Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Maduro'ya baskı artıyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

05 Şubat 2019 09:36

T24 Haber Merkezi
Metin Kaan Kurtuluş & Hakan Aksay & Melis Karaca

Britanya gündeminde içinde Emiliano Sala'nın da bulunduğu uçağın enkazının bulunması ve içinde bir ceset görülmesi var. Britanya hükümetinin Nissan'a yazdığı ortaya çıkan mektup da ülke de gündem konusu oldu.

ABD gündeminde ise mahkemenin Trump'ın yeminini düzenleyen komiteden belge istemesi var. Birçok gazete bunu Trump'a karşı yürütülen soruşturmanın yeni bir ayağı olduğunu belirtti. Rus Nezavisimaya gazetesi de "İran füzelerinin menzilini ve isabet yeteneğini geliştirdiğini" belirtti. Alman FAZ gazetesi ise "Çin'in Almanya'yı endişelendirdiğini" öne sürdü.

5 Şubat 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Futbolcu araması: Uçağın enkazında bir ceset görüldü

The Guardian'ın haberine göre içinde Premier Lig futbolcusu Emiliano Sala da bulunurken düşen uçağın enkazı suyun 63 metre altında bulundu. Arama kurtarma ekipleri enkazın içinde bir ceset gördüklerini, ancak cesedin Sala'ya mı yoksa pilota mı ait olduğunu bilmediklerini söyledi.


Financial Times | Nissan yeminleri ortaya çıktıktan sonra May, anlaşmasız Brexit'i ihtimal dışı bırakma konusunda daha çok baskı altında

FT'nin haberine göre Britanya hükümeti, Nissan şirketine anlaşmasız Brexit'in gerçekleşmesi durumunda "onları koruyacağını" belirten bir mektup yazdı. Britanya'daki en büyük araba üretim tesisine sahip olan Nissan, Sunderland'de X- Trail modelini üretmeyi durduracağını belirtmişti ve buna neden olarak da Brexit konusundaki belirsizliği göstermişti.


New York Times | Cumhuriyetçi Parti ikileme düştüğü için Trump'ın Sınır Duvarı seçenekleri azalıyor

NYT'nin haberine göre Trump'ın yasama organlarından sınır duvarı için destek alma ihtimali iyice düştü. Trump, Kongre'den destek alamaması durumunda "Ulusal acil durum" ilan edip duvarın inşasına Kongre'den destek almadan fon sağlamayı planlıyordu, ancak NYT'nin bazı Senatörlerden aktardığına göre parti içi bazı işimler bu karara karşı. Habere göre Trump'ın bu yönde bir karar alması durumunda Cumhuriyetçi Parti içinde bir bölünme meydana gelebilir, hatta isyan bile çıkabilir.


The Washington Post | Mahkeme Trump'ın yemin töreni belgelerini istedi

Washington Post'un haberine göre mahkeme, Trump'ın yemin törenindeki harcama ve bağışları gösteren belgeleri yemin töreni komitesinden istedi. WP bunu Trump hakkındaki soruşturmanın "derinleşmesi" olarak yorumladı.


Wall Street Journal | Kendi bürokratları Muhammed bin Selman'a direniş gösteriyor

WSJ'nin haberine göre Suudi yetkililer ulusal petrol şirketi Aramco'nun halka arzını durdurmaya çalışıyor, güneş enerjisi üretimi ve Uber yatırımı ile ilgili planları erteliyor. Bu üç girişim de Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından başlatılmıştı.  Habere göre Suudi yöneticiler, Selman'ın bir "pasif direniş" ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.


Nezavisimaya | İran füzelerinin menzilini ve isabet yeteneğini geliştirdi 

İran İslam Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40. yıldönümü kutlamalarının devam ettiğini aktaran Nezavisimaya gazetesi, Tahran’ın hem menzili hem de isabet yeteneği artırılan akıllı füzelerini yorumluyor. Bu füzeyle İran’ın, İsrail’i de Körfez ülkelerini de vurabileceğine dikkat çekiyor. 


Le Monde | Venezuela: Maduro’nun üzerindeki uluslararası baskı artıyor

Le Monde’da yer alan habere göre, Paris, Londra, Stokholm ve Madrid pazartesi günü, Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı. Diğer Avrupa Birliği(AB) başkentlerinden de aynı kararın gelmesi bekleniyor. Tanıma kararlarından önce Nicolas Maduro, AB ülkelerinin seçime gitme çağrısını reddettiğini açıklamıştı. Geçen pazar, CBS kanalına verdiği röportajda Donald Trump, Venezuela’ya askeri müdahalenin ‘kesinlikle bir seçenek’ olduğunu belirtmişti.


Frankfurter Allgemeine | Çin'e karşı savunma politikası

FAZ, "Almanya'nın Çin'den korktuğunu" belirtti. Almanya Ekonomi Bakanı Altmaier  bugün "Ulusal Sanayi Stratejisi 2030"u sunacak. Habere göre Almanya, Çin'e karşı ekonomik önlemler almaya çalışıyor.


Al Arabiya | BAE'deki Papa Francis, bütün dini liderlere birlik çağrısı yaptı

Papa Francis'in Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti sürüyor. Papa yaptığı konuşmada şiddetin hiçbir zaman "din adı altında" makul kılınamayacağını belirtti ve "Ya geleceği beraber kuracağız, ya da bir gelecek olmayacak" dedi. Papa'nın konuşmasını 22 farklı inancın lideri canlı olarak dinledi. Papa, bütün dini liderlerin birlik içinde olması gerektiğini belirtti.