Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | Ürdün'deki saldırıda ABD'nin hava savunma sistemleri neden devreye girmedi?

30 Ocak 2024 10:02

Ürdün'de üç ABD askerinin öldüğü üs saldırısında hava savunma sistemlerinin neden devreye girmediği tartışma konusu olmuştu. New York Times ve The Washington Post, saldırıyla ilgili yeni bilgilere ulaştı. Bu sırada Beyaz Saray, "intikam saldırısı" üzerinde çalışıyor. 

30 Ocak 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya'daki İranlı muhalifler Tahran tehdidine karşı uyarıldı

Britanya'da yaşayan İranlı muhalifler geçtiğimiz iki hafta içinde terörle mücadele polisi tarafından şiddet ve kaçırılma riskinin arttığı konusunda uyarıldı.


The Daily Telegraph | Joe Biden, İran'a intikam saldırısı iki özel toplantı yaptı

Beyaz Saray dün gece 3 Amerikan askerinin ölümüne yol açan insansız hava aracı saldırısının ardından Orta Doğu'da İran destekli gruplara karşı intikam saldırısı planı üzerinde çalıştı. 

ABD Başkanı Joe Biden, askeri güçle karşılık verileceğini söylediği "kabul edilemez" saldırıyı görüşmek üzere ulusal güvenlik ekibiyle iki özel toplantı yaptı.


New York Times | ABD'ye Ürdün'de yapılan saldırıda dron karışıklığı not edildi

Ürdün'de üç ABD askerinin öldüğü üs saldırısında hava savunma sistemlerinin neden devreye girmediği tartışma konusu olmuştu. New York Times'a konuşan kaynaklar, saldırıyı yapan dronla aynı zamanda bir ABD dronunun üsse yaklaşmakta olduğunu belirtti. Kaynaklar, savunma sistemlerinin devreye girmemesinde bunun rol oynadığını belirtti. 


The Washington Post | Askerlere ölümcül saldırıyı yapan dron yanlış tanımlanmış

The Washington Post da Ürdün'deki saldırının nasıl gerçekleşebildiği ile ilgili tartışmaları manşetine taşıdı. Washington yayınına konuşan kaynaklar da saldırıyı gerçekleştiren dronun yanlışlıkla ABD'ye ait bir dron olarak tanımlanmış olabileceğini belirtti.


Moscow Times | Rusya, emekli kadını ölü askerler hakkında paylaşımı nedeniyle hapse attı

Rusya'da 72 yaşındaki bir emekli kadın, Rus ordusunun Ukrayna'da yaşadığı can kayıplarıyla ilgili yaptığı bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle beş buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Rusya'nın güneyindeki Rostov'da yaşayan Yevgeniya Mayboroda, "Rusya ordusu hakkında bilinçli olarak yalan haber yaymayı yasaklayan" yasadan yargılandı. 

İnsan hakları grubu OVD-info'nun aktardığına Mayboroda, suçlamayı kabul ederken paylaşımı savcıların söylediği gibi "siyasi nefretle yaptığı" iddialarını reddetti. 

Hukukçulardan oluşan Setevye Svobody'nun açıklamasına göre 72 yaşındaki kadın, savaşla ilgili "duygusal bir video" ve öldürülen Rus asker sayısıyla ilgili bir haber paylaştı. 

Gruba göre Mayboroda, paylaşımları kardeşi Ukrayna'nın Dnipro kentinde bombaların çökerttiği bir binanın altında kalmasının ardından yaptı. 


Al Arabiya | ABD askerlerinin öldürülmesine yanıt vermeyi planlarken İsrail, Gazze'ye geri saldırdı

İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki ana kente saldırı başlatırken Washington, Gazze savaşının başlamasından bu yana Orta Doğu'daki ilk ölümcül saldırıya maruz kalan askerlerini savunmak için "gerekli tüm önlemleri" alma sözü verdi.

Ürdün'de üç ABD askerinin İran destekli militanların insansız hava aracı saldırısı sonucu ölmesi ve en az 34 askerin yaralanmasının ardından Başkan Joe Biden yönetimi daha geniş çaplı bir savaşı tetiklemeden sert bir karşılık verme baskısı altında. 


Bloomberg | ABD'li yetkililer İran'a yeterince sert bir yanıt arıyor

Joe Biden yönetimi, Ürdün'deki ABD güçlerine yönelik ölümcül saldırıya, İslam Cumhuriyeti ile doğrudan savaşa yol açmadan İran ve vekillerini caydıracak kadar sert bir yanıt arıyor.

Pentagon sözcülerinden Tümgeneral Pat Ryder, Bloomberg televizyonuna verdiği mülakatta "Kuvvetlerimizi korumak için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız, ancak günün sonunda kesinlikle daha geniş bir çatışmaya girmek değil, sadece bölgesel güvenlik ve istikrarı sağlamak istiyoruz" dedi.