Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Moskova'nın Ukrayna tahıl anlaşmasını terk etmesi yoksul ülkeler için 'felaket"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

31 Ekim 2022 09:28

T24 Dış Haberler

The Guardian'a konuşan istihbarat uzmanları ve eski yetkililer, Britanya'da bakanların ulusal güvenlik konusundaki gizli iletişimleri için kişisel telefon ve e-postalarını kullanarak 'vahşi batı' ortamı oluşturduğunu ifade etti. Financial Times'a konuşan uzmanlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın dünyaya milyonlarca ton tahıl ihraç etmesini sağlayan anlaşmadan çekilmesinin yoksul ülkeler için "felaket" olacağı değerlendirmesinde bulundu. New York Times ve Siena Üniversitesi tarafından yapılan ankete göre 8 Aralık ara seçimlerinde Senato'nun çoğunluğunun hangi partide olacağını bıçak sırtı sonuçlar belirleyecek.

31 Ekim 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Bakanlar, Britanya'nın ulusal güvenliğine yönelik 'vahşi batı' tutumu sergilemekle eleştiriliyor

The Guardian'a konuşan istihbarat uzmanları ve eski yetkililer, Britanya'da bakanların ulusal güvenlik konusundaki gizli iletişimleri için kişisel telefon ve e-postalarını kullanarak 'vahşi batı' ortamı oluşturduğunu ifade etti. Britanya zaten İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın özel yazışmaları için kullandığı kişisel e-postasının çalındığı iddialarını konuşurken, eski başbakan Liz Truss'ın e-posta hesabının da dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde yabancı ajanlar tarafından çalındığı iddia edildi. 


Financial Times | Moskova'nın Ukrayna tahıl anlaşmasını terk etmesi yoksul ülkeler için 'felaket'

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından Financial Times'a konuşan uzmanlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın dünyaya milyonlarca ton tahıl ihraç etmesini sağlayan anlaşmadan çekilmesinin yoksul ülkeler için "felaket" olacağı değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna Altyapı Bakanı, 218 geminin karardan direk olarak etkilendiğini söyledi. Uzmanlar, kararın küresel gıda fiyatlarında artışa sebep olmasını beklediklerini ifade etti. 


New York Times | Anketlere göre 4 önemli eyalette Senato yarışları yakın

New York Times ve Siena Üniversitesi tarafından yapılan ankete göre 8 Aralık ara seçimlerinde Senato'nun çoğunluğunun hangi partide olacağını bıçak sırtı sonuçlar belirleyecek. Anketlere göre Nevada ve Gerogia eyaletlerinde Cumhuriyetçi adaylar, görevdeki Demokratlarla çok yakın sonuçlar alıyor. Bu koltukların değişmesi ABD siyasetinin kaderinde belirleyici rol oynayabilir. Öte yandan Cumhuriyetçilerin adayının Dr. Mehmet Öz olduğu Pennsylvania'da Demokrat aday yarışa tutunmaya devam ediyor. 


Wall Street Journal | Lula da Silva, Bolsonaro'yu yenerek Brezilya Devlet Başkanlığı'nı geri aldı 

Brezilya'da solcu Luiz Inácio Lula da Silva, tarihin en dikkat çeken siyasi geri dönüşlerinden birini yaparak aşırı sağcı Jair Bolsonaro'yu yendi ve 11 yıl aradan sonra tekrar Güney Amerika ülkesinin Devlet Başkanı oldu.

Eski bir fabrika çalışanı olan ve 20 yıl önce ülkenin 'ilk işçi sınıfı mensubu devlet başkanı' seçilen Lula, yüzde 99.97'si sayılan oyların yüzde 50.9'unu aldı. 2018'de Devlet Başkanı seçilen Bolsonaro, yüzde 49.10'da kalarak koltuğunu koruyamadı.

Lula, kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 580 gün hapis yatmış; daha sonra bu suçlamalar geri çekilmişti. 

Sonuç belli olduktan sonra São Paulo'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lula, ülkeyi ciddi anlamda kutuplaştıran seçim sürecinden sonra Brezilya'yı birleştireceğine dahil söz verdi. 

Eski bir asker olan aşırı sağcı Bolsonaro'nun döneminde Brezilya'nın demokratik kurumlarının zayıfladığı görülmüştü. Bu sebeple Brezilya'da birçok kişi pazar günü yapılan oylamayı "kader seçimi" veya "Brezilya tarihinin en önemli seçimi" olarak nitelendiriyordu. Birçok uzman ve analist, yenilmesi durumunda Bolsonaro'nun seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini savunuyordu. 

Seçimden önce Bolsonaro, "anormal" bir sonuç olursa itirazda bulunacağını ifade etmişti. Aşırı sağcı lider, henüz yenilgiyi kabullenen bir açıklama yapmadı.


Moscow Times | Ukrayna, Rusya'yı tahıl ihracatını 'imkansız' kılmakla suçladı

Ukrayna, Rusya'nın tahıl ihracatına uyguladığı blokajın tamamıyla yüklü gemilerin limandan çıkmasını "imkansız kıldığını" ifade etti.

Pazar günü Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, "40 ton tahıl taşıyan bir geminin bugün Ukrayna'da limandan ayrılması gerekiyordu" yazdı.

Ukraynalı Bakan, "Bu gıda ürünleri, kıtlığın eşiğinde olan Etiyopyalılara gönderilecekti. Ancak 'tahıl koridoru'nda Rusya'nın uyguladığı blokaj bunu imkansız kıldı" dedi. 

Rusya, cumartesi günü Kırım filosuna yapılan saldırıda 'insani koridor' bölgesinin kullanıldığını iddia ederek anlaşmadan çekilmişti. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya almasının ardından dün yaptığı açıklamada, "Ukrayna'dan gemi çıkışı olmayacak. İstanbul'da bekleyen gemilerin denetimi sürüyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Türkiye ve BM delegasyonları, pazar akşamı tahıl koridoru kapsamında 31 Ekim günü 14 geminin hareket planı ve 40 gemiye yapılacak denetimler konusunda anlaşmaya vardı. Rus delegasyonunun planla ilgili bilgilendirildiği açıklanırken, bir Rus kaynak ise alınan kararların Rusya için bir bağlayıcılığı olmadığını belirtti.


eKathimerini | Yunanistan, Libya ile Münhasır ekonomik bölge hakkında konuşmak istiyor

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'nin İngilizce yayınına göre Atina, Libya'ya ABD aracılığıyla bir mesaj göndererek münhasır ekonomik bölge konusunda konuşmak istediklerini söyledi. 

Habere göre Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçen pazartesi günü yaptıkları görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan Libya'ya masaya gelip deniz yetki alanı sınırlarını Atina ile görüşmesi için baskı yapmasını istedi. 

Miçotakis'in bu görüşmede Türkiye ile 'açık diyalogdan' yana olduğunu, ancak Türkiye-Libya anlaşmaları dahilinde yapılacak işlemleri yasa dışı sayacaklarını belirttiği aktarıldı.


Al Jazeera | Hindistan Gujarat'taki köprü çökmesinde ölü sayısı 132'ye yükseldi

Hindistan'ın Gujarat eyaletinde bir asma köprünün çökmesi sonucu yüzlerce kişi nehre düşerken, en az 132 kişi hayatını kaybetti.

Yerel basına düşen görüntülerde, bazı kişilerin, çöken köprünün su yüzeyinde kalan kısımlarına sığındığı görüldü.