Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Yönünü değiştiren Trump"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

22 Ekim 2019 09:21

T24 Dış haberler

New York Times gazetesi Washington'dan konu ile ilgili bir açıklama yapılmamasına rağmen ABD'nin Afganistan'daki askerlerini azaltmakta olduğunu söyledi. Britanya'nın gündeminde bir kez daha Brexit var. Washington Post, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir grup asker bırakma kararı aldığını aktardı. FAZ'ın haberine göre Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer'in Suriye'nin kuzeyinde "Türkiye ve Rusya'nın da dahil edildiği" uluslararası bir güvenli bölge oluşturulmasını talep etmesi Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı "rahatsız etti".

21 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Johnson'ın Brexit anlaşmasını geçirmek için son girişimi

The Guardian'ın aktardığına göre tekrar genel seçim çağrısında bulunacağının sinyalini veren Britanya Başbakanı Boris Johnson, Brexit'i ay sonunda gerçekleştirmek için son girişiminde bulunuyor. Habere göre Johnson salı günü milletvekillerinden iki kritik oylamada destek isteyecek: Birincisi AB'den ayrılma anlaşması, ikinci de anlaşmasının perşembe günü Avam Kamarası'ndan geçmesini sağlayacak bir yasa tasarısı.


New York Times | ABD sessizce Afganistan'daki askeri gücünü azaltıyor

New York Times'ın aktardığına göre ABD, Taliban ile bir barış anlaşması yapılmamasına rağmen 'sessizce' Afganistan'daki asker sayısını azaltıyor. Afganistan'daki en yüksek rütbeli ABD kumandanı General Austin Miller, ülkedeki asker sayısının geçen sene içerisinde 2 bin azaldığını açıkladı. New York Times muhabirleri, bu durumun Taliban ile yapılacak bir barış anlaşması görüşmesinde ABD'nin elini zayıflatacağını savundu.


The Washington Post | Yönünü değiştiren Trump, Suriye'de sınırlı sayıda asker tutmaya karar verdi

ABD Başkanı Donald Trump, dün kabine toplantısı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamalarda "ufak bir grup" ABD askerinin Suriye'de kalacağını açıkladı. WP'nin aktardığına göre bu askerler Ürdün sınırında bir garnizonda bulunacak ve "ülkenin başka bir noktasındaki petrolün" güvenliğini sağlayacak.


Moscow Times | İddia: Rusya nükleer denizaltısı Putin'in de izlediği tatbikatta yanlışlıkla ateş etti

Moscow Times'ın Vedomosti gazetesinden aktardığına göre bir Rus nükleer denizaltısı geçen hafta yapılan büyük bir tatbikatta "yanlışlıkla" bir balistik füze ateşledi. 5 denizaltı, 100'den fazla uçak, 200 füze ateşleyicisi ve 12 bin askerin katıldığı tatbikatı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de izliyordu.


Frankfurter Allgemeine | Heiko Maas, Kramp-Karrenbauer'in Suriye teklifinden rahatsız oldu

FAZ'ın haberine göre Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer'in Suriye'nin kuzeyinde "Türkiye ve Rusya'nın da dahil edildiği" uluslararası bir güvenli bölge oluşturulmasını talep etmesi Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı "rahatsız etti". Habere göre bu talep Maas'ı şaşırttı.


Al Arabiya | Lübnan'da protestolar altıncı gününe girerken ordu yolları açtı

Lübnan'da protestolar altıncı gününe girerken birçok protestocu başkent Beyrut'taki Riyad el Sulh Meydanı'nda toplanmaya başladı. Ordu protestocular tarafından bloke edilen yolların birçoğunu açtı ve yolların engellenmemesi için emir verdi.