Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Luhansk'ın "hedef" şehri, artık Rusya'nın elinde

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

04 Temmuz 2022 09:49

T24 Dış Haberler

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararının ardından kürtaj haklarını destekleyen grupları; yasakların geri çevrilmesi için kapsamlı bir siyasi süreç ve hukuk mücadelesi başlattı. Ukrayna, ülkenin doğusundaki Lısıçansk kentinden çekildiğini doğruladı. Rusya, bu vesileyle Donbas'ı oluşturan iki bölgeden biri olan Luhansk'taki tüm şehirleri ele geçirmiş oldu. İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin kentinde dün açtığı ateş sonucu ağır yaralanan 19 yaşındaki Filistinli Kamil Abdullah Alavne hayatını kaybetti. 

4 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | “Muhafazakâr Parti’nin kemer sıkma politikalarından en çok etkilenenler yalnız ebeveynlerin çocukları oldu”

Yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, Muhafazakâr Parti’nin kemer sıkma politikalarının tek ebeveyn tarafından büyütülen çocukların yarısını yoksulluğa sürüklediğini ortaya koydu. Britanya’da yaşam pahalılığı krizine ilişkin The Guardian’ın hazırladığı ilk dosya, özellikle tek başına çocuk yetiştiren kadınların artan enflasyon karşısında ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını gösterdi. Britanya’daki tek ebeveynli ailelerin çoğunda kadının ebeveyn konumunda olduğu belirtildi.


The Independent | Parlamentoda uygunsuzluğa ilişkin incelemelerin sonuçlanması iki yılı buluyor

Britanya’da parlamento gözlemcisinin uygunsuz eylemlere ilişkin yaptığı incelemelerin sonuçlanmasının iki yılı bulabildiği, mağdurların bu nedenle şikayette bulunmaktan çekinebileceği belirtildi. 2020-21 yıllarında ortalama inceleme süresinin 196 iş günü olduğu görüldü. En uzun süren incelemenin ise tamamlanmasının 572 iş günü olduğu belirtildi


New York Times | Kürtaj haklarını geri kazanma amacıyla stratejik değişim

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararının ardından kürtaj haklarını destekleyen grupları; yasakların geri çevrilmesi için kapsamlı bir siyasi süreç ve hukuk mücadelesi başlattı. Gruplar, Yüksek Mahkeme kararının ardından 12 eyalette kürtaj yasaklarının yürürlüğe girmesini önlemek için davalar açtı. Kürtaj yanlıları, kürtajı yasaklayacak siyasi kararlara karşı da direnç oluşturmak için kampanyalar yürütüyor.


eKathimerini | Onlarca itfaiyeci Mora'daki yangınla mücadele ediyor

Pazar akşamüstü Yunanistan'ın Mora kentinde çıkan yangını söndürmek için 200 itfaiyeci, belediye çalışanı ve gönüllünün görev yaptığı belirtildi. Kathimerini, yangının "şüpheli" şartlarda çıktığını ve pazartesi sabahı "kısmen" kontrol altına alındığını aktardı.


Moscow Times | Ukrayna stratejik şehirden çekildi, Rusya önemli ilerleme kaydetti

Ukrayna, ülkenin doğusundaki Lısıçansk kentinden çekildiğini doğruladı. Rusya, bu vesileyle Donbas'ı oluşturan iki bölgeden biri olan Luhansk'taki tüm şehirleri ele geçirmiş oldu.

Şehir, Ukrayna güçleri haftalarca Rus ordusuna karşı direndikten sonra düştü. Moskova, saldırılarını ülkenin doğusuna yoğunlaştırmasından bu yana en büyük hedeflerinden birini gerçekleştirmiş oldu. 

AFP'nin aktardığına göre Luhansk'taki son büyük şehrin de düşmesi, Rusya ordusuna Donetsk'teki Kramatorsk ve Sloviansk kentlerine ilerleme imkanı sağlayabilir. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, pazar günü Moskova'nın Lısıçansk'ı ele geçirdiğine dair açıklamalarını yalanlamıştı. Ukrayna ordusu ise pazar akşamı geri çekildiklerini doğruladı. 

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada Rusların hem sayı hem de ekipman olarak üstün oldukları vurgulanarak, "Şehrin savunmasını sürdürmenin ölümcül sonuçları olurdu" denildi.

"Ukrayna'yı savunanların hayatını kurtarmak için çekilme kararı alındı" denilen açıklamada, "Maalesef çelikten irade ve vatanseverlik başarı için yeterli değil. Materyal ve teknik kaynaklar gerekli" ifadeleri kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, pazar günü Rus ordusunun Luhansk bölgesinin tamamında kontrolü sağladığını söylemişti. 


Le Monde | Macron’un ikinci döneminin baş dönmesi

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ikinci defa beş yıllık göreve seçilmesinden iki ay sonra, kararsız ve temkinli bir durumda olduğu değerlendirildi. Partisi genel seçimlerde Ulusal Meclis’te çoğunluğu kaybeden Cumhurbaşkanı Macron’un kendi yakınlarını dahi şaşırttığı belirtilirken şimdi de Ulusal Meclis için uzlaşmaya zorlandığı belirtildi.


Al Jazeera | İsrail askerleri tarafından vurulan Filistinli genç hayatını kaybetti

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin kentinde dün açtığı ateş sonucu ağır yaralanan 19 yaşındaki Filistinli Kamil Abdullah Alavne hayatını kaybetti. Cenin’deki hastane yetkilisi karnından ve kolundan vurulan Filistinli gencin çok fazla kan kaybettiği için yaşamını yitirdiğini açıkladı.