Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Macron, Meclis’te çoğunluk arayışında

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

22 Haziran 2022 09:36

T24 Dış Haberler

Britanya’da hükûmet, sığınmacıların Ruanda’da gönderilmesini engelleyen karar sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni geçersiz kılacak planlarını sunacak. ABD'de 6 Ocak Kongre baskınını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi komitesi, 2020 Başkanlık Seçimleri için Trump yanlısı seçmenler atama planının direkt olarak eski ABD Başkanı Donald Trump'la bağlantılı olduğunu belirtti. ABD'de Biden yönetimi, sigaralardaki nikotinin neredeyse tamamının çıkarılmasını zorunlu kılacak bir plan sundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, partisinin Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu kaybettiği genel seçim sonrası, rakip partilerin liderlerini Elysee Sarayı’na davet etti.

22 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Muhafazakâr Parti’nin yasa tasarısı, “insan haklarını kalıcı bir şekilde zayıflatmakla” suçlanıyor

Britanya’da hükûmet sığınmacıların Ruanda’da gönderilmesini engelleyen karar sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni geçersiz kılacak planlarını sunacak. Hükûmetin “Britanya’nın egemenliğini yeniden vurgulamak” olarak sunduğu plan, Britanya’nın İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekilmesi, AİHM2in etkisini düşürme gibi adımlar içiriyor. Aktivistler ve avukatlar, hükûmetin bu adımına tepki göstererek insan haklarının korunmasının zayıflatılacağını belirtti.


The Independent | Başbakan ödeme gecikmelerinde “dibe doğru yarışla” suçlanıyor

Britanya demiryolu ağında yüksek enflasyon kaynaklı maaş zammı anlaşmazlığının tetiklediği 1989'dan beri en büyük grev, ülkede hayatı felç etti. Ülkede kamu sektöründen çeşitli iş kolları da grev hazırlığında olduklarını belirtti. Gelecek günlerde avukatlar, farklı ulaşım sektörü çalışanları, öğretmenler ve postacıların da maaş artışı için eylem yapabileceği belirtildi.


New York Times | Trump, eyaletlere sahte seçmenlere boyun eğmeleri konusunda baskı yapmış

ABD'de 6 Ocak Kongre baskınını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi komitesi, 2020 Başkanlık Seçimleri için Trump yanlısı seçmenler atama planının direkt olarak eski ABD Başkanı Donald Trump'la bağlantılı olduğunu belirtti. Komite'nin bulgularına göre Trump ve müttefikleri, bazı bölgelerde seçim sonuçlarının tersine dönmesi veya geçersiz sayılması için eyalet yetkililerine Trump yanlısı Seçmenler Kurulu üyeleri atanmaları konusunda baskı yaptı. 


Wall Street Journal | ABD İlaç ve Gıda Dairesi, sigaralardaki nikotinin çoğunun çıkarılmasını hedefliyor

ABD'de Biden yönetimi, sigaralardaki nikotinin neredeyse tamamının çıkarılmasını zorunlu kılacak bir plan sundu. Birkaç yıl sonraya kadar yürürlüğe girmesi beklenmeyen planın ülkede sigara kullanımını ciddi anlamda azaltacağına inanılıyor. 


Moscow Times | Tutuklu Moskova vekili, duruşmada savaşı protesto etti

Tutuklu muhalif Moskova Belediye Meclis üyesi olan Aleksey Gorinov, "Rus ordusunu kötülemek" suçlamasıyla yargılanırken, mahkemede savaş karşıtı bir eylem düzenledi. 

Gorinov, nisan ayında Rusya'nın Ukrayna'daki işgali hakkında "yanlış bilgi yaymak" ve "Rus ordusunu" kötülemek gibi suçlamalarla, savaşın başlangıcından sonra geçirilen bir yasayla tutuklanmıştı.

61 yaşındaki siyasetçi, salı günü hakim karşısına elinde "Ben savaşa karşıyım" yazılı bir kağıt tutarak çıktı.

Gorinov kendisine yöneltilen suçlamaları reddederken, fikirlerini söylemek için kimseyle iş birliği yapması gerekmediğini ifade etti.

Siyasetçi, "Eğer bir şeyin yasa dışı ve yanlış olduğunu düşünürsem bunu dile getiririm. Belki bu yüzden sürekli seçim kazanıyorum" diye konuştu.


Le Monde | Macron, Meclis’te çoğunluk arayışında

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, partisinin Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu kaybettiği genel seçim sonrası, rakip partilerin liderlerini Elysee Sarayı’na davet etti. Macron’un ekibi için başarısızlıkla sonuçlanan seçim sonrası Başbakan Elisabeth Borne istifa girişiminde bulunsa da Macron bu teklifi reddetti. Solda ise Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean Luc Melenchon’un mecliste tek blok olarak hareket etme teklifi diğer partiler tarafından reddedildi.


Al Jazeera | “Ukrayna tahılının Karadeniz’den çıkarılması görüşmelerine Türkiye ev sahipliği yapacak”

Ukrayna'daki tahıl stoklarının küresel pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla planlanan 4’lü zirvenin 10 gün içinde İstanbul'da yapılacağı öğrenildi. Rusya'dan yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığının Türkiye ile Ukrayna tahılı için koridor oluşturulması konusunu görüşeceği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, zirveye Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin katılacağı belirtildi.