Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Washington Post'un ilk sayfasında Türkiye ve S-400'ler var

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Temmuz 2019 09:25

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş

Washington Post'un ön sayfasında Rusya'dan yapılan "S-400'ler yakında Türkiye'ye teslim edilecek" açıklaması var. New York Times, iş piyasasındaki büyümenin Donald Trump'a 2020 seçimlerinde fayda sağlayabileceğini yazdı. The Times, Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve Britanya başbakanını belirleyecek seçimler için oy pusulaları partililere postalanırken bir anket yayımladı. Orta Doğu'nun gündemin Sudan'daki "güçler paylaşımı anlaşması" ve İran-ABD gerilimi var.

5 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Ortaya çıktı: Üniversitelerde ırkçılığın boyutu

The Guardian'ın araştırmasına göre kıdemli akademisyen ve siyasetçiler üniversitelerin "çalışan ve öğrencilere karşı ırkçılık salgınını" önleyememesini kınıyor. Habere göre bu sorunun çözülmesine karşı "direnç" gösteriliyor. The Guardian'ın ulaştığı verilere göre son 5 yıl içerisinde 131 üniversitede ırkçılıkla ilgili 996 resmi şikayette bulunuldu. 


The Times | Johnson başbakanlığa ulaşmak için verilen savaşı büyük bir farkla kazanacak gibi gözüküyor

Muhafazakar Parti üyeleri arasında yapılan anketlere göre eski dışişleri bakanı Boris Johnson bu ayın sonunda büyük bir fark ile Britanya'nın yeni başbakanı seçilecek. YouGov ve The Times gazetesi tarafından parti üyelerine yapılan ankete göre Johnson oyların yüzde 74'ünü alırken, Hunt yüzde 26'da kalıyor. Seçmenlerden yüzde 90'ı Johnson'ın anlaşmasız Brexit'i gerçekleştirebileceğini düşünürken, Hunt'ın oranı yüzde 27'de kalıyor. Johnson son haftalarda özel hayatıyla sıkça gündeme geliyordu ancak ankete göre partililerin yüzde 77'si özel hayatının iyi bir başbakan olup olmayacağını etkilemeyeceğini düşünüyor. Hunt, geçen gün yaptığı açıklamada partililere seslenerek oylarını kullanamadan önce haftaya yapılacak canlı yayın tartışmalarını izlemelerini söyledi.


New York Times | İşlerdeki büyük büyüme ticaret kaynaklı endişeleri rahatlattı

ABD'de kötü geçen Mayıs ayının ardından Haziran ayında iş piyasası geri dönüş yaptı. İşverenler 224 bin yeni iş açığı listeledi. NYT'nin yorumuna göre bu gelişme 2020 seçimleri yolunda ABD Başkanı Donald Trump için büyük bir avantaj olabilir


The Washington Post | Rusya silahları Türkiye'ye teslim etmeye hazır

WP'nin aktardığına göre bir Kremlin sözcüsü Rusya'nın "önümüzdeki günlerde" S-400 hava savunma sistemlerini Türkiye'ye teslim etmeye başlayacağını söyledi. Washington Post bu teslimatın Türkiye'ye yaptırım uygulanmasına sebep olabileceğini ve NATO'nun bağlarının gücünü test edeceğini ifade etti. ABD hükümetinin yaptırımlar ile ilgili çelişen açıklamalarına dikkati çeken WP muhabirleri Amie Ferris-Rotman ve Kareem Fahim, Türkiye'nin S-400 sonuçlarına ne büyüklükte bir karşılık verileceğini henüz belli olmadığını ifade etti.


Moscow Times | Putin'in yardımcısının asistanı vatan hainliği suçlamasıyla gözaltına alındı

Rusya Federal Güvenlik Servisi Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ural bölgesindeki yardımcısının asistanı Alexander Vorobyov'u vatan hainliği suçlamasıyla gözaltına aldı. Vorobyov suçlu bulunursa 12 ila 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilir ve 500 bin rubleye kadar ceza ödeyebilir. 


Frankfurter Allgemeine | "Bizim nükleer bombaya ihtiyacımız yok"

Tahran Cuma Namazı İmamı Ali Mowahedi Kermani, ABD'nin İran'a saldırması durumunda "Hürmüz Boğazı'nın mavi sularını kızıl renge dönüştüreceklerini söyledi. 


Al Arabiya | Suudi Arabistan, AB, BAE ve BM Sudan'daki tarihi anlaşmayı takdir etti

Suudi Arabistan, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Birleşik Arap Emirlikleri Sudan'da askeri yönetim ve muhalifler arasında yapılan "güç paylaşımı anlaşmasından" memnuniyet duyduklarını ifade etti.