Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Ukrayna başından beri Trump'ın gönlünü almaya çalışıyordu"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

04 Kasım 2019 11:30

T24 Dış haberler

The Guardian'ın aktardığına göre İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Brexit sürecinde partisinin kendisine "itaat etmesini" istedi. Britanya'nın gündemindeki bir diğer konu da Essex'te bir TIR'ın konteynırında bulunan 39 Vietnamlı ceset. Al Arabiya'nın aktardığına göre Suudi Arabistan, Aramco petrol şirketinin halka arzını onayladı. New York Times'ın haberi Trump döneminde ABD ile Ukrayna arasındaki ilişkinin nasıl bir temel üzerine kurulduğunu gözler önüne serdi.

4 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Corbyn’den muhalefete: Brexit konusunda bana itaat edin

İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn muhalefetteki partisine Brexit konusunda ‘tartışma sona erdi’ dedi. Genel seçim kararının alınmasının ardından Brexit tartışmasının sonlandığını artık seçim kampanyası gündeminin sosyal adalet ve iklim acil olduğunu söyleyen Corbyn, “Brexit muhalefetimiz artık bitti şimdi genel seçimi destekliyoruz” dedi.


The Independent | Bakanlar ‘göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atmaktan’ sorumlu

Britanya’nın Essex kentinde 39 kişinin cesedinin bulunmasının ardından parlamentodan bakanlara uyarı geldi. Bakanların cezalandırıcı politikalarla göçmenleri insan kaçakçılarının ellerine attığı yorumu yapıldı. Muhafazakâr Parti’den Tom Tugenhat Essex’te yaşanan TIR olayının tek olmadığını vurguladı.


New York Times | Başından beri Ukrayna, Trump'ın gönlünü almaya çalıştı

NYT'nin aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump'a azil soruşturması açılmasına sebep olan telefon konuşmasından uzun süre önce de Ukrayna, Beyaz Saray ile yakınlaşmaya çalışıyordu. Habere göre Ukrayna uzun zamandır Rusya'nın baskılarına karşı ABD'nin desteğini arkasına almak istiyordu. Eski Cumhurbaşkanı Poroşenko'nun Washington'un desteğini almak için Trump'ın 'hoşuna gidecek' hamleler yaptığı ifade edildi.


Moscow Times | Çin, Afrika domuz gribini Rusya'ya mı taşıyor?

Moscow Times'ın Bloomberg'ten aktardığına göre Afrika domuz gribi 12 yıldır Rusya'da görülse de, son aylarda Çin sınırı yakınlarında hastalanan domuzlarda ciddi bir artış gözlemlendi. Hong Kong Şehir Üniversitesi'nden Dirk Pfeiffer, sınırları geçen ve hastalığı taşıyan vahşi domuzların virüsün hastalığın yayılmasında rol oynayabileceğini söyledi. Başka uzmanlar yasa dışı ticaretin de hastalığı yayılmasında rolü olabileceğini söyledi.


Le Monde | Irak gibi Cezayir’de de sokaklar güce karşı baskısını sürüyor

Cezayir’de askeri hükümete karşı protestolar devam ediyor. Cezayir’in özgürlük savaşının başladığı 1 Kasım 1954’ün yıl dönümünde eylemler düzenlendi. Irak’ta ise protestolar kanlı bir şekilde devam ediyor. Ekim ayının ilk haftasından bu yana 150’den fazla kişi protestolarda hayatını kaybetti.


Al Arabiya | Suudi Arabistan, Aramco petrol şirketinin halka arzını onayladı

Suudi Arabistan Sermaye Piyasası Kurumu, milli petrol şirketi Aramco'nun hisselerinin bir kısmının halka arzını onayladı. Aramco'nun piyasa değerinin yaklaşık 1 trilyon 200 milyar dolar olduğu sanılıyor. Şirketle ilgili süreç, dünyanın bugüne kadarki en büyük halka arzı olabilir.