Gündem

Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19 vakalarının yüzde 14'ü sağlık çalışanı

17 Eylül 2020 23:10

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgüte bildirilen Covid-19 vakalarının yüzde 14'ünün sağlık çalışanları arasında tespit edildiğini aktardı.

"Dünya Hasta Güvenliği Günü" için düzenlenen etkinlikte konuşan DSÖ Genel Direktörü, sağlık çalışanlarını güvende tutmanın önemine vurgu yaptı. Ghebreyesus, "Hepimizin sağlık çalışanlarına muazzam bir borcu var. Sadece hastalara baktıkları için değil ama görev gereği kendi hayatlarını riske attıkları için de" dedi.

Dünya genelinde, DSÖ'ye bildirilen Covid-19 vakalarının yüzde 14'ünün sağlık çalışanları olduğunu belirten Ghevreyesus, bazı ülkelerde bu oranın yüzde 35'e kadar çıktığını açıkladı. Bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu dile getiren Ghebreyesus, sağlık çalışanlarının Covid-19'a iş yerlerinde veya toplum içinde enfekte olup olmadığını bilmenin zor olduğunu söyledi.

Ghebreyesus, sağlık çalışanlarının her gün "şiddet, tükenmişlik, ayrımcılık, stres"e maruz kaldığını söylerken, onlara "güvenli çalışma koşulları oluşturmanın, eğitmenin, hak ettikleri ücret ve saygıyı vermenin" her zamankinden daha önemli olduğunu ifade etti.