Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Rusya'dan siber operasyonlara dönüş"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

25 Ekim 2021 09:33

T24 Dış Haberler

Microsoft yetkilileri ve siber güvenlik uzmanları, Rus istihbaratının ABD yönetimi, şirketleri ve düşünce kuruluşlarının bilgisayar ağlarını delmek için çalışmalarını tekrar başlattığı konusunda uyarıda bulundu. ABD ile Rusya arasında tırmanan diplomatik gerilimin ardından artık Rusya vatandaşları, göçmen vizesi almak için Polonya'ya gitmek zorunda kalacak. Sudan'da ordunun Başbakan Abdullah Hamduk'u ev hapsine koyduğu ve sivil liderlerin bazılarını gözaltına aldığı belirtildi. Premier Lig’in 9. haftasında Liverpool, deplasmanda Manchester United’ı 5-0 mağlup ederken, Mohamed Salah hat-trick yaparak farklı galibiyetin mimarı oldu.

25 Ekim 2021'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Maliye Bakanı, bütçe taahhütlerinde "göz boyamakla" suçlanıyor

Britanya İşçi Partisi, bütçe taahhütlerini açıklayan Maliye Bakanı Rishi Sunak'ı göz boyamakla suçladı. Çarşamba günü gerçekleşecek bütçe ve harcama değerlendirmesi öncesi Sunak, bütçeye 7 milyar sterlinlik taahhütte bulundu. Öte yandan bu paranın yalnızca 1.5 milyar sterlininin yeni olduğu belirtildi. Sky News'a konuşan Sunak, duyurduğu bütçenin pek çoğunun daha önce duyurulduğunu kabul etti. Sunak "Bunu artırarak 1.5 milyar sterlin ekledik" dedi. İşçi Partisi, Maliye Bakanı'nı "İşe koyulmak yerine planları yeniden açıklıyorlar" sözleriyle eleştirdi.


The Independent | Salah, Solskjaer'e acı çektirtti

Premier Lig’in 9. haftasında Liverpool, deplasmanda Manchester United’ı 5-0 mağlup ederken, Mohamed Salah hat-trick yaparak farklı galibiyetin mimarı oldu. Liverpool, puanını 21’e yükselterek Chelsea’nin ardından ikinci sıraya yükseldi. Manchester United ise 14 puanla 7. sırada yer aldı.


New York Times | Rusya, gösterilen tepkiye rağmen siber operasyonu tekrar başlattı

Microsoft yetkilileri ve siber güvenlik uzmanları, Rus istihbaratının ABD yönetimi, şirketleri ve düşünce kuruluşlarının bilgisayar ağlarını delmek için çalışmalarını tekrar başlattığı konusunda uyarıda bulundu. ABD Başkanı Joe Biden, bu sene Moskova'ya farklı ülkelerde yürüttüğü siber casusluk operasyonları nedeniyle yaptırım uygulamıştı.


The Washington Post | Pakistan, IŞİD'le mücadelede Taliban'a yardım ediyor

The Washington Post'a konuşan iki Taliban lideri, radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in 'Horasan kolu'yla mücadeleleri için Pakistan'ın kendilerine resmi olmayan kanallardan istihbarat ve teknik destek sapladığını ifade etti.


Moscow Times | Rusların artık ABD göçmen vizesi için Varşova'ya gitmesi gerekiyor

ABD ile Rusya arasında tırmanan diplomatik gerilimin ardından artık Rusya vatandaşları, göçmen vizesi almak için Polonya'ya gitmek zorunda kalacak. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle Rus vatandaşlarının artık bu başvuru için Varşova'ya gitmesi gerekeceğini ifade etti.

İki ülke, karşılıklı olarak birbirlerinin diplomatlarını sınır dışı etmiş; Moskova, ABD'nin Rusya'daki diplomatik misyonlarında çalışabilecek yabancı işçi sayısını kısıtlamıştı.

ABD'nin kararına Telegram üzerinden tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ABD'li diplomatların karardan önce de uzun süredir "rutin işlemleri cehenneme çevirdiğini" iddia etti. 

Washington ise alınan kararın Moskova'nın hamlelerinin sonucu olduğunu savundu. AFP'ye açıklama yapan bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yabancı çalışanlara getirilen kotanın verebildikleri hizmetleri kısıtladığını, bu sebeple bazı rutin hizmetleri veremediklerini ifade etti.


Le Monde | Göçmenler karşısında Avrupa giderek daha çok bölünüyor

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, göçmenler konusunda 27 üye ülkenin giderek daha farklı noktalarda durmaya başladığını gösterdi. Fransa'nın 1 Ocak 2022'de Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı üstlenmesi beklenirken "göç için küresel pakt" projesi sürüyor.


Al Jazeera | Sudan'da darbe girişimi: Başbakan Hamdok ev hapsinde

Sudan'da ordunun Başbakan Abdullah Hamduk'u ev hapsine koyduğu ve sivil liderlerin bazılarını gözaltına aldığı belirtildi. Sudan İletişim Bakanlığı, Başbakan Hamduk'un ev hapsine alındığını aktardı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada "Darbede yer almayı reddetikten sonra ordudan bir grup Hamduk'u evinden alarak bilinmeyen bir yere götürdü" dedi. 2019'da Ömer el-Beşir'in yine bir askeri darbeyle devrilmesinin ardından ordu ve sivil geçiş hükümeti gücü paylaşıyordu.