Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Trump, ABD için bir varoluşsal tehdit"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

12 Haziran 2019 09:16

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

ABD'nin gündeminde anketlere göre 2020 seçimlerinde birbirleriyle yarışması beklenen Joe Biden ile Donald Trump arasındaki atışmalar var. İki isim birbirleriyle ilgili sert açıklamalarda bulundu.  Yeni bir rapora göre Haiti’de bir cinsel istismar olayına karıştığı görülen Oxfam Konfederasyonu Britanya'da büyük tepki gördü. Rusya'da muhalif gazeteci İvan Golunov'a karşı yürütülen soruşturma halkın tepkisinden sonra durduruldu. FAZ, Hong Kong'daki protestolara dikkat çekti. Al Arabiya da Suriye hava kuvvetlerinin İsrail füzelerini vurduğunu aktardı

12 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..


The Guardian | Aşırı hava koşulları son 10 yılın en hızlı karbon emisyonunu tetikliyor

Küresel enerji endüstrisinde karbon emisyonu oranı son on yılda en hızlı yükseldiği dönemi yaşadı. Araştırmalara göre, bu hızlı artışın tetikleyicisi ‘aşırı hava koşulları ve iklim değişikliği’ oldu. Yıllık küresel enerji raporuna göre, iklim kriziyle mücadele için yapılanlara rağmen, fosil yakıt kullanım oranı gittikçe artıyor.


The Times | Tepki toplayan Oxfam’a reform için 3 hafta müddet

Küresel yoksulluğun azaltılmasını amaçlayan 20 kuruluştan oluşan bir konfederasyon olan Oxfam’a yönelik hazırlanan bir rapor, örgütün yardım için bulunduğu Haiti’de bir cinsel istismar olayına karıştığını gösteriyor. Raporda örgütle ilgili başka ayrımcılık, taciz ve zorbalık gibi suçlamalar da yer alıyor. Milyonlarca dolarlık yardım parasını kaybetmekle karşı karşıya kalan örgütün 3 hafta içinde, radikal bir düzenlemeye gitmesi bekleniyor.


New York Times | Trump ve Biden Iowa çekişmesinde olayı kişiselleştirdi

ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat Parti başkan aday adayı eski başkan yardımcısı Joe Biden haftalardır birbirlerine karşı açıklamalarda bulunuyor. Ön seçim anketlerine göre 2020 seçimlerinde  yarışması beklenen iki isim salı günü birbirlerinin "ülkeyi yönetmeye uygun olmadığını" söyledi. İki aday da dün seçimlerde kimin kazanacağı belli olmayan Iowa eyaletine gitti. Trump, Biden'ın "zayıf bir mentaliteye sahip olduğunu ve insanların ona saygı duymadığını" söylerken, Biden Trump'ın ABD için "varoluşsal bir tehdit" olduğunu söyledi.


The Washington Post | Göçmenlik ile kahvenin bağlantısı

Batı Guatemala halkının en önemli geçim kaynaklarından biri kahve yetiştirmekti. Kahve fiyatlarının düşmesiyle birlikte birçok kişi geçimini sağlayamadığı gerekçesiyle daha iyi imkanlar için ABD'ye göç ediyor. 


Moscow Times | Rus polisi halkın tepkisinden sonra araştırmacı gazeteciye karşı soruşturmayı bitirdi

Rusya İçişleri Bakanı muhalif gazeteci İvan Golunov'a açılan "uyuşturucu ticareti" soruşturmasının durdurulduğunu açıkladı. Moskova Belediyesi'ndeki yozlaşma ile ilgili haberler yapan Golunov, geçen hafta uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı ve birçok kişi suçlamaların gerçek olmadığına inanıp sokaklara dökülmüştü. Gözaltında gazeteciye işkence edildiği de iddia edilmişti. 


Frankfurter Allgemeine | Yeni protesto hareketinde ilk zafer

Hong Kong'da "Çin'e suçluların iadesini kolaylaştıracak" bir yasa değişikliğinin görüşülmesine karşı yapılan eylemler sürüyor. Büyük kalabalıklar ile polis zaman zaman karşı karşıya geldi. Protestocular, parlamentonun yasa değişikliğini görüşme tarihini erteleyince ilk "zaferini" kazanmış oldu.


Le Monde | Edouard Phillipe, 5 yıllık başbakanlığın ikinci dönemini tanıtacak

Fransa Başbakanı Edouard Phillipe, Meclis’te başbakanlık döneminin ikinci yarısına ait planlarını açıklayacak. 5 yıllık dönemin ilk yarısında Sarı Yelekler kriziyle karşı karşıya kalan Phillipe’in ekoloji, göç, emeklilik, çalışma alanlarında yeni projeler açıklaması bekleniyor. Meclis’ten ve daha sonra Senato’dan gelecek güven oyları Phillipe ve Cumhurbaşkanı Macron’a yeni adımlar atmak için şans verecek.


Al Arabiya | Suriye hava kuvvetleri, İsrail füzelerini vurdu

Devlet haber ajansı aktarılan bilgiye göre, Suriye hava kuvvetleri ülkenin güneyini hedef alarak İsrail füzelerini vurdu. Golan Tepeleri yakınında yapılan saldırıda can kaybı yaşanmadığı belirtildi. Devlet ajansı SANA, aynı zamanda İsrail’in Suriye radarlarını bozduğunu belirterek, “elektronik savaş” gerçekleştirdiğini iddia etti.