Ekonomi

Dünya yazarı Aktaş: Maliyet dalgası durdurulmadığı sürece perakende de ucuzlama hayal

"Biz istediğimiz kadar Tarım Kredi Kooperatifleri'nin marketlerinde indirim yapalım, istediğimiz kadar son satış noktalarında fiyatları baskı altına almaya çalışalım; dip dalga çok güçlü, çok!"

17 Ağustos 2022 09:02

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK verilerine göre tarımda üretici enflasyonunun yüzde 159 artarken, gıda enflasyonunun yüzde 94'te kalmasını köşesinde değerlendirdi. Aktaş "Maliyet dalgası çok güçlü ve bu durdurulamadığı sürece perakendede ucuzlama hayal." dedi.

"Tarladaki fiyat artışı perakende tüketimdeki fiyat artışının üstünde. Bunu nasıl izah edebiliriz?" diye soran Aktaş şöyle yazdı:

"Ya aracılar kar marjlarını düşürmek zorunda kaldı ya da son halkayı oluşturan perakende satıcılar; yani pazarcılar, manavlar, marketler kardan fedakarlık etti.

Tabii ki bir olasılık daha var; tüketici fiyatlarındaki artışı doğru ölçemiyor ya da ölçmüyoruz.

Dipten gelen dalga çok güçlü

Aracısı, komisyoncusu, perakendecisi geçmişe göre daha az karla yetinmeye mevcut ekonomik koşullar yüzünden razı oluyor. Eski kar marjları kovalansa azı da bulunamayacak belli ki. Bu yüzden şimdilik böyle idare ediliyor.

Ne var ki aşağıdan gelen dip dalga çok güçlü. Üretici fiyatları bu kadar artarken aradaki makas korunsa ve perakendeci daha az karla yetinmeye devam etse bile tüketici fiyatlarındaki artış hız kesmeyecek demektir.

Biz istediğimiz kadar Tarım Kredi Kooperatifleri'nin marketlerinde indirim yapalım, istediğimiz kadar son satış noktalarında fiyatları baskı altına almaya çalışalım; dip dalga çok güçlü, çok!"

Yazının tamamı için tıklayın