Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Pekin'e bağırmak"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

25 Kasım 2019 09:32

T24 Dış haberler

Dünyada birçok gazete Hong Kong'da aylardır süren dev protestoların gölgesinde yapılan yerel seçimleri öne çıkardı. Yerel seçimlerde demokrasi yanlısı protestocuların desteklediği adaylar büyük başarı elde etti. Britanya'da 12 Aralık'taki erken genel seçime kısa süre kala partiler arası çekişme artıyor. İran ve Lübnan'da hükümet karşıtı protestolar sürüyor. 

25 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Johnson ‘kamu harcaması kumarına’ yalnızca 2.9 milyar sterlin ekledi

Britanya 12 Aralık’ta seçime hazırlanırken İşçi Partisi’nin ardından Muhafazakâr Parti de manifestosunu duyurdu. İki manifestonun arasında dikkati çeken fark adayların ekstra kamu harcaması için belirttikleri bütçe oldu. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in 83 milyar sterlin açıklamasının ardından Boris Johnson 2.9 milyar sterlin ayıracağını söyledi.


The Independent | Muhafazakâr Parti’nin ’50 bin yeni hemşire’ vaadine İşçi Partisi’nden tepki: Kandırmaca

Muhafazakâr Parti’nin seçim manifestosunun ardından Boris Johnson’ın sağlık sistemine ilişkin açıkladığı vaatler muhalefete inandırıcı gelmedi. Dün kapsamlı bir manifesto duyuran Johnson sağlık sistemi için hiç olmadığı kadar harcama yapılacağını, 50 bin yeni hemşire istihdam edileceğini söyledi. İşçi Partisi, Johnson’ın vaadini ‘kandırmaca’ olarak niteleyerek, “Johnson’ın daha önce yaptığı sahne 40 hastane gibi şimdi de sahte hemşireler var” açıklamasını yaptı.

New York Times | Hong Kong'da demokrasi için bayrak günü

Hong Kong'da aylardır süren dev protestoların gölgesinde yapılan yerel seçimlerde demokrasi yanlısı protestocuların desteklediği adaylar büyük başarı elde etti. Yerel seçimlere rekor katılım oldu. NYT, seçim sonuçlarını şehrin Pekin'e ve onun Hong Kong'daki müttefiklerine tepkisinin sandığa yansıması olarak değerlendirdi. Protestoların şiddeti giderek artsa da, oy veren her 10 Hong Kong vatandaşından 7'si demokrasi yanlısı protestocuların desteklediği adaylara oy verdi.


The Washington Post | Ukrayna'ya para yardımının bekletilmesini haklı göstermek için girişimlerde bulunulmuş

Geçen aylarda ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'ya yapılacak para yardımını bekletme kararı aldığı ortaya çıkmış ve başkanın bu kararı Kiev'e Biden'lara soruşturma açılması için baskı yapmak amacıyla aldığı iddia edilmişti. WP'nin üç ayrı kaynağa dayandırdığı habere göre Trump'ın kararını inceleyen gizli bir Beyaz Saray araştırması ABD liderinin kararının haklı çıkarmaya çalışan yüzlerce belge buldu.


Moscow Times | İddiaya göre hapis yatan ajan Butina, Rusya devletinin iş teklifini kabul etti

ABD'de silah gruplarına sızarak muhafazakar aktivistleri ve Cumhuriyetçileri etkilemek üzere görev yaptığını kabul ettikten sonra kısa süre hapis yatan ve ardından Moskova'ya iade edilen Rus ajanı Maria Butina'ya Rusya devletinin iş teklif ettiği öğrenilmişti. Devlet ajansı TASS'ın aktardığına göre Butina artık yurtdışında hapsedilen Rusları savunmak üzere devlete çalışacak.


Frankfurter Allgemeine | Pekin'e bağırmak

Alman gazetesi FAZ da Hong Kong'da yapılan yerel seçimleri öne çıkardı. FAZ, "Hong Konglular sandıklarda protesto hareketin desteklediklerini açıkça gösterdiler. Baş Yönetici Carrie Lam durumun yatışmasını istiyorsa tepki vermeli" yazdı.


Le Monde | İran’da rejim kan gölünün bedelini üstleniyor

İran’da benzin fiyatlarına yapılan ani zammın ardından başlayan protestolar Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre 150 kişi hayatını kaybetti. Binden fazla insanın da gözaltına alındığı protestolar rejim tarafından ‘dış güçlerin’ bir provokasyonu olarak nitelendirildi. Le Monde’da yer ala habere göre, rejim ‘komploya karşı yanıt vereceğini’ duyurarak protestolarda güvenlik güçlerinin sert müdahalelerini kabul etmiş oldu.


Al Arabiya | Lübnan’da Hizbullah destekçileri protestoculara saldırdı

Hükümet karşıtı protestoların sürdüğü Lübnan’da Hizbullah destekçisi bir grubun Beyrut’ta protestoculara saldırdığı öne sürüldü. Lübnan Sivil Savunma örgütü 5 protestocunun yaralandığını duyurdu. Al Arabiya’nın aktardığına göre Hizbullah bayraklarıyla gelen destekçiler protestoculara taş attı. Lübnan’da protestolar bir ay önceye kadar ülkede hükümet karşıtı tüm grupların toplanmasıyla gerçekleşiyordu.