Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Trump'ın kişisel avukatı Ukrayna'da iş kovalamış

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

28 Kasım 2019 09:43

T24 Dış haberler

Britanya basınının gündeminde bir kez daha 'Ulusal Sağlık Sistemi' tartışmaları var. ABD'nin önce gelen gazetelerinden The New York Times, Donald Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani'nin Ukrayna'da para kazanmaya çalıştığına dair belgelere etişti. The Washington Post ise Guatemala'dan ABD'ye göçü inceledi. Irak'ta hükümet karşıtı eylemler sürüyor.

28 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Corbyn, Muhafazakâr Parti’nin Ulusal Sağlık Sistemi’ni satma planlarını içeren belgeler öne sürdü

Britanya’nın ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, 2017 yılından bu yıla kadar ABD’li ve Britanya’lı yetkililer arasında Britanya’nın sağlık sistemine dair bilgi alışverişi içeren Brexit sonrası ticaret görüşmelerini içeren belgeler ortaya çıkardı. Corbyn’in ortaya çıkardığı belgelerde ABD’nin anlaşmasız Brexit’i tercih ettiği ve ABD’li yetkililerin iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının Donald Trump’ın 2020 seçim kampanyası için de yararlı olacağı düşüncesinde olduğu görüldü. Corbyn belgeleri duyurduğu konferansta “Artık Boris Johnson’ın Ulusal Sağlık Sistemi’ni satışa çıkaracağına dair kanıtımız var” dedi.


The Independent | ABD, Brexit sonrası ticaret anlaşması için Ulusal Sağlık Sistemi’ni masaya koymak istiyor

Britanya İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in ortaya çıkardığı belgelere göre ABD, Brexit sonrası ticaret anlaşması kapsamında Britanya’nın Ulusal Sağlık Sistemi’ne tam erişim talep etti. Corbyn’in ortaya çıkardığı 451 sayfalık belgelerde ABD şirketleri tarafından üretilen ilaçların patentinin uzatılması böylece Britanya vatandaşları için fiyatların artmasının planlandığı görüldü.  İşçi Partisi lideri, "Daha uzun patent sürelerinin tek bir anlamı olabilir: Daha pahalı ilaçlar. Bunun sonucunda insanların hayatı riske girecek" diye konuştu.


New York Times | Giuliani Ukrayna'da Trump'ın istediği soruşturmalar başlatılsın diye baskı yaparken aynı zamanda iş kovalamış

New York Times'ın gördüğü belgelere göre ABD Başkanı Donald Trump'ın siyasi rakipleri hakkında soruşturma başlatılması için Ukrayna'ya baskı yaptığı ortaya çıkan avukat Rudy Giuliani, aynı zamanda Ukrayna'da hükümet yetkilileriyle iş yaparak para kazanmaya yüz binlerce dolar kazanmaya çalıştı. Trump'ın kişisel avukatı Giuliani, Ukrayna'da hiç iş yapmadığını ve yaptığı hiçbir anlaşmanın son noktaya gelmediğini söylemişti.


The Washington Post | Patlamadan sonra güvenli bir yer aradılar

The Washington Post, Guatemala'dan ABD'ye artan göçü inceledi. Guatemala'da 'Ateş Volkanı'nın (Volcan de Fuego) dibinde bulunan bir kasaba, volkanın patlamasının ardından büyük hasar gördü. Yüzlerce kişi ölürken, hayatta kalanlar da hayatını kaybetti. "Hiç bir şeyi kalmayan kasabalılar", daha iyi bir yaşam umuduyla ABD'nin yolunu tuttu.


Moscow Times | Apple, Rusya'nın Kırım haritasının değiştirilmesi talebini kabul etti

Teknoloji devi Apple, haritasında Rusya tarafında 2014 yılında ilhak edilen Kırım'ı Ukrayna yerine Rusya toprağı olarak göstermeye başladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko Apple'ın kararına tepki göstererek teknoloji devini ülkenin yaşadığı acı hakkında' duyarsız kalmakla suçladı.


Le Monde | Mali’de Fransız askeri öldü: Anma ve sorular

Fransa'nın Barkhane Operasyonu çerçevesinde Mali'de görev yapan 13 askeri, operasyon sırasında meydana gelen helikopter kazası sonucu yaşamını yitirdi. Fransız ordusu, Mali'de son 36 yılın en büyük kaybını verdi. Haberi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'ndan yaptığı bir açıklamayla şahsen duyurdu. Fransa, Mali’de operasyonunun uzaması ve kayıplar verilmesinin ardından bölgedeki stratejisini tartışıyor.


Al Arabiya | Irak’ta İran konsolosluğu ateşe verildi, Tahran ve Bağdat kınadı

Irak’ta protestolar sürerken ülkenin güneyinde bulunan Necef kentinde İran konsolosluğu ateşe verildi. Protestocuların konsolosluğu ateşe vermesi üzerine güvenlik güçleri müdahale etti. Müdahalede 1 protestocu yaşamını yitirirken 35 kişi de yaralandı. İran ve Irak hükümetleri konsolosluğun ateşe verilmesini kınadı.