Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Merkel, Harvard'daki fahri doktora töreninde Trump karşıtı konuşma yaptı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

31 Mayıs 2019 09:37

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

The Independent'ın haberine göre küresel finansman ağları Britanya'daki aşırı sağcılara destek sağlıyor. The Times ise Trump'ın Londra ziyaretinde gündemin "Huawei" olacağını yazdı. ABD'nin gündeminde Başkan Donald Trump'ın "güney sınırındaki göçmen akışı durana kadar" Meksika'ya ek tarife uygulama kararı var. Moscow Times'ın aktardığına göre İran, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almak istedi, Moskova da bu talebi reddetti. Harvard Üniversitesi Almanya Başbakanı Angela Merkel'e fahri doktora verdi. Merkel, burada yaptığı konuşmada Beyaz Saray'ın politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.

31 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Times | Trump, Londra ziyaretinde May’le ‘Huawei risklerini’ görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump, Londra’ya yapacağı ziyarette Britanya Başbakanı Theresa May’le Çin’li teknoloji firması Huawei’nin ‘güvenlik risklerini’ görüşecek. ABD Ulusal Güvenlik Başkanı John Bolton, Washington’ın istihbarat ortaklarını davayı takip etmeye çağırdı. Bolton, Britanya’nın Huawei’nin 5G teknolojisini kullanma konusunda bir karara vardığını düşünmediğini söyledi


The Independent | Küresel finansman ağları Britanya’nın aşırı sağını ateşliyor

Araştırmacılar, Britanya’da aşırı sağ grupların, uluslararası finansman bağlantıları sayesinde ülkede ‘nefret’ yaydığı konusunda uyarı yaptı. Sağ kanat saldırılarda artışa rağmen hükümetin terör gruplarıyla mücadelesi İslamcılara yoğunlaşmış durumda. Bir rapora göre, aşırı sağ grupların finansman kaynaklarını bulmak ve durdurmaya ilişkin çalışmaların azlığı, bu grupların ABD, Britanya ve Avrupa’da güç kazanmasına sebep oluyor.


New York Times | Trump göçmenleri durdurmak için Meksika'ya ek tarife uygulamaya söz verdi

ABD Başkanı Donald Trump, 10 Haziran'dan itibaren Meksika'dan ithal ettikleri bütün ürünlere yüzde 5 ek vergi uygulayacaklarını, güney sınırından ABD'ye göçmen geçişi durmadığı sürece bu rakamın giderek artacağını açıkladı. 


The Washington Post | Trump, Mueller'e tekrar saldırmaya başladı

Trump, kendisini aklamadığını belirterek görevini bırakan Özel Yetkili Savcı Robert Mueller ile ilgili açıklamalarına devam etti. Başkan, Mueller'in gerçek bir Trump düşmanı olduğunu, bunun nedeninin de geçmişte yaşadıkları bir "iş anlaşmazlığı" olduğunu belirtti. Trump, Mueller'in ayrıca kendisinden FBI direktörlüğü işini istediğini, reddedildikten bir gün sonra da özel yetkili savcı olduğunu iddia etti.


Moscow Time | Yetkililer: Körfez gerilimi sırasında Rusya İran'ın S-400 talebini reddetti

Rusya İran'ın S-400 satın alma talebini bu alışverişin Orta Doğu'daki gerilimi daha da arttırabileceği gerekçesiyle reddetti. Konu ile bilgili yetkililere göre talebi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin reddetti.


Die Welt | Merkel'in Trump karşıtı konuşması birçok mesaj içeriyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel'e ABD ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olan Harvard'dan fahri doktora verildi. Merkel, ismini anmadan Trump'ın iklim ve ticaret politikalarını sert bir biçimde eleştirdi. Merkel'in sert konuşması 20 bin kişilik kalabalık tarafından alkış aldı.


Liberation | İsrail’de kriz

İsrail’de bir ilk yaşanıyor. Başbakan Netanyahu’nun koalisyon kuramaması sonucu ülke aynı yıl içinde ikinci defa seçime gidecek.


Al Arabiya | Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Ligi’nden İran’a bölgedeki yerini yeniden değerlendirme çağrısı

Mekke’de gerçekleşen acil toplantıların ardından Arap Ligi ve Körfez İşbirliği Konseyi, İran’a bölgedeki yerini yeniden değerlendirme çağrısında bulundu. Acil zirve Suudi yakıt tankerlerine gerçekleşen saldırılar sonrası toplanmıştı. Suudi Arabistan kralı Selman, İran’ın nükleer kapasitesinin bölgesel ve küresel bir tehdit unsuru haline geldiğini söyledi.