Ekonomi

Dünya yazarı Aktaş: Cari açık borçlanarak ve rezerv kullanılarak finanse ediliyor

"Borcumuz çok hızlı bir şekilde büyüyor"

12 Nisan 2022 09:50

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, şubat ayında 5,1 milyar dolar olan cari açık verisini değerlendirdi. Aktaş, "Açığın finansman kalitesi bozuluyor. Yabancı döviz getirmediği gibi tam tersine döviz çıkarıyor. Bu yüzden açık borçlanarak ve rezerv kullanılarak finanse ediliyor" dedi.

Türkiye'nin neredeyse hiç doğrudan yatırım almadığını vurgulayan Aktaş cari açık verilerine ilişkin şunları kaydetti:

"Yabancılar şubat ayında doğrudan yatırım yapmak için döviz getirmek yoluyla mı bize finansman sağlamış? Nerede? Şubattaki doğrudan yatırım yalnızca 4 milyon dolar. Milyar değil, milyon!

Yani doğrudan yatırım yok gibi, peki yabancılar portföy yatırımı mı yapmış? Tam tersine, Türkiye’deki varlıklarını net olarak 765 milyon dolar eksiltmişler. Peki 5.2 milyar dolarlık cari açığı nasıl finanse etmişiz. İki kaynaktan; borçlanarak ve rezerv kullanarak

Şubatta net 4.2 milyar dolar borçlanmışız, 2.2 milyar dolar da rezervden kullanmışız ve finansmanı böyle sağlamışız. Görüldüğü gibi cari açığı tabii ki finanse ediyoruz etmeye ama finansman kalitesi çok fena.

Borcumuz çok hızlı bir şekilde büyüyor. Ocakta 7.8 milyar, şubatta 4.2 milyar; iki ay toplamında 12 milyar dolar net dış borçlanmaya gidilmiş. Biliniyor ki bu dış borçlanmada da rekor faizler söz konusu.

Çok yüksek miktarda ve yüksek faizle dış borç alarak finansman sağlanıyorsa, ki öyle oluyor, işte bu finansman kalitesizdir."

Yazının tamamı için tıklayın