Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Umman Körfezi'nde ne olduğuyla ilgili gizem sürüyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

15 Haziran 2019 09:20

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Aylin Şener

The Guardian'ın yaptığı bir araştırma, İngiltere ve Galler'de homofobik nefret suçlarının son 5 yılda iki katına yükseldiğini ortaya çıkardı. ABD'nin gündemin Umman Körfezi'nde iki gemiye yapılan "saldırı" var. New York Times'ın aktardığına göre ABD, "saldırılardan" sorumlu tuttuğu İran'a verecek uygun bir karşılık arıyor. Alman gazetesi FAZ patlamaların gizemini koruduğunu yazdı ve "İran yaptıysa kanıt nerede?" diye sordu. Moscow Times, Rusya'da yapılan Dünya Kupası için inşa edilen stadyumların ne durumda olduğuyla ilgili bir haber hazırladı. Washington Post ise ABD'deki yasaların çocukları internetti tehlikelerden korumak için yeterli olmadığını ifade etti. Al Arabiya'nın aktardığına göre Ruhani, imzacı ülkelerden nükleer anlaşmayı "kurtarmak için" pozitif bir sinyal görmediğini belirtti.

15 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..


The Guardian | Homofobik nefret suçları, son 5 yılda iki katına yükseldi

Guardian tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre homofobik nefret suçları İngiltere ve Galler'de son 5 yılda iki katına yükseldi. The Guardian, geçtiğimiz ay Londra’da bir otobüsteki erkekler tarafından ‘öpüşmeleri istenen’, yapmayınca da darp edilen iki kadın ile yaptığı röportajı yayınladı. Çift, hikayelerini paylaşmanın kendileri için bir ahlaki sorumluluk olduğunu söyledi.


Independent | Avrupa Birliği, Johnson’ın Brexit planına saldırıyor

Independent'ı haberine göre Britanya'nın yeni başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılan Boris Johnson, Avrupa Birliği'nin Brexit Partisi lideri Nigel Farage'dan 'korktuğunu' düşünüyor. Rob Merrick ve Jon Stone'un haberine göre Johnson, AB'nin Farage'dan korkusunun Britanya'ya daha iyi bir Brexit anlaşması sunulmasına neden olacağına inanıyor. Independent'a konuşan bir AB yetkilisi ise kimsenin Farage'dan korkmadığını ve halkın Johnson'ın popülist yalanlarına artık kanmadığını söyledi.


New York Times | ABD İran'ı uyardı, tankerlere yapılan saldırılara verecek bir karşılık bulmaya çalışıyor

New York Times'ın aktardığına göre Trump hükümeti ABD ile İran hükümeti arasında bir "gölge savaş" başladığını düşünüyor. ABD hükümeti Umman Körfezi'nde iki gemiye yapılan saldırıdan İran'ın sorumlu olduğunu söylemişti. İran dünyanın en stratejik kanallarında biri olan Basra Körfezi'nin kontrolüne sahip olduğunu kanıtlamaya çalışırken, Washington verecek bir yanıt arıyor.


The Washington Post | 1998 yasası internet kullanan çocukları koruyamıyor

Washington Post'tan Craig Timberg, ABD'de 1998 yılında "çocukların masumiyetini korumak için" geçirilen bir internet yasasının günümüzde yetersiz kaldığını ifade etti. Timberg cinselliğin, nefret söylemlerinin, hakaretin ve intihar hakkında paylaşımların çocukların bir tık uzağında olduğunu, ayrıca teknoloji firmalarının bu çocuklar hakkında bilgi topladığını yazdı. Habere göre federal hükümetin bu yasayı geliştirmek için yaptığı girişimler yetersiz kaldı. 


Moscow Times | Dünya Kupası'ndan bir sene sonra Rusya'daki stadyumların durumu

Rusya geçen sene dünyanın en büyük spor organizasyonlarından bir kabul edilen FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmıştı. Moscow Times'a göre organizasyon çok başarılı geçti ve Rusya'nın imajını düzeltmesine yardımcı oldu. Bu organizasyon için ülkenin birçok yerine stadyumlar inşa edildi. Bu stadyumlardan bazısı yıl içinde başarılı oldu. Ev sahibi takımlar yeni ve büyük stadyumları doldurmayı başardı. Bazıları ise finansal olarak zorlandı ve ayakta kalmak için stadyumlarını organizasyonlara açmak durumunda kaldı. Volgograd Arena yağmur sebebiyle ciddi anlamda hasar gördü.


Frankfurter Allgemeine | Tanker saldırıları: Cevaplar için arayış sürüyor

Umman Körfezi'nde saldırıya uğradığı iddia edilen iki tankere ne olduğu hakkındaki tartışmalar sürüyor. Faz, ABD ve Suudi Arabistan'ın İran'ı suçladığını ama çoğu kişinin bu iddiadan "emin olmadığını" yazdı. Alman gazetesi "İran suçluysa kanıtlar nerede?" diye sordu.


Le Monde | Avrupa Parlamentosu: Ulusal Cephe kendi mesajlarıyla tuzağa düştü

Le Monde'un haberine göre Ulusal Cephe’nin Avrupa Birliği fonlarını hileli bir şekilde kullanması yönündeki endişeleri haklı çıkaran yeni unsurlar bulundu. Ulusal Cephe lideri Marine de Pen’in bir mailde  “sahte işler” için imza istediği öğrenildi.


Al-Arabiya | Ruhani: İran, nükleer anlaşma taahhütlerine uyumunu azaltmaya devam edecek

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, imzacı ülkelerden “pozitif sinyaller” olmadığı için nükleer anlaşmadaki taahhütlere uyumlarını azaltmaya devam edeceklerini söyledi. ABD’nin 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasından çekilip İran üstüne ambargo uygulamasını sıkılaştırmasının üstüne, İran geçtiğimiz mayıs ayında bu anlaşmanın bazı hükümlerini uygulamamaya başlamıştı.