Ekonomi

Dünya yazarı Aktaş: Yabancı yatırımcılar Türkiye'den çıkmaya devam ediyor

14 Ekim 2022 08:56

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, yazısında şunları belirtti:

"Yurtdışında yerleşikler ya da kısaca yabancılar Türkiye’deki varlıklarını her geçen gün azaltıyor. Varlık dedimse, tabii ki konutu kastetmiyorum.

Konut, kastettiğim anlamda yatırım değil! Yabancıların burada konut almaları döviz girdisi elde etmemizden başka işe yaramıyor. Kaldı ki bu alımlar yurtiçinde fiyatların yukarı gitmesi gibi bir sonuç da doğuruyor. Konut aldıkları için kaç kişiye vatandaşlık verdik, o da belli değil. 

Benim gittiklerinden söz ettiğim yabancılar, Türkiye’de yatırım yapmış olanlar... Yani doğrudan yatırım ve portföy yatırımı yapanlar...

Doğrudan yatırımların tercih edileni tabii ki sıfırdan bir tesis yaratmak. Türkiye'ye gelip zaten yıllardır üretim yapmakta olan, istihdam yaratmış bir tesisi almak da tanım olarak doğrudan yatırım, sıfırdan bir tesis kurmak da... Tabii ki tercih edilen sıfırdan tesis kurulması. Yeni üretim, yeni istihdam, yeni vergi oluşumu, yeni ihracat, büyümeye katkı...

Bu son zamanlarda pek olmadı ve mevcut tesisler yabancılara satıldı.

Neden acaba? Bir risk mi görüyorlar ya da görüyorlarsa o risk nedir?

Ne olacak, bizim ekonomimizin belirsizliği...

Bugün getirilecek döviz karşılığı TL ile elde edilecek getiri, kur bu getiriyi silip süpürecek şekilde daha fazla artmayacaksa, tabii ki yatırım yapılır, döviz gelir. Ama ya aksi olursa!

Hadi düşünelim; Türkiye’de kurun ne zaman ne olacağını söyleyebilecek kimse var mı?

Yürekler pır pır! Ne zaman ne olacak diye bekliyor herkes. Biz mecburuz da, yabancı bu kahrı niye çeksin ki!

Çekmiyor zaten, "Türkiye’de yatırımla çok kazanmak mümkün ama anaparadan da olmak var" diye düşünüp terk ediyor işte."

Yazının tamamı için tıklayınız