Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Putin, Ortodoks Noel'i nedeniyle Ukrayna'da iki günlük ateşkes ilan etti

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Ocak 2023 09:53

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in  6-7 Ocak'ta Ortodoks Noel'i nedeniyle Ukrayna'da ateşkes ilan ettiğini ifade etti. Britanya Kralı 3. Charles'ın küçük oğlu Prens Harry, ağabeyi Prens William'ın kendisine fiziksel saldırıda bulunduğunu öne sürdü. ABD'nin yasama organı Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Kevin McCarthy açmazı bir kez daha çözemedi ve 11. denemede aşırı sağın desteğini almayı başaramayınca yine başkan olamadı. 

5 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Kraliyet ailesinde kriz: “William bana saldırdı”
The Independent | Prens Harry’den iddia: William tarafından fiziksel saldırıya uğradım

Britanya Kralı 3. Charles'ın küçük oğlu Prens Harry, ağabeyi Prens William'ın kendisine fiziksel saldırıda bulunduğunu öne sürdü. Prens'in bu iddiası, 10 Ocak'ta piyasaya çıkacak "Spare" adlı kitabında yer aldı. The Guardian gazetesi, kitabın bir nüshasına ulaştı. Gazeteye göre Sussex Dükü Prens Harry, kitabın bir bölümünde eşi Meghan Markle ile ilgili bir tartışma yüzünden ağabeyinin kendisine saldırdığını belirterek "Yakamdan tuttu, kolyemi kopardı ve beni itti" diyor. Guardian'a göre kitapta 2019'da Prens Harry'nin Londra'daki evinde çıktığı belirtilen kavganın Prens William'ın Markle'la ilgili söylediği sözler nedeniyle başladığı anlatılıyor. Prens Harry, ağabeyinin Markle ile evliliğine karşı çıktığı ve eşini "zor", "kaba" ve "yıpratıcı" bulduğunu söylüyor.


New York Times | McCarthy tavizleri denerken üçüncü günde de anlaşma yok

ABD'nin yasama organı Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Kevin McCarthy açmazı bir kez daha çözemedi ve 11. denemede aşırı sağın desteğini almayı başaramayınca yine başkan olamadı. 

Yeni yasama dönemi, beklentilerden çok daha kaotik başlarken Temsilciler Meclisi 4. günde yine düzenli işleyişe geçebilmek için bir başkan seçmeye çalışacak. 

McCarthy, perşembe günü aldığı 5 yenilgiyle birlikte son 3 günde 11 denemede Temsilciler Meclisi'ne başkan seçilememiş durumda. 1859'dan bu yana ABD'de Temsilciler Meclisi başkanı seçilmesi süreci bu kadar uzamamıştı. 

New York Times'ın aktardığına göre McCarthy, dünkü yenilgilerin ardından müttefiklerinden başkanlığını engelleyen aşırı sağcılarla konuşmasını istedi ve daha önce reddettiği tavizlere sıcak bakmaya başladı. Örneğin, aşırı sağın sunduğu şartlar arasında tek bir Temsilciler Meclisi üyesinin başkanı indirmek için oylama tetikleyebilmesi vardı. Gazete, bu durumun McCarthy'yi Cumhuriyetçi Parti'nin aşırı sağcı kanadına bağımlı hale getireceğini ve onlarla ilk anlaşmazlığında görevden alınabileceğini ifade etti.

McCarthy, verilecek tavizlerin aşırı sağı kendisinden yana oy kullanmaya ikna edeceğini ve Temsilciler Meclisi'ni felç eden açmazı çözeceğini umut ediyor.


Financial Times | Papa mirası: 16. Benedict, defnedildi

Eski Papa 16. Benedict, Vatikan'da yapılan bir törenle defnedildi. Papa Francesco, selefinin tabutunun başında dua etti. 16. Benedict, Ortaçağ'dan bu yana görevden istifa eden ilk papa olmuştu. Financial Times, bunun Papa istifalarına bakış açısını değiştirdiğini belirtirken, Francesco'nun da ölmeden görevi bırakabileceğine spekülasyonlar olduğunu belirtti.


Moscow Times | Putin, Ortodoks Noel'i nedeniyle Ukrayna'da iki günlük ateşkes ilan etti

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in  6-7 Ocak'ta Ortodoks Noel'i nedeniyle Ukrayna'da ateşkes ilan ettiğini ifade etti. Moscow Times, kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı telefon görüşmesinde Putin'e "tek taraflı ateşkes" önerisi yapmasından sonra geldiğine dikkat çekti. 

Kiev ise Rusya'nın bu adımını bir "tuzak" olarak nitelendirdi ve Moskova'nın propaganda yapmaya çalıştığını ifade etti.


Le Monde | Yargıda reform için Dupond-Moretti planı

Fransa’da yargıda reform için 60 maddeden oluşan bir plan sunuldu. Hazırlanan yol haritası 2027 yılında 11 milyar Euro olacak keskin bir bütçe artışından hareket ediyor. Kaynakların yargıda kadroların artırılması, mahkeme salonlarının modernleştirilmesi ve yeni hapishanelerin kurulmasına aktarılması öngörülüyor.


Al Jazeera | İsrailli Bakan’ın Mescid-i Aksa’ya gidişi BMGK’da gündeme geldi

İsrail’de aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in Mescid-i Aksa’ya gitmesi üzerine Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’in talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplandı. İsrailli bakana Filistin yönetiminin yanı sıra ABD ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülke ve kurumdan tepki açıklamaları gelmişti. BMGK üyeleri Mescid-i Aksa’ya gidilmesinden endişe duyduklarını ve mevcut statüsünün korunmasının gerektiğini vurguladı. Öte yandan BMGK’dan söz konusu adımla ilgili bir bir eylem kararı alınmadı.