Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Yaptırımlar tek başına İran’ı yılda 50 milyar dolarlık gelirden mahrum bırakıyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Temmuz 2019 09:10

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca 

Kuzey İrlanda'da milletvekillerinin eşcinsel eşcinsel evlilik hakkının genişletilmesi ve kürtaj hakkı için oy vermesi The Guardian'ın ön sayfasında yer buldu. The Times ise Britanya’nın Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık yarışındaki iki adayı Boris Johnson ve Jeremy Hunt'ın canlı yayında karşı karşıya gelmesini manşetine taşıdı. New York Times, mahkemenin Trump'ın sosyal medya kullanımı hakkında verdiği karara ilk sayfasında geniş yer verdi. Rusya'nın gündeminde olası Gürcistan yaptırımları var. Al Arabiya'nın aktardığına göre ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, İran’a yönelik petrol yaptırımlarının tek başına yılda 50 milyar dolarlık bir geliri engellediğini söyledi ve baskının devam edeceğini ekledi.

10 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Tüm Britanya için eşcinsel evlilik ve kürtaj hakları

Kuzey İrlanda’da son dönemlerin en önemli sosyal konularından ikisi için kanun teklifleri oylandı. Bütün Britanya’yı eşcinsel evlilikler ve kürtaja erişim konusunda aynı getirmenin amaçlandığı oylamada vekiller Kuzey İrlanda’da eşcinsel evlilik hakkının genişletilmesi ve kürtaj hakkı için oy verdi. Tarihi sonuçların alınmasında İşçi Partili vekillerin uzun süren kampanya çalışmaları etkili oldu.


The Times | Johnson abluka altındaki büyükelçiye baskıyı arttırdı

Britanya’nın Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık yarışındaki iki aday dün canlı yayında karşı karşıya geldi. Tartışma programı sırasında ABD Başkanı Donald Trump hakkında ‘beceriksiz’ yorumu yaptığı notları sızan Washington Büyükelçisi Kim Darroch’un konusu açıldı. Boris Johnson seçildiği takdirde Darroch’un görevinde kalıp kalmayacağı sorusuna yanıt vermekten çekindi. Jeremy Hunt ise Trump’ın Darroch hakkında yaptığı ‘aptal bir adam’ yorumunu eleştirerek “Saygısız ve yanlış” dedi.


New York Times | Hakimler Trump'ın 'Tweet'lerinin herkese açık olduğuna karar verdi

Federal hakimler ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medyada kullanıcıları engelleyerek anayasayı ihlal ettiği sonucuna vardı. Bu karara gerekçe olarak Trump'ın devlet işleri için Twitter'ı kullanması gösterildi. 


The Washington Post | Güney sınırındaki tutuklamalar azaldı

ABD'nin Meksika ile olan güney sınırında tutuklamaların Haziran ayında yüzde 28 azaldığı bildirildi. ABD'li yetkililer bu düşüşü Meksika'nın göçmenlik konusunda aldığı önlemlere bağladı. WP'nin aktardığına göre sınır geçişleri bahar aylarında artarken sıcak yaz aylarında genelde düşüş yaşıyor. Ancak bu sene yaşanan düşüş geçen seneye kıyasla daha büyük oldu.


Moscow Times | Putin Gürcistan'a yaptırımlara karşı çıktı, ilişkileri karmaşık hale getirmek istemediğini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin canlı yayında parlamentonun Gürcistan'a sert ekonomik yaptırımlar uygulama çağrısını desteklemediğini söyledi. Putin, iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek istediği için "durumu karmaşıklaştıracak" bir yaptırım kararını desteklemediğini ifade etti. Gürcistan'da Putin'e karşı yapılan eylemlerin ardından iki ülke arasındaki gerilim tırmandı.


Die Welt | AfD'nin içinde Höcke'ye karşı bir blok oluştu

Almanya'da parlamentoda en büyük üçüncü parti olan aşırı sağcı Alternative für Deutschland'da(AfD) partinin meclis grup başkanı Björn Höcke'ye karşı üyeler bir blok oluşturdu. Höcke'ye karşı bir açıklama yayınlayan yüz kişilik grup, "AfD bir Höcke partisi olmayacak" ifadelerini kullandı.


Le Monde | Akdeniz: Göçmenlerin saklı mezarlığı

Tunus’ta bulunan Cerbe Adası’nda 1 Haziran’da içinde 86 kişinin bulunduğu bir göçmen teknesinin batmasının ardından onlarca ceset kıyıya vurdu. Ocak ayından beri 426 kişi boğulurken 3750 kişi Libya’ya kötü koşullarda kaldıkları kamplara gönderildi. Avrupa, Türkiye ve Libya’daki göçmen sorununu ele alıyor. 1 Ocak’tan bu yana 3073 göçmen İtalya’ya ulaşırken Avrupa’nın deniz operasyonu ‘Sophia’ çıkışları engellemek ve Libya’daki kıyıları finansa etmek için çalışıyor.


Al Arabiya | ABD’nin İran Özel Temsilcisi: Yaptırımlar tek başına İran’ı yılda 50 milyar dolarlık bir gelirden mahrum bırakıyor

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, İran’a yönelik petrol yaptırımlarının tek başına yılda 50 milyar dolarlık bir geliri engellediğini söyledi ve baskının devam edeceğini ekledi. Hook aynı zamanda petrokimya sektörü, endüstriyel ve değerli metallerde de yaptırımlar uyguladıklarını söyledi. Tahran rejim için yaptırımları göze almanın ‘sürdürülemez’ olduğunu söyleyen Hook, “Yasadışı bir hükümet gibi davranmayı bırakmalılar” dedi.