Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump ile yolu ayrılanların sayısı artıyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

13 Temmuz 2019 10:00

T24 Dış haberler

Türkiye'ye Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin teslimatının başlaması ABD ve Rusya basınında yer buldu. The Guardian, depresyonun tedavisi için içinde ketamin bulunan bir ilaç geliştirildiğini aktardı. Express'in aktardığına göre Britanya'nın yeni başbakanı olması beklenen Boris Johnson, Brexit tarihini tekrar ertelemenin ‘delilik’ olduğunu belirtti. ABD'de Çalışma Bakanı Alex Acosta istifa etti.

13 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Ketamin depresyon tedavisini değiştirebilir

The Guardian'ın aktardığına göre ileri depresyon tedavisi için ketamin içerikli ‘esketamin’ isimli bir burun spreyi geliştirildi. Son 50-60 yıldır depresyon tedavisi konusunda büyük bir yenilik yapılmadığını belirten doktorlar bu ilacın geleneksel tedavilere yanıt vermeyen hastalar için bir çözüm olabileceğini vurguladı.Haftalar ya da aylar süren tedavilerin ardından etkili olan ilaçların yanında esketamin ile saatler içinde sonuç alınabileceği belirtildi. Bunun yanında bazı uzmanlar uzun süreli ketamin kullanımının zararları konusunda şüphelerini dile getirdi. İlaç Britanya sağlık yetkilileri tarafından onaylanırsa özel kliniklerde kullanılmaya başlayacak.


Daily Express | Boris: Brexit’i ertelemek ‘delilik’

Muhafazakar kanadın Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasında ısrarcı olması üzerine Britanya'nın yeni başbakanı olması beklenen Boris Johnson, Brexit tarihini tekrar ertelemenin ‘delilik’ olduğunu belirtti.

New York Times | Türkiye ABD'ye karşı koydu, Rus füze sisteminin bazı parçaları teslim edildi

New York Times'ın İstanbul büro şefi Carlotta Gall da S-400 teslimatı ile ilgili bir makale kaleme aldı. Gall, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Japonya'nın Osaka kentindeki G20 Liderler Zirvesi'nde çok dostane görünmesine rağmen bu gelişmenin Washington-Ankara ilişkilerini "büyük ihtimalle zedeleyeceğini"  ifade etti. Ayrıca Gall, protokol sebebiyle ismini paylaşmayan bir Nato sözcüsünün konu ile ilgili olarak, "Türkiye'nin S-400 alımının sonuçlarından endişe duyuyoruz. Silahlı kuvvetlerimizin müşterek çalışıyor olabilmesi NATO'nun operasyonları ve görevleri için çok önemli" ifadelerini kullandığını aktardı. 


The Washington Post | Acosta giderek büyüyen ayrılanlar listesine katıldı

ABD Çalışma Bakanı Alexander Acosta, Jeffrey Epstein skandalına adının karıştığının ortaya çıkmasının ardından istifa etti.Acosta'nın daha önce Epstein'ın serbest kalmasında rol oynadığı öğrenilmişti. Trump, istifanın Acosta'nın kendi kararı olduğunu vurguladı ve ona, "bunu yapmak zorunda değilsin" dediğini bildirdi. Acosta, Trump'ın kabinesinde bulunup adı bir skandala karıştığı için istifa etmek zorunda kalan isimler zincirine katıldı. 


Moscow Times | Rusya doğruladı: S-400 füze sisteminin ilk parçaları Türkiye'ye ulaştı

Rus gazetesi Moscow Times aktardığına göre Rusya Ordu Teknik İşbirliği Federal Servisi Türkiye'ye s-400 teslimatının belirlenen takvim doğrultusunda devam edeceğini bildirdi. Moscow Times, teslimat sonrasında Türk lirasının dolara karşı değer kaybettiğine dikkati çekti. Gazete yatırımcıların ABD'nin Türkiye'ye uygulayacağı yaptırımlardan endişe duyduğunu bildirdi. 


Le Monde | “Barış imzalamadığımız savaşlara devam ediyoruz”

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre Fransa’nın Sahel ve Suriye’de sürdürdüğü operasyonlar hakkında Le Monde’a konuştu. Lecointre Afrika’da 1.5 yıldır devam eden Barkan Operasyonu hakkında, Nijer, Burkina Faso ve Mali ordularına karşı bir baskı uygulandığını söyledi.


Al Arabiya | Somali'de otele bombalı ve silahlı saldırı: En az 10 kişi hayatını kaybetti

Somali'nin Kismayo kentinde bir otelin önünde bomba yüklü araç patladı ve ardından silahlı teröristler otelin içine girip ateş açtı. Saldırıda en az 10 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer otel içindeki çatışmadan sonra ölü sayısının artmış olabileceğini bildirdi. Saldırıyı radikal İslamcı Eş Şebab üstlendi.