Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Saray'daki kriz"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

21 Kasım 2019 09:35

T24 Dış haberler

ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon D. Sondland'ın Başkan Donald Trump'a açılan azil soruşturması kapsamında verdiği ifade birçok gazetenin ilk sayfasında kendisine yer buldu. Birçok gazete İran ve Hong Kong'daki protestoları yakından takip etmeye devam ediyor. Britanya'da "Saray'da kriz var".

21 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | İşçi Partisi, Britanya’nın barınma krizini çözmek için yapacaklarını duyuracak

Britanya’da ana muhalefetteki İşçi Partisi, ülkenin içinde bulunduğu barınma sorununa çözüm için 75 milyar pound harcayacağını duyuracak. Çok fazla insan için sosyal konut inşa edeceklerini söyleyen İşçi Partisi, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan ‘bebek patlaması’ döneminden bu yana en çok sosyal konutun oluşturulacağını duyurdu. Bugün İşçi Partisi’nin seçim manifestosunu duyuracak olan Jeremy Corbyn, seçildiği takdirde ilk dönemde 100 bin sosyal konut yapacaklarını açıkladı.


The i | Saray’da kriz

Kraliçe 2. Elizabeth'in oğlu Prens Andrew cinsel taciz iddialarının ardından kraliyet görevlerini bıraktı. York Dükü Prens Andrew, cinsel taciz suçundan sabıkası olan ve cezaevinde ölü bulunan Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein ile arkadaşlığının, İngiltere Kraliyet ailesinin çalışmalarına zarar verdiğini söylerek, aile üyesi olarak üstlendiği görevleri bıraktığını açıkladı. İngiltere'de Kraliyet ailesi üyeleri, ülke içindeki ve dışındaki etkinliklerde Kraliçe'yi temsil ediyor, hayır kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütüyor.


New York Times | "Biz Başkan'ın emirlerini takip ettik"

ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon D. Sondland, Başkan Donald Trump'a açılan azil soruşturması kapsamında Temsilciler Meclisi'ne ifade verdi. Sondland, Ukrayna'ya Trump'ın rakiplerine baskı uygulaması için baskı yaptığından tüm hükümet yetkililerinin haberi olduğunu ve bunları yaparken "Başkan'ın emirlerini takip ettiğini" söyledi. Sondland durumu, "karşılıklı taviz" olarak değerlendirdi.


The Washington Post | Diplomat, "karşılıklı taviz" yapıldığını açıkladı

Washington Post da ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon D. Sondland'ın verdiği ifadeyi manşetine taşıdı. WP, Sondland'in ifadesinin azil soruşturmasında şu ana kadar verilmiş "en hasar verici" ifade olabileceğini ifade etti.


Moscow Times | Putin, "Sıfır karbon enerji kullanımı bizi mağaralara gerir gönderir" dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, karbon salınımı yapmadan enerji üretmenin "insanlığı  tarih öncesi dönemlere göndereceğini" söyledi.  Rusya devlet bankası VTB'nin düzenlediği bir forumda konuşan Putin, "Enerji üretimini sıfıra indirme fikirleri ortaya atıldığında veya güneş ile rüzgar gücü kullanılması için kampanyalar yapıldığında insanların tekrar mağaralara dönebileceğini düşünüyorum, çünkü hiçbir şey tüketmeyecekler" dedi. Moscow Times'ın aktardığına göre birçok ülke güneş ve rüzgar enerjisi üretimi için ciddi girişimlerde bulunurken, bu trend Rusya'da kendini göstermedi. "Teknoloji şu an öyle bir durumda ki basitçe söylemek gerekirse hidrokarbonlar, nükleer enerji ve hidrogüç olmadan medeniyeti korumayı başaramayız" diyen Putin, iklim değişikliğiyle mücadele için karbon enerjisi üretmeme fikrine de karşı çıktı. Rusya lideri bazı kişilerin "insanların aklına girerek" bu durumu çıkarları için kullanmaya çalıştığını ifade etti.


Le Monde | İran: Kapalı kapılar ardında baskı

İran’da benzin zamlarına tepki olarak başlayan protestolar şiddetlendi. Uluslararası Af Örgütü bir haftalık zaman içinde 106 kişinin eylemlerde hayatını kaybettiğini duyururken hükümet ölü sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. İnternete erişimin kapatıldığı ülkede protestoların boyutu hakkında bilgi sahibi olmak zorlaştırıldı.


Al Arabiya | Hong Kong’da protestocuların etrafı polis tarafından sarıldı

Hong Kong’da üniversite kampüslerine taşınan şiddetli protestoların sürerken Hong Kong Üniversitesi’nde 100’e yakın protestocu polis tarafından etrafı sarılı bir şekilde kampüs içinde bekliyor. Protestocular kampüsten polisle karşılaşmadan çıkmak için yollar arıyor. Reuters’a konuşan protestocular masum oldukları için polisle karşı karşıya gelmeden okuldan çıkmak istediklerini “Teslim olmayacağım. Teslim olmak suçlular içindir” sözleriyle anlattı.