Dünya

Dünya liderleri ve hükümdarlar, Kraliçe Elizabeth'in cenazesi için Londra'ya akın edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "programı el verirse" törene katılabileceğini belirtti

10 Eylül 2022 07:33

T24 Dış Haberler

Dünyanın birçok noktasından liderler ve hükümdarlar, perşembe günü hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth'in bu ayın ilerleyen günlerinde gerçekleştirilecek devlet cenazesi için Londra'ya akın edecek. 

Britanya ve farklı ülkelerin vatandaşlarının da 19 Eylül civarında yapılması planlanan törene ilgisinin büyük olması beklenirken birçok başbakan, devlet başkanı, cumhurbaşkanı, kral ve kraliçe de Londra'da olacak. Cenaze töreni, aynı zamanda Kraliçe'nin 1953'te taç giyme törenini gerçekleştirdiği kilise olan Westminster Abbey'de gerçekleştirilecek. 

II. Elizabeth'i "Britanyalılar için huzur ve gurur kaynağı" olarak nitelendiren ABD Başkanı Joe Biden, Kraliçe'nin cenazesine katılacağını bildirdi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün kendisine cenazeye katılıp katılmayacağı sorulduğunda, "Eğer programlar el verirse merasime katılmayı düşünüyorum" yanıtını verdi. 

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, törene katılmayacak. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Ruslar onun bilgeliğine saygı duyuyordu ancak Putin'in cenazeye katılması gündemde değil" denildi. Ukrayna'nın işgalinin ardından Rusya-Britanya ilişkileri ciddi zarar görse de Putin, Kral Charles'a bir taziye mesajı gönderdi. 

Londra Metropolitan Polisi komutanlarından Bon Broadhurst, Kraliçe'nin cenazesinin Britanya tarihinin en büyük güvenlik operasyonunu gerektireceğini söyledi.