Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Margaret Thatcher'dan bu yana en büyük zafer

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

13 Aralık 2019 09:54

T24 Dış haberler

Britanya'da yapılan seçimlerde Muhafazakar Parti büyük bir zafer elde ederek tek başına iktidar olmaya hak kazandı.Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri bir sonraki seçimden önce istifa edeceğini duyurdu. Dünyada bir çok gazete ve internet yayını adadaki seçim hakkındaki gelişmeleri öne çıkardı. ABD'de Trump'a açılan soruşturma kapsamında belirlenen azil maddelerinin oylanması bugüne ertelendi.

13 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Muhafazakâr Parti çoğunluğu garantiledi, İşçi Partisi lideri Corbyn’den çekilme kararı geldi

Britanya’da genel seçimde Muhafazakâr Parti çoğunluğu alarak iktidarı garantiledi. 650 koltuğun 648’inin açıklanmasıyla Muhafazakâr Parti 363, İşçi Partisi 203,  İskoçya Ulusal Partisi (SNP) 48, Liberal Demokrat Parti 11, Demokratik Birlik Partisi 8 koltuk aldı. Seçimin ardından İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bir sonraki seçimde lider olarak aday olmayacağını duyurdu. Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swinson da partisinin liderliğinden istifa etti. Bu seçimde İşçi Partisi’nin garanti gördüğü bölgelerde çoğunluğu kaybetmeleri dikkati çekti.


The Independent | Muhafazakâr Parti, Thatcher döneminden beri en büyük çoğunluğu aldı

Britanya’da genel seçimin resmi sonuçları açıklandı. Muhafazakâr Parti’nin çoğunluğu elde ederek iktidar olmasıyla Boris Johnson başbakan olarak yoluna devam edecek. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise parti için ‘hayal kırıklığı yaratan bir gece’ olduğunu söyleyerek gelecek seçimde parti lideri olarak yer almayacağını belirtti. Geleneksel İşçi Partisi seçmeninin de Muhafazakâr Parti’ye oy verdiğini söyleyen Johnson zafer konuşması yaptığı sırada teşekkür ederek “Desteğinizi boşa çıkarmayacağım” dedi. Johnson, zafer konuşmasında seçim kampanyası boyunca muhalefetin öne sürdüğü ulusal sağlık sisteminin ‘en büyük önceliklerinden’ olacağını söyledi.


New York Times | Muhafazakarlar Britanya'daki seçimlerde büyük çoğunluk elde etti: 'Brexit gerçekleşecek'

Britanya Başbakanı Boris Johnson ve liderlik ettiği Muhafazakar Parti, ülkede yapılan erken genel seçimlerde tek başına iktidar oldu ve parlementoda büyük çoğunluk elde etti. New York Times, bu sonucun Britanya siyasetini yeniden şekillendirdiğini ve ülkenin 2020'nin başında Avrupa Birliği'nden ayrılmasının yolunu açtığını söyledi.


The Washington Post | Tarihi oylamadan önce kin

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, Trump'a açılan azil soruşturması üzerine 14 saatlik basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. WP, toplantının "kindar ve tartışmalı" geçtiğini bildirdi. Toplantıda ani bir kararla Trump'a yöneltilen azil maddeleri oylanmadı. Komite, oylamayı bugün yapacak.


Moscow Times | AB liderleri Rusya yaptırımlarını uzatma kararı aldı

Moscow Times'ın dört diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre Brüksel'de Avrupa Birliği liderleri Rusya'ya uygulanan ana ekonomik yaptırımları Temmuz 2020'ye kadar 6 ay daha uzatma kararı verdi.


Le Monde | Hükümet, Demokratik Emek Konfederasyonu’nu ikna etmeyi başaramadı

Fransa’da Başbakan Edouard Philippe’in açıkladığı emeklilik reformu çerçevesinde resmi emeklilik yaşının eşit tutulması ve bunun 64 yaşa kadar teşvik edilme ihtimali sendikaların tepkisini çekti. Demokratik Emek Konfederasyonu Genel Sekreteri Laurent Berger reform üzerine yaptığı değerlendirmede ülke çapında eylem çağrısı yaptı ve “Kırmızı çizgiyi aştılar” dedi. İktidar partisinin bir bölümü hükümetin tepki çeken reformunun doğuracağı toplumsal sonuçlar konusunda endişe duyuyor.


Al Arabiya | ABD Hazine Bakanlığı, Hizbullah’la bağlantısını tespit ettikleri Lübnanlı kişilere yaptırım uygulayacak

ABD Hazine Bakanlığı’nın Hizbullah’la bağlantısı olduğunu tespit ettikleri Lübnanlı bazı kişilere yaptırım hazırlığında olduğu ortaya çıktı. Al Arabiya’ya açıklama yapan yetkililer, Trump yönetiminin Hizbullah’la yakın olan bireyleri tespit ettiği ve onları ‘terör finanse etmekle’ suçladığı belirtildi. Yaptırım adımının öğrenilmesinden önce bir ABD yetkilisi, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Müşaviri David Hale’ın gelecek hafta Beyrut’a bir ziyaret yapacağını doğrulamıştı.