore lideri Kim, Rusya'ya vardı

Kuzey Kore'nin Rusya'ya Ukrayna'nın işgalinde kullanılması için silah sağlayabileceği konuşuluyor

12 Eylül 2023 07:20

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore lider Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le düzenleyeceği zirve için nadiren yaptığı yurt dışı ziyaretlerinden birini gerçekleştirdi ve Rusya'ya vardı. İki lider arasındaki görüşmede bir numaralı gündem maddesinin Kuzey Kore'nin, Rusya'ya Ukrayna'da kullanmak üzere silah sağlaması olacağı düşünülüyor. 

Japonya'nın Kyodo ajansının ismi paylaşılmayan bir Rus yetkiliden aktardığına göre, Kim'in zırhlı treni Rusya'nın uzak doğu topraklarına Kuzey Kore'den ana giriş olan Khasan istasyonuna gitti.

Kim-Putin görüşmesinin Doğu Ekonomik Forumu'nun yapılacağı Rusya'nın liman kenti Vladivostok'ta gerçekleşmesi bekleniyor. Putin de Vladivostok'a ulaştı. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, yaptığı video açıklamada, Kim'in Rusya ziyareti ve Putin'le görüşmesinin amacının iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek olduğunu belirtti. 

Görüşme, Batı'nın Pyongyang'ın Rusya'ya Ukrayna'yı işgalinde kullanmak üzere silah sağlama kararı vermesinden endişe duyduğu bir dönemde gerçekleşiyor. 

ABD'nin silah satışının olası sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamayla ilgili Peskov, "Bildiğiniz gibi komşuluk ilişkilerimizde bizim için Rusya ve komşusunun çıkarları önemlidir, Washington'ın uyarıları değil" dedi. ABD, geçen günlerde yaptığı açıklamada, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki silah müzakerelerinin aktif olarak ilerlediğini belirtirken, Kim Jong Un'u, ülkesinin Rusya'ya Ukrayna'da kullanılacak silah sağlaması durumunda bedel ödeyeceği konusunda uyardı.

Kuzey Kore resmi devlet haber ajansı KCNA'ye göre, Kim'e ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Choe Sun-hui'nin yanı sıra savunma sanayi ve askeri ilişkilerden sorumlu komünist parti yetkilileri de eşlik ediyor. 
 
Cephanelik sanayi departmanı direktörü Jo Chun-ryong'un heyette yer alması, silah sağlanmasının gündeme gelebileceği yorumlarını güçlendirdi. 
 
Bu ayrıca Kim'in 4 yıl sonra ve koronavirüs pandemisinin ardından gerçekleştirdiği ilk yurtdışı seyahati oldu. 

Kim, son olarak 2019'da, ABD ile Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanması için yapılan görüşmelerin çökmesinin ardından yine Vladivostok'a bir yurt dışı ziyareti gerçekleştirmişti. Bu Kim'in Putin'le yaptığı ilk zirveydi.