Dünya

Biden, BM Genel Kurulu'nda: Barışa engel olan yalnızca Rusya'dır

Bugün başlayacak toplantılar, 26 Eylül'e kadar sürecek; toplantılar yine BM üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla, bakanlarını ve delegasyonlarını bir araya getirecek

19 Eylül 2023 10:06

T24 Dış Haberler

BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunda konuşan ABD Başkanı Biden, "Rusya'nın komşusu olan Ukrayna'ya işgali hemen sona ermelidir. ABD, Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecektir. Barışa engel olan yalnızca Rusya'dır" dedi. 

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki liderlere hitabında, Ukrayna'daki savaştan yalnızca Rusya'nın sorumlu olduğunu ve çatışmayı tek başına sona erdirebileceğini vurgulayarak "işgali durdurun" çağrısı yaptı. 

Her yıl eylülde BM Genel Merkezi'nde düzenlenen Genel Kurul toplantılarının 78. oturumuna, 193 ülkenin üst düzey temsilcileri katılacak. Bugün başlayacak toplantılar, 26 Eylül'e kadar sürecek. Toplantılar, yine BM üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla, bakanlarını ve delegasyonlarını bir araya getirdi.

19 Eylül-26 Eylül arasında devlet ve hükümet başkanları, BM Genel Kurulu’nda birer konuşma yapacak. 1955'te 10. BM Genel Kurulu'nda oluşturulan bir gelenek bugün de devam ediyor, ilk olarak Brezilya kürsüye çıkıyor ve onu BM Genel Merkezinin ev sahibi ülkesi olarak ABD takip ediyor.

BM Genel Kurulu'nun başkanı her yıl seçiliyor. 2023'te bu göreve Trinidad ve Tobagolu diplomat Dennis Francis seçilmişti.

BM Genel Kurulu'nda liderlerin konuşmalarından satır başları şöyle:

BM Genel Sekreteri Guterres: Filistin topraklarında artan şiddet sivillere korkunç bir zarar veriyor 

BM Genel Sekreteri António Guterres, BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunda konuştu.

Filistin'de barışı tehdit eden tek taraflı eylemleri kınadığını belirten Guterres, şunları söyledi: 

"Orta Doğu'da, işgal altındaki Filistin topraklarında artan şiddet sivillere korkunç bir zarar veriyor. Tek taraflı eylemler, Filistinliler ve İsrailliler için kalıcı barış ve güvenliğe giden tek yol olan iki devletli çözüm olasılığını baltalıyor."

Uluslararası kurumlarda değişim çağrısında bulunan Guterres, uluslararası finansal akışın yeniden şekillendirilmesini, böylece gerçekten evrensel hale gelmesini ve zor durumdaki gelişmekte olan ülkeler için küresel bir güvenlik ağı olarak hizmet etmesi gerektiğini belirtti. 

BM Genel Kurul Başkanı Francis: Dünya değişim için kapasiteden değil, iradeden yoksun

BM Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, dünyanın durumunu iyileştirmek için dayanışma ve "ortak eylem" çağrısında bulundu. Francis, "Savaş, iklim değişikliği, borç, enerji ve gıda krizleri, yoksulluk ve kıtlık... Bu krizler dünya çapında milyarlarca insanın hayatını ve refahını doğrudan etkiliyor. 

Francis, dünyanın değişim için kapasiteden değil, iradeden yoksun olduğunu söyledi. 

Brezilya Cumhurbaşkanı Lula: Demokrasi, nefretin, yanlış bilgilendirmenin ve baskının üstesinden gelmemizi sağladı

Genel Kurul'da konuşan ilk cumhurbaşkanı; Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva oldu. Lula, "Bugün Brezilya'nın başkanı olarak onurlu bir şekilde geri döndüysem, bu ülkemde demokrasinin kazandığı zafer sayesindedir. Demokrasi, nefretin, yanlış bilgilendirmenin ve baskının üstesinden gelmemizi sağladı. Brezilya geri döndü" dedi.

Biden: ABD tüm insanlar için daha güvenli ve eşitlikçi bir dünya istiyor

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlığının üçüncü BM Genel Kurul konuşmasını yaptı. Biden, şunları söyledi: 

"Amerika Birleşik Devletleri tüm insanlar için daha güvenli ve eşitlikçi bir dünya istiyor çünkü geleceğimizin sizinkine bağlı olduğunu biliyoruz."

Biden, BM Güvenlik Konseyi'ni, Haiti'de güvenliğin yeniden sağlanmasına yardımcı olmak için çok uluslu bir güce yetki vermeye çağırdı.

Biden, Nijer ve Gabon'daki son darbelere karşı çıkan Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'na (ECOWAS) desteğini dile getirerek, “Bizi güçlü kılan değerlerden geri çekilmeyeceğiz. Dünya çapında karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelmek için en iyi aracımız olan demokrasiyi savunacağız” dedi.

"ABD'nin elindeki son kimyasal silahları kaldırdık"

Nükleer silah konusuna değinen Biden, şöyle konuştu:

"ABD iyi niyetle toplu imha silahlarının riskini azaltmaya devam edecektir. Bu yıl ABD'nin elindeki son kimyasal silahları kaldırdık. Ancak Kuzey Kore ve İran'ın bölgesel ve küresel bir tehdit oldukları gerçeğini endişe ile izlemeye devam ediyoruz. İran'ın elinde nükleer silah olmaması gerektiğini tekrarlıyoruz."

Biden, Ukrayna'daki savaştan yalnızca Rusya'nın sorumlu olduğunu ve çatışmayı tek başına sona erdirebileceğini vurgulayarak, "Rusya'nın komşusu olan Ukrayna'ya işgali hemen sona ermelidir. ABD, Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecektir. Barışa engel olan yalnızca Rusya'dır. Rusya dünyanın yorgun düşeceğini ve yalanlarına inanacağımızı düşünüyor. Eğer Ukrayna'nın parçalanmasına razı olursak, kendimizi nasıl bir daha güvende hissedebiliriz? ABD cesur Ukrayna halkına destek olmaya devam edecektir. Dünyanın neresinde olursa olsun insan hakları ihlallerini v kadın hakları ihlallerini göz ardı edemeyiz. LGBTİ+ bireylere yönelik insan hakları ihlalleri kabul edilemez" dedi. 

BM Genel Kurulu'nda hangi konular tartışılacak?

Dünya liderleri, BM Genel Kurulu'nda bir araya geldiklerinde, uluslararası kalkınma ve iklim değişikliğiyle mücadele gündemin üst sıralarında yer alacak. Ukrayna savaşının da önemli bir gündem maddesi olması bekleniyor. 

BM üyesi ülkelerin, örgütün "sürdürülebilir kalkınma hedeflerine" nasıl ulaşılacağını tartışacakları konferans dün başladı ve bugün sona erecek.

Dünyada açlığın ve yoksulluğun sona erdirilmesi, dünya çapında gelirlerin ve eğitimin iyileştirilmesi, temiz suya ve sanitasyona erişimin artırılması, bu hedeflerden bazıları.

BM İklim Hedefi Zirvesi ise yarın yapılacak. Zirvenin amacı, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik eylemleri hızlandırmak olarak açıklandı. 

BM Genel Kurulu sırasında ekonomik kalkınmanın finansmanı, salgın hastalıklarla mücadele ve nükleer silahsızlanma konularında da konferanslar düzenleniyor.

 

Erdoğan, bugün Genel Kurul'a hitap edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Genel Kurul'a hitap edecek. Bu, Erdoğan'ın Genel Kurul'daki 13. konuşması olacak. 

Erdoğan, ilk kez 2005’te Türkiye Başbakanı olarak Kurul'a hitap etmiş; 2007, 2009 ve 2011 yıllarındaki toplantılara da aynı sıfatla katılmıştı. Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten itibaren de aralıksız bu toplantılarda konuşma yapmıştı.

Erdoğan, 2014'teki 69. BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nin beş olan daimi üye sayısının artması ve örgütte reforma gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Dünya beşten büyüktür" demişti.

TIKLAYIN | Erdoğan: Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, ABD'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu temsilcileriyle Türkevi'ndeki yuvarlak masa toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan, AB üyelik süreciyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

"İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaşmasında Avrupa Birliği'nin tavrı da belirleyici olacaktır."

TIKLAYIN | Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg görüştü: NATO misyonlarına en aktif destek vermeyi sürdüreceğiz

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gündemdeki bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdiklerini bildirdi.

Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde, Stoltenberg'i kabulünün ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile BM 78'inci Genel Kurulu marjında bir araya geldik, gündemimizdeki bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Her zaman olduğu gibi NATO misyonlarına en aktif destek veren ülkelerden biri olmayı sürdüreceğiz."

Kabulde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın da hazır bulunduğu bildirildi.