Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Sızıntı gerilimi" Washington-Londra ilişkilerini zedeledi

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

09 Temmuz 2019 09:28

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Britanya ve ABD'nin gündeminde "sızıntı gerilimi" var. Britanya'nın Washington Büyükelçisi Kim Darroch'un ülkesine gönderdiği değerlendirmelerde Trump'a "beceriksiz" dediği ortaya çıktı. Trump bu ifadelere sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi. Washington Post'un aktardığına göre milyarder Jeffrey Epstein'a daha fazla seks amaçlı insan kaçakçılığı suçlamaları yöneltildi. Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in evinin önünde üç gazeteci gözaltına alındı. Al Arabiya Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Beyaz Saray'da İran’ın nükleer programını görüştüğünü yazdı.

9 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Büyükelçinin sızan ‘beceriksiz’ yorumunun ardından Trump’tan May’e tepki

ABD Başkanı Donald Trump, Washington Büyükelçisi Kim Darrouch’un kendisine ‘beceriksiz’ dediği yazışmaların ortaya çıkmasıyla Britanya Başbakanı Theresa May’e tepki gösterdi. ABD-Britanya gerginliğinin ikinci gününde Trump, büyükelçiyle ilişiklerini keseceklerini söyledi. May’i eleştiren Trump, Brexit sürecinin kötü yönetildiğini söyleyerek “Güzel Britanya'nın yeni bir başbakanı olacak olması iyi bir haber” ifadelerini kullandı.


The Herald | Anketler İskoçya’da Hunt’ı önde gösteriyor

Britanya Başbakan adayı Jeremy Hunt, İskoçya’da yapılan anketlerde önde görünüyor. Muhafazakâr Parti liderliği ve Başbakanlık yarışındaki iki lider de bu akşam televizyonda canlı yayında tartışacak. İskoçya’da muhafazakâr partililerin çoğunun desteğinin Jeremy Hunt’a olduğu belirtildi.


New York Times | Sızan mesajlar Trump'ın diplomatı dışlamasına sebep oldu

New York Times'ın aktardığına göre Britanya'nın Washington Büyükelçisi Kim Darroch'un ülkesine gönderdiği değerlendirmelerin ortaya çıkması Washington-Londra ilişkilerini zedeledi. Trump, dün yaptığı sosyal medya paylaşımında şunları yazdı: "Birleşik Krallık ve Başbakan Theresa May'in Brexit'i yönetme şeklini birçok kez eleştirdim. Kendisi ve temsilcileri büyük bir karmaşa yarattı. Ona ne yapması gerektiğini söyledim ama o başka bir yolu seçti. Büyükelçiyi tanımıyorum, ama o ABD'de sevilmiyor ve ABD'liler hakkında iyi şeyler düşünmüyor. Güzel Britanya'nın yeni bir başbakanı olacak olması iyi bir haber. Geçen ay yaptığım mükemmel devlet ziyaretinden keyif almış olsam da en etkilendiğim kişi kraliçeydi!". New York Times'tan Mark Landler Trump'ın bu açıklamalarıyla büyükelçi Darroch'u neredeyse 'persona non grata'(istenmeyen insan) ilân ettiği değerlendirmesinde bulundu. Britanya ise Darroch'u savunarak "işini yaptığını" söyledi.


The Washington Post | Epstein'e yöneltilen suçlamalar açıklandı

Birçok siyasetçiye yakınlığı olduğu bilinen milyarder Jeffrey Epstein'a federal savcılar yeni seks amaçlı insan kaçakçılığı suçlamaları yöneltti. Epstein daha önce düzinelerce reşit olmayan genç kıza cinsel tacizde bulunduğu suçlamalardan kaçmayı başarmıştı. Dün hakim karşısına çıkan Epstein kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.


Moscow Times | Üç gazeteci Putin'in konutunun dışında gözaltına alındı

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkent Moskova'daki konutunun önünde üç gazeteci gözaltına alındı.  Moscow Times'ın MBKh Media'dan aktardığına göre Federal Koruma Servisi tarafından gözaltına alınan muhabirler Usovo bölgesinde yıkık binalardan başka bir yere taşınmayı bekleyen insanları görüntülemeye çalışıyordu. Gazeteciler bu sırada Putin'in konutunun yakınlarındaki "korumalı alana" geçtiği gerekçesiyle gözaltına alındı.  Gözaltına alınan gazetecilerdenAnastasia Kulagina, koruma servisi mensuplarının pasaportlarına el koyduğunu söyledi ve sorgu için polis merkezine götürüldüklerini bildirdi.


Frankfurter Allgemeine | Zengin ve yoksul arasındaki fark büyüyor

Bertelsmann Stiftung'un "Kommunales Finanzreport" isimli raporuna göre Almanya'nın güçlü ekonomisine rağmen zengin ile yoksul arasındaki fark giderek büyüyor. Rapora göre ekonominin gücünü zaten "zengin" bölgelerde yaşayanlar hissediyor.


Le Monde | Nükleer: İran gerilimi tırmandırıyor

Tahran, 2015 nükleer anlaşmasına göre belirlenen zenginleştirilmiş uranyum limitini aşacağını açıkladı. Anlaşmanın tarafı ülkeler, İran’dan gelen ’60 günde bir stoğu artırma’ açıklamasının ardından endişe duydu. Uzmanlara göre, ABD’nin 2018’de anlaşmadan çekilmesi ve İran’a yaptırım uygulaması Tahran’ın ‘kontrollü provokasyonlarının’ sebebi.


Al Arabiya | Beyaz Saray: Trump ve Macron, İran’ın nükleer programını görüşüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunu artırması üzerine görüştü. Beyaz Saray sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, iki lider İran’ın nükleer silah sahibi olmaması ve son hareketlerinin durdurulması için neler yapılabileceğini konuştu.