Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump, İran'ı 'vurmak' için bilgilerin doğrulanmasını bekliyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

16 Eylül 2019 09:32

T24 Dış haberler

Suudi Arabistan en büyük petrol tesisine yapılan saldırı ABD ile İran arasındaki gerilimi bir daha tırmandırdı. ABD saldırıdan İran'ın sorumlu tutarken, Tahran bu iddiaları yalanladı. ABD Başkanı Donald Trump, "Doğrulamaya göre atışa hazırız" dedi. Saldırıların ardından petrol fiyatlarında çok ciddi bir artış yaşandı. Britanya'nın gündeminde Boris Johnson'ın kendisini Hulka'a benzetmesi var. The Guardian bu benzetmenin Avrupa Birliği'ni dehşete düşürdüğünü ifade etti. ABD'nin en büyük araba üreticilerinden General Motors'ta 50 bin çalışan greve gidiyor. 

 

The Guardian | Johnson’ın kendini ‘Hulk’a benzetmesiyle AB dehşete düştü

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecini görüşmek için Lüksemburg’a gitmesine bir gün kala Brexit sürecini çizgi roman kahramanı The Hulk’a benzetmesi AB yetkililerini dehşete düşürdü. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşecek olan Johnson’dan önce Başbakanlık Ofisi, Britanya’nın ayrılık tarihinde yapılacak herhangi bir değişikliği reddedeceğini duyurdu. Başbakanlıktan bir kaynağa göre Johnson, Juncker’a bir anlaşma yapmayı tercih edeceğini fakat anlaşma sağlanamazsa erteleme olmadan AB’den ayrılık sürecinin başlayacağını bildirecek.


The Times | İran’dan ABD’ye: Gerçek bir savaşa hazırız

ABD’nin Suudi Arabistan’ın petrol fabrikalarına yapılan saldırının İran tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmesinin ardından Tahran’dan yanıt gecikmedi. Tahran, açıklamaları yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya yanıt olarak “Gerçek bir savaşa hazırız” dedi. Pompeo Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Yemen bağlantısını reddederek İran'ı suçlamıştı. Yaşananları "dünya enerji arzına yönelik eşi görülmemiş bir saldırı" olarak tanımlayan Pompeo tüm ülkelere, "İran'ı kınama" çağrısı yapmıştı. İran Dışişleri Bakanlığı ise iddiaları reddederek bu suçlamayla ülkeye karşı gelecekte yapılabilecek hamlelerin 'alt yapısının hazırlandığını' savundu.


New York Times | Müzakerelerin başarısız olmasının ardından General Motors'ta 50 bin çalışan greve gitti

ABD'de Birleşik Otomobil Çalışanları Sendikası (United Automobile Workers union) grev kararı aldı. Sendikanın kararı sonucunda General Motors'ta yaklaşık 50 bin çalışan greve gidecek. Karar, GM ile yapılan müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından sendikanın Detroit'teki bölgesel yöneticileri tarafından oy birliğiyle alındı.


The Washington Post | Trump, petrol saldırısına yanıt vermeden önce bekliyor

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'a ait petrol tesislerine yapılan saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu ve ülkesinin karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi. İran bu suçlamaları reddetti. Trump sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Suudi Arabistan’ın petrol üretimine saldırıldı. Zanlının kim olduğunu bildiğimize inanmak için sebebimiz var, doğrulamaya göre atışa hazırız ama Suudi Arabistan'dan saldırıların sorumlusunun kim olduğuna inandığını ve hangi şartlar altında devam edeceğimizi duymayı bekliyoruz" yazdı. Saldırıların ardından petrol fiyatlarında, Körfez Savaşı'ndan bu yana yaşanan en sert yükseliş yaşandı.


Moscow Times | Navalniy'nin müttefiki polisin düzenlediği toplu baskınlar sırasında dosyalarını drone ile tahliye etti

Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalniy'nin müttefiklerinden Sergey Boyko, cuma günü bir polis baskını öncesinde yetkililerin sabit disklerine el koymasını önlemek için dosyaları bir drone ile uçurdu. Geçen haftadan itibaren birçok Rus kentinde polis, muhalif isimlerin evlerine baskınlar düzenlemeye başlamıştı. Birçok kişi sorgulanmak üzere polis merkezlerine götürülürken, bazılarının da elektronik eşyalarına ve sabit disklerine el konulmuştu. Navalniy'nin müttefikleri geçtiğimiz pazar günü yapılan yerel seçimlerde de birçok bölgede seçimleri gözlemlemiş ve usülsüzlükleri dosyalamıştı. Muhalifler ayrıca seçimlerde yapılan usülsüzlükleri YouTube üzerinden canlı olarak yayınlamıştı.Bu sabit disklerde bu belgelerin bulunduğu konuşuluyor.Moscow Times'ın aktardığına göre evine baskın düzenlenen isimler arasında bulunan Navalniy'nin Novosibirsk koordinatörü Boyko, dosyaları yüklediği drone'u evinden dışarıya uçurduğu anları videoya çekip YouTube'a yükledi. Videoda Boyko'nun "Tahliye tamamlandı, drone hedefine ulaştı ve ilgili kişi teslim aldı. Dosyalarım kimsenin eline geçmeyecek" dediği duyuluyor. 


Frankfurter Allgemeine | Suudi Arabistan'da saldırı: Petrol fiyatları ciddi bir artış gösteriyor

Suudi Arabistan'daki en büyük petrol tesisine yapılan saldırının ardından petrol fiyatları ciddi bir artış gösterdi. Saldırıdan kısa süre sonra ham petrol fiyatları yüzde 20 artış gösterdi ancak daha sonra ufak bir gerileme yaşadı. Dünyadaki en önemli iki petrol türü cuma gününe kıyasla yüzde 10 pahalandı.


Le Figaro | Esad: Rus ve İranlı ‘vaftiz babalarının’ gölgesinde bir savaş sonrası muhasebesi

8 yıl süren savaşın ardından Suriye rejimi ülke için silinemez yaralar almış durumda. Suriye ordusunun İdlib vilayetinde kontrolü ele geçirmesinin ardından bugün Rus, Türk ve İranlı başkanlar göç dalgası ve bölgenin geleceğini görüşmek amacıyla toplanacak.


Al Arabiya | Suudi Arabistan’a ait fabrikalara yapılan saldırının ardından: “Petrol fiyatları varil başına 10 dolar artabilir”

Suudi Arabistan’da devlet şirketi Saudi Aramco’ya ait iki fabrikaya yapılan silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarının ardından petrol fiyatlarının varil başına 10 dolar artabileceği iddia edildi. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, dün ülkenin resmi ajansı SPA’ya yaptığı açıklamada, cumartesi günü yerel saatle sabah 04.00'da ülkenin doğusundaki Bekik ili ve El-Ahsa iline bağlı Haris beldesinde Saudi Aramco'ya ait 2 fabrikada yangın çıktığını duyurmuştu.