21 milyon insanın açlık sınırının altında yaşadığı Rusya'da, metanol içeren ucuz sahte içkiler, sıklıkla can kaybına sebep oluyor. Geçen hafta Orenburg bölgesinde 67 kişinin de sahte içki nedeniyle hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. Testler sonucunda bu kişilerin de içinde metanol bulunan içkiler tükettiği tespit edildi.
Alkollü içkilerde genel olarak etanol bulunuyor. Metanol çok az dozlarda bile ciddi zehirlenmelere ve hatta körlüğe sebep olabiliyor.
TASS'ın aktardığına göre ne kadar sahte içki satıldığını bilmeyen yetkiler, Orenburg'un doğusundaki marketlerin "kalitesi şüpheli içki" getirenlere karşılığında ücretsiz olarak gıda ürünleri vereceğini belirtti.
Yetkililer, verilecek gıda ürünlerinin değerinin içkinin fiyatından çok daha fazla olacağını ifade etti.
Rusya Soruşturma Komitesi'nin Orenburg kolu, sahte içki ölümleriyle ilgili olarak 10 kişinin tutuklandığını ifade etti.
2016 yılında metanol içeren içkiler nedeniyle onlarca kişi ölmüş, Kremlin trajediden sonra "olayla yakından ilgileneceklerini" belirtmişti.
Le Monde | Nobel Barış Ödülü, basın özgürlüğüne gitti
2021 Nobel Barış Ödülü, cuma günü iki gazeteciye verildi. Ödülü, gazeteciler Maria Ressa ve Dmitri Mouratov aldı. Nobel Komitesi, iki gazetecinin “cesaretlerini” kutladığını açıkladı.
Al Jazeera | Cezayir Cumhurbaşkanı: Fransa’dan devletimize tam saygı bekliyoruz
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesi ile Fransa arasındaki diplomatik krizle ilgili olarak ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı. Abdulmecid Tebbun, Fransa'nın, Cezayir'in egemenliğine, kurumlarına ve gücüne "tam saygı duymasının" şart olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, 2 Ekim Cumartesi günü Fransız Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeleri, iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştı. Emmanuel Macron; Cezayir'in resmi tarihinin tamamen yeniden yazıldığını ve gerçeklere dayanmadığını iddia etmişti. Macron ayrıca "bu yeni resmi tarihin" Fransa'ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini öne sürmüştü.